Plăcut aromată și colorată, cu interior cremos și înveliș crocant, plăcinta cu dovleac va fi întotdeauna un desert apreciat și de nerefuzat. Este una dintre cele mai ușoare rețete de desert. Se prepară din foi subțiri de plăcintă, din comerț, umplute cu dovleac plăcintar răzuit și caramelizat. Pentru un plus de aromă, poți opta pentru scorțișoară sau vanilie.
Totuși, dacă timpul îți permite și dorești să te aventurezi puțin în bucătărie, îți recomandăm și o rețetă de casă pentru foi subțiri de plăcintă. Atunci când totul este preparat în casă, satisfacția este deplină iar gustul preparatelor va fi desăvârșit. Urmărește mai jos varianta simplă a rețetei, cu lista completă de ingrediente și modul de preparare pas cu pas.
Rețeta celui mai îndrăgit desert de toamnă – Ingrediente
- 1 pachet foi de plăcintă
- 125 gr unt la temperatura camerei
- Pentru umplutură:
- 1 kg dovleac plăcintar, răzuit
- 100 gr unt
- 125 gr zahăr
- 1 linguriță de scorțișoară, pudră
- zahăr pudră cu aromă de vanilie, pentru decor
Rețetă de plăcintă cu dovleac – Mod de preparare
Începi prin a pregăti dovleacul plăcintar care necesită puțin timp de preparare și de răcire. Taie dovleacul în felii longitudinale, îndepărtează partea interioară cu semințe și curăță coaja. Apoi răzuiește miezul dovleacului folosind răzătoarea cu orificii mari.
Amestecă, într-o cratiță cu bază dublă, răzătura de dovleac cu zahărul și untul tăiat în cuburi mici. Pune cratița la foc mediu și lasă dovleacul răzuit să se caramelizeze, amestecând constant, pentru a nu se arde. Caramelizează dovleacul până când este bine înmuiat și seacă siropul care se formează pe parcurs. Lasă compoziția de dovleac la răcit, timp în care se vor decongela și foile de plăcintă.
Cum asamblezi și coci plăcinta cu dovleac
Când foile de plăcintă sunt decongelate, iar dovleacul răzuit și caramelizat este răcit, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Pune hârtie de copt în tava mare a cuptorului. Adaugă pudra de scorțișoară peste răzătura de dovleac și amestecă pentru omogenizarea aromei.