Reclamă

Crumble cu prune și nuci. Un desert simplu și ușor, pe gustul tuturor

Dacă ți-ai propus să testezi gustul prunelor în rețete de prăjituri, începe cu rețeta de crumble cu prune și nuci. Este simplă și rapid de preparat, iar gustul este deosebit.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 14 august 2023, 7:29

Nu ai de pregătit pentru acest desert decât un aluat de crumble, din doar câteva ingrediente.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Prunele nu le gătești, le așezi în vasul de copt după ce le speli, le ștergi și le secționezi. Pentru o aromă deosebită a desertului, mai adaugi și scorțișoară.

Ai nevoie și de puțin pesmet, pe care îl adaugi la baza vaselor. Acesta are rolul de a absorbi din siropul lăsat de prune.

Rețetele de crumble cu fructe sunt printre cele mai simple rețete de deserturi. Sunt foarte versatile pentru că le poți prepara din diferite fructe, dar și din amestec de fructe. Aluatul de crumble poate fi preparat în mai multe moduri.

Descoperă aici și o rețetă de crumble cu caise și fulgi de migdale. În continuare vei descoperi rețeta pas cu pas pentru a prepara și tu un crumble cu prune.

Reclamă

Crumble cu prune și nuci – Ingrediente

Pentru prepararea acestui delicios desert cu prune, ai nevoie de două tipuri de ingrediente: pentru aluatul de crumble și pentru umplutură.

Pentru aluat de crumble:

  • 175 gr unt cu peste 80% grăsime
  • 200 gr făină
  • 75 gr zahăr
  • 50 ml lapte
  • un praf sare.
Reclamă

Pentru umplutură:

  • 500 gr prune coapte
  • 1 linguriță scorțișoară, pudră
  • 30 gr zahăr vanilinat
  • 50 gr nucă măcinată
  • 50 gr pesmet
  • 15 g unt.
Reclamă

Crumble cu prune și nuci – Mod de preparare

Mai întâi, vei pregăti aluatul pentru crumble. Acesta se frământă foarte rapid, însă necesită un timp de relaxare la congelator, pentru aproximativ 30 de minute.

În acest interval de timp, te ocupi de pregătirea prunelor și a formelor de copt. Ingredientele din listă sunt calculate pentru 4 forme de copt ramekin sau boluri cu diametrul de 10 cm.

Cum prepari aluatul pentru crumble

Trece făina printr-o sită mai deasă, într-un bol, și adaugă peste ea sarea și zahărul. Amestecă-le, apoi adaugă untul rece, tăiat în cuburi. Cu o furculiță sau cu vârfurile degetelor amestecă rapid toate ingredientele din bol. Vei obține niște firimituri mai consistente. Toarnă treptat laptele și omogenizează bine aluatul. Formează din aluat o bilă pe care o împachetezi în folie de prospețime și o pui la congelator pentru 20-30 de minute.

Unge formele de copt la interior cu unt și presară la baza lor pesmetul amestecat cu zahărul vanilinat și nuca măcinată fin.

Cum formezi și coci crumble cu prune și nuci

Spală bine prunele și șterge-le cu prosoape de hârtie. Apoi, secționează-le în jumătăți și îndepărtează sâmburii. Taie din nou jumătățile de prune în două și așază-le în interiorul vaselor pregătite. Presară peste prune și pudra de scorțișoară.

Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius, cu 10 minute înainte de a scoate aluatul din congelator.

Dă aluatul congelat pe răzătoarea mare și presară firimiturile rezultate peste prunele din vase. Apoi, pune vasele în cuptor și coace desertul pentru 25-30 de minute, la 180 de grade Celsius.

Crumble cu prune și nuci în două vase ramekin, albe
Prunele se așază pe un pat din pesmet cu nuci / Shutterstock

Îl poți servi ușor cald sau răcit complet, după preferințe. Poți adăuga și o cupă din înghețata preferată, dar cea mai potrivită este înghețata de vanilie.

Desert cu prune servit cu înghețată
Crumble cu prune este delicios ușor cald, servit cu înghețata preferată / Shutterstock
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×