Home // Lifestyle // Rețete // Gomboți cu caise. Rețeta verii de găluște cu caise
Gomboți cu caise. Rețeta verii de găluște cu caise
Dacă îți plac găluștele cu prune, pe care le preparau bunicile în copilărie, îți recomandăm să încerci și varianta de găluște cu caise, cunoscută și sub denumirea de gomboți cu caise. Este unul dintre cele mai populare deserturi de vară.
Gomboții cu caise sunt delicioși ușor calzi, dar și reci / Shutterstock
Pașii de preparare sunt asemănători cu cei ai găluștelor cu prune. Însă, diferă puțin cantitățile ingredientelor, în funcție de gustul și aromele folosite pentru caise.
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Rețeta clasică a găluștelor cu prune este din bucătăria germano-austriacă. Găluștele sunt cunoscute sub denumirea de ”knödel”. Se prepară dintr-un aluat de cartofi cu unt, făină și ouă.
Când se modelează găluștele în formă rotundă, se pune în interiorul lor câte o prună întreagă, dar fără sâmbure. Apoi, sunt fierte și acoperite cu o crustă aromată.
Urmărește mai jos rețeta detaliată, pentru a o testa și tu și a-ți surprinde familia cu un desert delicios.
Primul pas constă în fierberea cartofilor cu coajă cu tot, apoi curățarea lor și transformarea în aluat.
În intervalul de timp în care fierb cartofii, te vei ocupa de pregătirea crustei cu care vei glazura gomboții. Apoi, pregătești și caisele.
Reclamă
Pregătește ingredientele pentru gomboți cu caise
Pune cartofii la fiert în multă apă, după ce îi speli bine și îi clătești. Nu le înlătura coaja, pentru a rămâne tot amidonul în interiorul lor. Adaugă și o linguriță cu sare, când apa începe să fiarbă. Sarea contribuie la fierberea mai rapidă a cartofilor. În plus, le va intensifica și gustul.
Testează cartofii cu o furculiță, dacă sunt fierți, apoi scurge-i de apa fierbinte. Trece cartofii prin apă rece pentru a stopa procesul termic și a-i putea curăța.
Curăță cartofii și pasează-i ca atunci când prepari piure. Adaugă și untul topit și sare după gust. În timp ce piureul de cartofi se răcește, pregătește crusta prin care vei trece găluștele de cartofi.
Amestecă, într-un bol cele două tipuri de zahăr. Într-o tigaie așezată pe flacăra aragazului pune uleiul la încins. Lasă-l să se înfierbânte ușor și adaugă pesmetul. Amestecă-l rapid prin uleiul încins, până când este frumos rumenit. Apoi, lasă pesmetul să se răcească și amestecă-l cu aproximativ 2/3 din cantitatea de zahăr.
Pregătește și caisele. Optează pentru caise mai mici, ușor coapte, dar ferme. Spală caisele și șterge-le cu prosoape de hârtie. Sparge-le în jumătăți și înlătură sâmburii din ele. Presară peste jumătățile de caise câte puțin din amestecul de zahăr rămas.
Cum formezi găluștele cu caise
Într-un bol încăpător amestecă piureul de cartofi răcit cu ouăle. Adaugă treptat și făina și omogenizează bine aluatul pentru gomboți cu caise. Aluatul va fi ușor moale și lipicios. Ia câte o lingură din aluat și formează găluștele sferice, în mâinile trecute prin făină. Pune în interiorul lor câte o caisă. Modelează bine găluștele, astfel încât caisele să fie bine acoperite de aluat.
Așază o oală pe aragaz și pune în ea 1,5 litri de apă la fiert. Adaugă și puțină sare. Lasă apa să atingă punctul de fierbere și scufundă în ea câte găluște încap. Când găluștele cu caise sunt fierte, se vor ridica singure la suprafața apei. Scoate-le cu o spumieră.
Trece-le rapid pe toate părțile, prin crusta de pesmet amestecat cu zahăr.
Așază-le frumos pe platouri și răsfață-i pe cei dragi cu câte 2-3 porții.
Poți adăuga și câte o cupă din înghețata preferată lângă ele. Dacă dorești să prepari înghețata în casă, îți recomandăm să încerci rețeta de înghețată de vanilie, cremoasă și aromată.