Home // Lifestyle // Rețete // Tartă cu prune și bezea. Rețeta celui mai delicios desert de toamnă
Tartă cu prune și bezea. Rețeta celui mai delicios desert de toamnă
Dacă ești în căutarea rețetei celui mai delicios desert de toamnă, oprește-te din căutări și încearcă rețeta de tartă cu prune și bezea. Are o combinație de gusturi, arome și texturi ce cucerește instant orice iubitor de desert.
Gustul dulce-acrișor al prunelor, cu puțină aromă de scorțișoară se întrepătrunde perfect cu gustul cremei de vanilie. Iar decorul din bezea aromată cu lămâie, conferă tartei un plus de finețe și eleganță. Îți oferim mai jos rețeta completă cu listă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas.
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Tartă cu prune și bezea – Ingrediente
Chiar dacă lista de ingrediente pentru acest delicios desert de toamnă este mai mare, nu ezita să o prepari pentru că rezultatul final va fi peste așteptări.
Începi prin a selecta ingredientele necesare rețetei, pe masa de lucru, conform etapelor de preparare. În primul rând se va prepara crusta tartei care necesită un timp mai îndelungat de coacere, dar și de răcire.
Cum pregătești și coci aluatul de tartă
Trece făina prin sită, într-un vas încăpător și adaugă peste ea sarea și zahărul pudră. Amestecă bine aceste ingrediente, apoi adaugă untul rece, tăiat în cuburi și oul. Amestecă rapid toate ingrediente, până obții un aluat ușor sfărâmicios.
Nu frământa excesiv aluatul, ci doar până devine omogen.
Pune aluatul de tartă într-o folie de prospețime si dă-l la rece pentru cel puțin 30 de minute.
După acest interval de timp, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Cu ajutorul sucitorului de aluaturi, întinde-l pe masa presărată cu făină într-o foaie circulară mult mai mare decât diametrul formei de copt. Optează pentru o formă de tartă de aproximativ 32-34 cm diametrul. Pune aluatul în forma de tartă și îmbracă cu el atât baza cât și pereții laterali ai formei. Decupează surplusul de aluat de deasupra. Cu o furculiță, înțeapă baza aluatului din loc în loc, pentru a nu se deforma în timpul coacerii.
Așază o hârtie de copt în interiorul aluatului și umple-o cu boabe de fasole. Acestea sunt necesare pentru coacerea uniformă a aluatului, fără a se deforma. Coace aluatul de tartă la 180 de grade Celsius pentru 20 de minute, apoi înlătură hârtia cu boabele de fasole.
Mai lasă aluatul de tartă la cuptor aproximativ 7-8 minute pentru a se rumeni și la bază. Lasă aluatul de tartă să se răcească înainte de a-l umple cu prune și cremă. Pune la copt și decupajele de aluat pentru a le folosi la decor.
Cum pregătești prunele în sos caramel pentru delicioasa tartă cu prune și bezea
În timp ce aluatul de tartă se odihnește la rece, te ocupi de pregătirea prunelor și a cremei de vanilie. Spală bine prunele, taie-le în jumătăți și îndepărtează sâmburii. Pune apa cu zahărul la fiert și amestecă până când obții un sirop consistent. Adaugă și pudra de scorțișoară, apoi prunele. Lasă prunele în sirop 4-5 minute, apoi transferă-le într-o sită. Pune din nou siropul la fiert și adaugă amidonul amestecat cu puțină apă rece. Amestecă intens până când obții un sos dens. Lasă sosul să se răcească și ocupă-te de crema de vanilie.
Cum prepari crema de vanilie și bezeaua de albușuri
Amestecă gălbenușurile cu un praf de sare și zahărul pudră până devin cremoase. Adaugă făina, apoi laptele și omogenizează bine compoziția. Fierbe compoziția obținută până când capătă consistența unei budinci, amestecând continuu. Stinge focul, adaugă semințele de la păstaia de vanilie și untul moale, ținut la temperatura camerei. Omogenizează crema și las-o la răcit.
Când ai toate aceste preparate răcite, pregătești și bezeaua de albușuri. Mixezi albușurile spumă, mai întâi presărate cu sare. Apoi adaugi zahărul, lingură cu lingură, dar și sucul de lămâie și mixezi continuu până când bezeaua devine fermă.
Cum asamblezi delicioasa tartă cu prune și bezea
Pune bezeaua de albușuri într-un poshe cu săculeț și dui stelat. În interiorul crustei de tară coaptă și răcită adaugă prunele. Toarnă peste ele siropul răcit și întinde-l uniform. Apoi întinde crema de vanilie și niveleaz-o uniform cu o spatulă de tort. Pe marginea cremei, de jur împrejur, creează aveline din bezeaua de albușuri. Caramelizează aceste aveline cu un arzător de bucătărie.
Decorează tarta la interior cu decupajele de aluat copt și sfărâmat, pentru un plus de culoare și aspect mai plăcut. Pune tarta la rece pentru o oră înainte de a o secționa și savura cu poftă.