Reclamă

Foi de plăcintă cu ulei și oțet: Rețetă de aluat simplu pentru foi subțiri

Dacă te întrebi cum de sunt atât de fine foile de plăcintă din comerț, te provocăm să te aventurezi puțin în bucătărie și să prepari foi de plăcintă cu ulei și oțet, respectând rețeta pe care ți-o oferim în acest articol.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 8 septembrie 2022, 6:34

Foile de plăcintă sunt foarte apreciate în toate bucătăriile lumii. Poți prepara din ele plăcinte clasice cu mere sau cu brânză. Poți prepara și plăcinte sărate cu brânză, cu carne sau legume, dar le poți folosi și ca bază pentru diferite aperitive.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Sunt la mare căutare rețetele de coșulețe crocante din foi de plăcintă, care pot fi umplute cu diferite ingrediente. Rețeta de sarailie sau baclava turcească se prepară tot cu foi subțiri de plăcintă.

Dacă te-au convins toate aceste argumente, urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu foile de plăcintă în propria bucătărie.

Foi de plăcintă cu ulei și oțet – Ingrediente

  • 250 gr de făină tip 000, pentru aluat
  • 50-60 gr de făină pentru masa de lucru
  • 125 ml de apă
  • 1 lingură de oțet
  • 4 linguri de ulei
  • 1 vârf de linguriță cu sare.
Reclamă

Rețeta foilor de plăcintă – Mod de preparare

Trece făina prin sită într-un bol încăpător. Presară sare peste făină și amestecă-le bine.

Așază o cratiță pe flacăra aragazului și pune în ea apa, uleiul și oțetul. Amestecă ingredientele cu o spatulă în timp ce se încălzesc. Nu le încălzi excesiv, ci atât cât să poți să frămânți aluatul fără să te ardă.

Dacă totuși se va încălzi prea tare, lasă-l să se mai tempereze înainte de a-l folosi. Poți testa temperatura lichidului introducând vârful degetului mic de la mână în acesta. Nu trebuie să ardă, ci să fie ușor cald.

Reclamă

Cum prepari aluat pentru foi de plăcintă cu ulei și oțet

Toarnă treptat lichidul cald peste făina din bol și amestecă energic cu o spatulă. Amestecă până când făina absoarbe tot lichidul. Din acest moment, începe să frămânți bine aluatul pentru 10-15 minute sau până când devine omogen și nu se mai lipește de mâini. 

Aluatul pentru foile de plăcintă va avea o consistență ușor moale și elastică. Dacă deții un robot de bucătărie cu malaxor, îl poți folosi pentru a frământa mai bine aluatul.

Formează din aluatul frământat o formă sferică și pune-l într-un bol de sticlă. Acoperă bolul cu o folie de prospețime, dar lasă un orificiu la o margine, pentru a se evapora umiditatea care se formează în interiorul bolului. Lasă aluatul să se relaxeze în bol la temperatura camerei pentru aproximativ o oră. Astfel va deveni mult mai elastic și ușor de întins.

Cum formezi foile subțiri pentru plăcintă

Scoate aluatul din bol și împarte-l în 15-16 părți egale. Modelează fiecare parte de aluat într-o sferă.

Presară făină pe o planșetă de aluaturi sau pe masa de la bucătărie curată. Presară făină și pe sucitorul de aluaturi. Cu ajutorul sucitorului, întinde fiecare sferă de aluat într-o foaie rotundă cât de subțire poți, dar fără a se rupe. Presară făină peste foile de plăcintă și așază-le frumos una peste alta. Le poți întinde și în formă dreptunghiulară, dacă îți este mai ușor. Împachetează minunatele foi de plăcintă în hârtie de copt și în folie de prospețime și le poți păstra la frigider până la 7 zile. Poți chiar să le congelezi.

Și pentru că deja s-au copt dovlecii plăcintari, îți recomandăm să testezi foile de plăcintă preparând o rețetă de plăcintă cu dovleac, simplă și delicioasă.

Reclamă
whatsapp share pinterest share
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie care împinge cu mâna o gogoașă și alege să consume un măr
Sănătate
Dieta cu mere. Cum poți să slăbești 7 kilograme într-o săptămână
Pierderea în greutate nu este atât de ușoară pe cât pare, mai ales că revenirea la o viață normală poate duce la acumularea rapidă a kilogramelor pierdute cu atât de mult efort. Exercițiile, dietele...
2
Porții de Bougatsa pe un tocător de lemn
Rețete
Bougatsa. Rețetă de plăcintă grecească cu cremă de griș și vanilie
Bougatsa este o plăcintă tradițională grecească, foarte populară, umplută de obicei cu cremă de griș și vanilie. Se servește adesea la micul dejun sau ca gustare, fiind presărată cu zahăr pudră și scorțișoară. Aluatul...
3
Bianca Censori și Kanye West în timp ce stau de vorbă în fața mașinii lor
Divertisment
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă atunci când apare în public. De data aceasta a fost surprinsă de paparazzi...
4
Hartă astrală cu toate zodiile pe un fundal negru
Horoscop
Cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie 2024
Nativii se vor vindeca de traumele din trecut și li se va permite să gândească altfel. Află care este cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie...
5
Vinete Papoutsakia în farfurie, alături de cuțit și furculiță
Rețete
Vinete Papoutsakia. Rețetă delicioasă din bucătăria grecească
Pentru că este sezonul vinetelor, iar gustul lor este delicios acum, nu ezita să le incluzi în cât mai multe preparate culinare. Pe lângă clasicele rețete de salate sau zacuscă, încearcă și rețeta de...
PARTENERI
×