Reclamă

Galette cu prune și migdale. Tartă rustică din bucătăria franceză

Nu rata sezonul prunelor coapte și foarte aromate fără a le include în cât mai multe rețete de deserturi. Încearcă, printre altele, și rețeta de galette cu prune și migdale. Este o rețetă de tartă rustică din bucătăria franceză.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 14 septembrie 2023, 5:55

Tarta franțuzească are la bază un aluat foarte crocant, iar umplutura este realizată din fructe suculente. Interesantă este forma tartei, care arată ca o plăcintă întinsă, cu umplutura descoperită la mijloc.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Aluatul este modelat pe margini sub formă de pliuri petrecute ușor peste umplutură. Aluatul acestor tarte franțuzești se prepară asemănător cu cel al unei tarte clasice. Uneori se mai combină făina clasică cu făină de migdale sau cu fulgi de cereale.

Galette se poate prepara și sărată, cu diferite umpluturi de brânzeturi, de legume sau specialități de carne. Descoperă aici și o rețetă de galette cu roșii și dovlecel, gratinată cu brânză nobilă. Iar în continuare, îți oferim rețeta detaliată pentru tarta rustică cu prune.

Galette cu prune și migdale – Ingrediente

Pentru rețeta de galette ai nevoie de ingrediente pentru aluat și ingrediente pentru umplutură. Nu sunt ingrediente complexe, sunt dintre cele mai comune pentru rețetele de deserturi.

Reclamă

Pentru crustă:

  • 200 ml de ulei
  • 400 gr făină
  • 2 gălbenușuri
  • 3-4 linguri de apă rece
  • 50 gr zahăr brut.

Pentru umplutură:

  • 1 kg prune
  • 1 linguriță de scorțișoară
  • 50 gr de pesmet
  • 50 gr migdale mărunțite
  • puțină miere de albine.
Reclamă

Galette cu prune și migdale – Mod de preparare

Primul pas constă în prepararea aluatului de tartă. Acesta necesită un timp scurt de frământare, dar și un timp de odihnă la rece, pentru a deveni elastic și bun de modelat. În acest interval de timp te ocupi de ingredientele pentru umplutură.

Cum prepari aluatul pentru tarta franțuzească

Trece făina prin sită în bolul de frământare și adaugă peste ea sarea, zahărul, cele două gălbenușuri și uleiul. Amestecă rapid ingredientele, iar când obții un aluat sfărâmicios, adaugi apa rece. Omogenizează aluatul fără a-l frământa în exces, ci doar cât să devină compact.

Modelează-l într-o bilă și acoper-o cu folie de prospețime. Pune-o la rece pentru cel puțin 30 de minute.

În acest interval de timp, pregătește prunele. Clătește-le bine cu apă, șterge-le și secționează-le în jumătăți. Scoate sâmburii și mai secționează jumătățile de prune în câte două felii. Amestecă-le cu scorțișoară și lasă-le deoparte.

Cum formezi și coci galette cu prune și migdale

Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius pentru a se încălzi în timp ce modelezi aluatul.

Scoate aluatul din frigider și împarte-l în patru părți egale. Întinde fiecare parte de aluat pe masa presărată cu făină, într-o foaie circulară mai subțire. Presară pesmet peste aluat, dar în partea de mijloc, lăsând marginile libere de 2-3 cm.

Așază felii de prune peste pesmet și îndoaie marginile aluatului peste prune, petrecându-le din loc în loc, ca pe niște pliuri. Transferă tarta astfel formată în tava mare a cuptorului, pe hârtie de copt. Repetă procedeul cu fiecare bucată de aluat.

Peste marginile libere ale aluatului de tartă, presară câte puțin zahăr brut, iar peste prune adaugă puțină miere.

Introdu tava cu galette cu prune și migdale în cuptor și las-o acolo timp de 30 de minute, la 180 grade Celsius sau până când aluatul devine crocant la suprafață.

Colaj de poze cu pașii de preparare pentru galette cu prune și migdale
Prunele se aleg dintre cele coapte, dar mai ferme pentru a nu se forma sirop / Shutterstock

După coacere, presară peste prune migdale mărunțite. Porționează tarta după ce se mai răcorește.

Galette cu prune și migdale porționată pe hârtie de copt
Tarta se porționează după ce se mai răcorește puțin / Shutterstock

Data viitoare, când mai dorești o tartă interesantă, poți încerca rețeta de tartă deosebită cu prune și mere.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Mai multe ouă fierte și vopsite pentru Paște
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
2
Două mâini de femeie care curăță un ou fiert de o coajă
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
3
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 29 aprilie – 5 mai 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Mișcările astrale vor schimba cursul zodiilor în perioada ce urmează. Săptămâna Patimilor aduce cu sine transformări profunde. Horoscopul săptămânii 29 aprilie – 5 mai 2024 oferă toate informațiile necesare pentru fiecare nativ în parte....
4
Pască cu aluat de pandișpan porționată și decorată cu zahăr
Rețete
Pască cu aluat de pandișpan, mai cremoasă și elegantă
Dacă ești în căutarea unei rețete de pască cremoasă și elegantă, îți recomandăm să încerci rețeta de pască cu aluat de pandișpan. Chiar dacă compoziția pentru pască se prepară cu multe stafide, merită preparată...
5
Femeie amestecând cu o lingură în cremă de cacao cu unt
Rețete
Cremă de cacao cu unt, pentru torturi și prăjituri
Dacă îți este dor de gustul cremelor de prăjituri din copilărie, simple și delicioase, îți oferim o rețetă de cremă de cacao cu unt. Este ușor de făcut și nu ai nevoie de ingrediente...
PARTENERI
×