Reclamă

Tartă cu caise. Desert simplu și savuros, de vară

Pentru că vara cele mai căutate sunt deserturile cu fructe proaspete, îți oferim o rețetă simplă și savuroasă de tartă cu caise. Este una dintre acele rețete care se cer rapid repetate.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 10 iulie 2023, 6:54

Caisele se combină foarte bine în prăjituri, atât adăugate în blaturi, cât și în creme. Au gust ușor acrișor și pot echilibra gustul dulce al prăjiturilor. În plus, au și culoare deosebită ce oferă aspect spectaculos deserturilor. Iar aroma este chiar irezistibilă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Nu ezita să profiți de sezonul acestor fructe minunate, incluzându-le în alimentația ta. Le poți consuma și proaspete, pentru porția de vitamine, dar le poți include și în preparate dulci sau sărate.

Pentru sezonul rece, poți conserva caisele sub formă de gem, dulceață, compot sau băuturi. Descoperă aici și o rețetă de dulceață de caise întregi, pe care o vei putea folosi și la deserturi preparate în extrasezon. În continuare, descoperă rețeta tartei cu caise, pe care o poți prepara pentru momentele dulci ale verii.

Tartă cu caise – Ingrediente

Pentru prepararea delicioasei tarte, ai nevoie de ingrediente pentru aluatul fraged și pentru umplutură.

Reclamă

Pentru aluat fraged în formă de tartă cu diametrul de 24 cm:

  • 1 ou
  • 300 gr făină
  • 150 gr unt cu 82% grăsime
  • 50 gr zahăr pudră
  • un praf de sare
  • 1-2 linguri de apă rece.

Pentru umplutură:

  • 500 gr caise proaspete
  • 1 linguriță pudră de scorțișoară
  • 2-3 lingurițe de zahăr pudră cu aromă de vanilie
  • fulgi de migdale și frunze de mentă pentru decor.
Reclamă

Tartă cu caise – Mod de preparare

Începe cu prepararea aluatului fraged pentru tartă. Adună pe masa de lucru toate ingredientele și ustensilele necesare preparării. Trece făina prin sită și adaug-o într-un bol încăpător. Amestec-o cu sarea și zahărul pudră. Apoi, creează un loc adânc în mijlocul amestecului și adaugă acolo oul și untul rece, tăiat în cuburi. 

Frământă rapid toate aceste ingrediente, folosind vârfurile degetelor, până când obții un aluat sfărâmicios. Adaugă câte puțină apă rece, până când se omogenizează aluatul. Apoi, împachetează aluatul într-o folie de prospețime și pune-l la rece pentru aproximativ 30 de minute.

În acest interval de timp, poți pregăti caisele. Spală caisele, scurge-le bine sau șterge-le cu prosoape de hârtie, apoi secționează-le în jumătăți. Îndepărtează sâmburii și curăță coaja de la fiecare jumătate de caisă, pentru a obține un aspect mai plăcut. Păstrează sâmburii pentru a-i sparge și a-i usca ulterior. Îi poți folosi la rețete de gem sau dulceață. Sunt aromați precum migdalele.

Cum formezi și coci delicioasa tartă cu caise

Înainte de a scoate aluatul din frigider, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Întinde aluatul într-o foaie circulară, pe masa presărată cu făină. Cu ajutorul sucitorului, transferă aluatul în forma de copt.

Femeie transferând aluatul cu ajutorul sucitorului în forma de copt
Aluatul pentru tartă se lasă la rece cel puțin 30 de minute, pentru a putea fi modelat / Profimedia Images

Modelează-l pentru a îmbrăca perfect interiorul formei. În fiecare jumătate de caisă, presară câte puțină scorțișoară și puțin zahăr pudră. Așază-le în interiorul aluatului cu partea decupată în jos.

Presară fulgii de migdale peste caise.

Femeie presărând fulgi de migdale peste caise
Fulgii de migdale vor oferi un gust crocant și un aspect plăcut tartei / Profimedia Images

Apoi pune forma în cuptor și coace tarta pentru 20-25 de minute, la 180 de grade Celsius. După coacere, lasă tarta să se răcească bine înainte de a o porționa.

Femeie introducând tava cu tartă cu caise în cuptor
Tarta se coace pentru un timp relativ scurt / Profimedia Images

Decoreaz-o cu frunze de mentă pentru un plus de culoare și aromă. Dacă mai dorești să prepari și un alt desert cu caise, poți încerca rețeta de prăjitură răsturnată cu caise.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Cele 12 semne zodiacale, dispuse în cercuri concentrice, cu un soare stilizat în interior, pe un fundal în nuanțe de mov și albastru.
Horoscop lunar
Horoscopul lunii iunie 2025. Soarta se schimbă radical pentru acești nativi
Horoscopul lunii iunie 2025 spune că nativii din zodiac au parte de o perioadă fantastică. Nu trebuie să se teamă de ceea ce le-ar putea rezerva astrele. Fiecare nouă apariție aduce cu sine transformări...
2
Dakota Johnson la Cannes 2025 pe un fundal deschis la culoare
CaTine
Dakota Johnson a purtat o rochie mulată la Festivalul de film de la Cannes. Vedeta a surprins cu o siluetă de invidiat
Dakota Johnson a purtat o rochie mulată la Festivalul de film de la Cannes, fiind una dintre cele trei ținute alese. Nu au lipsit accesoriile de lux și bretonul deja cunoscut. Zâmbetul nu i-a...
3
O femeie frumoasă care poartă o rochie verde și reprezintă una dintre acele zodii pentru care perioadele dificile se încheie pentru ele în ziua de 25 mai 2025
Horoscop
Perioadele dificile se încheie pentru aceste semne zodiacale în ziua de 25 mai 2025. Nativii care au parte de o schimbare
Perioadele dificile se încheie pentru aceste semne zodiacale în ziua de 25 mai 2025. Astrologii anunță că ziua de 25 mai 2025 aduce o schimbare importantă pentru trei semne zodiacale. Acești nativi vor avea...
4
Jennifer Lopez într-o rochie roz pal pe un fundal închis la culoare
Divertisment
Jennifer Lopez a avut parte de un accident vestimentar din cauza rochiei prea decoltate. Cum arată ținuta care i-a jucat feste
Jennifer Lopez a avut parte de un accident vestimentar din cauza rochiei prea decoltate. Totul s-a întâmplat la Teatrul Stephen Sondheim din New York, cu ocazia aniversării a 98 de ani ai compozitorului John...
5
Nicole Kidman poartă o rochie roșie și păr lung pe un fundal închis la culoare
Divertisment
Nicole Kidman a făcut o gafă de proporții la Cannes. Peruca i-a trădat noua coafură surprinzătoare chiar pe covorul roșu
Vedeta nu se dezice de la aparițiile surprinzătoare. Nicole Kidman a făcut o gafă de proporții la Cannes. A ținut să poarte o perucă, însă aceasta nu a ajutat-o prea mult. Invitată în cadrul...
PARTENERI
×