Persicile, nectarinele, prunele, cireșele și caisele fac parte din aceeași familie, cunoscută pentru faptul că au un sâmbure în centru și o pulpă cărnoasă care îl înconjoară.
Diferența dintre piersici și nectarine
Dacă adăugăm și varietăți precum piersicile albe și pluotele, navigarea pe culoarul de fructe în lunile cele mai călduroase poate părea confuză. Iată ce trebuie să știi atunci când vine vorba de persici și nectarine. Piersica este un fruct cunoscut pentru coaja sa pufosă de culoare portocalie sau roșie și pentru pulpa sa suculentă.
Ca toate fructele cu sâmbure, piersicile cresc în copaci. Piersica este o specie distinctă în sine. În cadrul acestei specii, există diferite varietăți: piersici galbene, albe, „donut”, „Elegant Lady” și bineînțeles, nectarinele.
De obicei, nectarinele sunt puțin mai mici decât piersicile, spune Gregory Reighard, profesor de horticoltură la Universitatea Clemson. Acest lucru se datorează trăsăturilor genetice care dau fructe mai mici, astfel încât este adesea dificil să obții nectarine care să se potrivească ca mărime cu piersicile.
Coaja unei nectarine este mai subțire decât cea a unei piersici. Această coajă mai subțire și mai netedă face ca nectarinele să fie mai ușor de zgâriat sau de deteriorat. Nectarina poate părea mai roșie, dar acest lucru se datorează probabil lipsei de puf. La interior, cele două pot avea fie pulpă galbenă, fie albă.
Diferența de gust dintre piersici și nectarine
Deși nectarinele pot fi caracterizate drept un tip de piersică, gustul lor este destul de diferit, arată cei de la Realsimple.com. Acest lucru se datorează și diferențelor dintre coji. Coaja compactă și ceroasă a unei nectarine tinde să rețină compușii aromatici mai bine decât o face coaja unei piersici, spun specialiștii. Astfel se permite o oxidare mai mică decât în cazul piersicilor.
Gustul celor două variază semnificativ în funcție de culoarea pulpei lor. Atât piersicile albe, cât și nectarinele tind să fie mai dulci și mai puțin acre decât cele galbene. Piersicile și nectarinele albe pot avea și o nuanță de miere, în timp ce piersicile și nectarinele galbene vor avea o aciditate mai pronunțată.