Reclamă

Tartă cu prune și bezea. Rețeta celui mai delicios desert de toamnă

Dacă ești în căutarea rețetei celui mai delicios desert de toamnă, oprește-te din căutări și încearcă rețeta de tartă cu prune și bezea. Are o combinație de gusturi, arome și texturi ce cucerește instant orice iubitor de desert.

Publicat: 5 octombrie 2021, 7:37 / Actualizat: 11 august 2023, 11:36

Gustul dulce-acrișor al prunelor, cu puțină aromă de scorțișoară se întrepătrunde perfect cu gustul cremei de vanilie. Iar decorul din bezea aromată cu lămâie, conferă tartei un plus de finețe și eleganță. Îți oferim mai jos rețeta completă cu listă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Tartă cu prune și bezea – Ingrediente

Chiar dacă lista de ingrediente pentru acest delicios desert de toamnă este mai mare, nu ezita să o prepari pentru că rezultatul final va fi peste așteptări.

Ingrediente pentru aluat de tartă:

  • 300 gr făină;
  • 1 ou de mărime medie;
  • 125 gr unt cu 82% grăsime;
  • 25-30 gr zahăr pudră;
  • un praf de sare.

Ingrediente pentru stratul de prune:

Reclamă
  • 1 kg prune;
  • 150 gr zahăr;
  • 250 ml apă;
  • 1 linguriță scorțișoară;
  • 30 gr amidon de porumb.

Ingrediente pentru crema de mascarpone:

  • 2 gălbenușuri;
  • 250 ml lapte;
  • 50 gr făină;
  • 50 gr zahăr;
  • 1 păstaie de vanilie;
  • 1 praf de sare;
  • 100 gr unt cu peste 80% grăsime.
Reclamă

Ingrediente pentru bezea:

  • 2 albușuri de ouă medii;
  • 50 gr zahăr pudră;
  • sucul de la 1/2 lămâie;
  • 1 praf de sare.

Rețetă de tartă cu prune și bezea – Mod de preparare

Începi prin a selecta ingredientele necesare rețetei, pe masa de lucru, conform etapelor de preparare. În primul rând se va prepara crusta tartei care necesită un timp mai îndelungat de coacere, dar și de răcire.

Cum pregătești și coci aluatul de tartă

Trece făina prin sită, într-un vas încăpător și adaugă peste ea sarea și zahărul pudră. Amestecă bine aceste ingrediente, apoi adaugă untul rece, tăiat în cuburi și oul. Amestecă rapid toate ingrediente, până obții un aluat ușor sfărâmicios.

Nu frământa excesiv aluatul, ci doar până devine omogen.

Pune aluatul de tartă într-o folie de prospețime si dă-l la rece pentru cel puțin 30 de minute.

După acest interval de timp, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Cu ajutorul sucitorului de aluaturi, întinde-l pe masa presărată cu făină într-o foaie circulară mult mai mare decât diametrul formei de copt. Optează pentru o formă de tartă de aproximativ 32-34 cm diametrul. Pune aluatul în forma de tartă și îmbracă cu el atât baza cât și pereții laterali ai formei. Decupează surplusul de aluat de deasupra. Cu o furculiță, înțeapă baza aluatului din loc în loc, pentru a nu se deforma în timpul coacerii.

Așază o hârtie de copt în interiorul aluatului și umple-o cu boabe de fasole. Acestea sunt necesare pentru coacerea uniformă a aluatului, fără a se deforma. Coace aluatul de tartă la 180 de grade Celsius pentru 20 de minute, apoi înlătură hârtia cu boabele de fasole.

Mai lasă aluatul de tartă la cuptor aproximativ 7-8 minute pentru a se rumeni și la bază. Lasă aluatul de tartă să se răcească înainte de a-l umple cu prune și cremă. Pune la copt și decupajele de aluat pentru a le folosi la decor.

Cum pregătești prunele în sos caramel pentru delicioasa tartă cu prune și bezea

În timp ce aluatul de tartă se odihnește la rece, te ocupi de pregătirea prunelor și a cremei de vanilie. Spală bine prunele, taie-le în jumătăți și îndepărtează sâmburii. Pune apa cu zahărul la fiert și amestecă până când obții un sirop consistent. Adaugă și pudra de scorțișoară, apoi prunele. Lasă prunele în sirop 4-5 minute, apoi transferă-le într-o sită. Pune din nou siropul la fiert și adaugă amidonul amestecat cu puțină apă rece. Amestecă intens până când obții un sos dens. Lasă sosul să se răcească și ocupă-te de crema de vanilie.

Cum prepari crema de vanilie și bezeaua de albușuri

Amestecă gălbenușurile cu un praf de sare și zahărul pudră până devin cremoase. Adaugă făina, apoi laptele și omogenizează bine compoziția. Fierbe compoziția obținută până când capătă consistența unei budinci, amestecând continuu. Stinge focul, adaugă semințele de la păstaia de vanilie și untul moale, ținut la temperatura camerei. Omogenizează crema și las-o la răcit.

Când ai toate aceste preparate răcite, pregătești și bezeaua de albușuri. Mixezi albușurile spumă, mai întâi presărate cu sare. Apoi adaugi zahărul, lingură cu lingură, dar și sucul de lămâie și mixezi continuu până când bezeaua devine fermă.

Cum asamblezi delicioasa tartă cu prune și bezea

Pune bezeaua de albușuri într-un poshe cu săculeț și dui stelat. În interiorul crustei de tară coaptă și răcită adaugă prunele. Toarnă peste ele siropul răcit și întinde-l uniform. Apoi întinde crema de vanilie și niveleaz-o uniform cu o spatulă de tort. Pe marginea cremei, de jur împrejur, creează aveline din bezeaua de albușuri. Caramelizează aceste aveline cu un arzător de bucătărie.

Pentru a vedea rețeta în imagini nu uita să accesezi galeria foto!

Colaj de poze cu pașii de asamblare a tartei cu prune și bezea
Peste prunele în sos caramel se întinde crema de vanilie, se decorează bezeaua caramelizată cu un arzător / Profimedia Images

Decorează tarta la interior cu decupajele de aluat copt și sfărâmat, pentru un plus de culoare și aspect mai plăcut. Pune tarta la rece pentru o oră înainte de a o secționa și savura cu poftă.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×