Reclamă

Clafoutis cu piersici și migdale. Rețetă reinterpretată a desertului franțuzesc

Clafoutis cu piersici și migdale este un desert franțuzesc delicat, aerat și parfumat, perfect pentru vară, când piersicile sunt zemoase și dulci.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 19 august 2025, 5:47

Acest desert este o combinație între o budincă fină și un pandișpan ușor, în care fructele se scufundă într-un aluat cremos, iar migdalele adaugă un parfum și o textură aparte.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

La copt, aluatul capătă o culoare aurie. Piersicile se înmoaie și eliberează suc dulce, iar migdalele devin ușor crocante, completând armonios fiecare înghițitură.

La prima tăietură, observi cum piersicile s-au înmuiat, păstrându-și forma, iar sucul lor s-a amestecat cu aluatul, dându-i o aromă fructată și o textură ușor umedă. Migdalele adaugă un contrast crocant și o notă ușor prăjită, în timp ce vanilia și untul dau desertului o aromă caldă și reconfortantă.

Reclamă

Se servește ideal călduț, cu înghețată de vanilie sau frișcă, dar este la fel de bun și rece, când aromele s-au așezat și textura a devenit mai densă. Este desertul care aduce în farfurie soarele verii și parfumul livezilor de piersici.

Descoperă mai jos rețeta detaliată pas cu pas a acestui delicios desert cu piersici și migdale.

Clafoutis cu piersici și migdale – Ingrediente (6 porții)

  • 3-4 piersici coapte, dar ferme
  • 3 ouă mari
  • 120 g zahăr
  • 100 g făină
  • 250 ml lapte integral
  • 50 ml smântână lichidă
  • 40 g unt topit + puțin pentru uns tava
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 1 praf de sare
  • 40 g migdale feliate
  • zahăr pudră pentru decor.

Rețeta desertului franțuzesc cu piersici și migdale – Mod de preparare

Prima dată, te vei ocupa de pregătirea piersicilor. Alege piersici bine coapte și nealterate. Spală-le, șterge-le cu prosoape de hârtie, taie-le în jumătăți, scoate sâmburii și feliază-le mai grosier.

Reclamă

Lasă piersicile deoparte și prepară aluatul.

Într-un bol, bate ouăle cu zahărul până devin spumoase. Adaugă făina și sarea, apoi toarnă treptat laptele și smântâna, amestecând continuu. Încorporează untul topit și vanilia. Descoperă și rețeta de aluat fraged, pe bază de iaurt.

Cum formezi și coci clafoutis cu piersici și migdale

Unge o formă termorezistentă cu unt sau mai multe forme mai mici și așază feliile de piersici într-un strat decorativ. Toarnă aluatul peste fructe și presară migdalele feliate.

Coace desertul în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 35-40 de minute, până când este rumenit și ferm la atingere.

Lasă-l să se răcorească ușor, apoi pudrează cu zahăr pudră înainte de servire.

Scurtă istorie a desertului clafoutis

Clafoutis este un desert tradițional franțuzesc originar din regiunea Limousin, situată în centrul Franței, apărut în secolul al XIX-lea. De-a lungul timpului, acest desert rustic, inițial consumat în gospodării țărănești, a devenit popular în toată Franța și apoi în întreaga lume.

În varianta originală, se prepara exclusiv cu cireșe negre, lăsate cu sâmburi. Acesta era un detaliu menit să intensifice aroma fructului în timpul coacerii și să păstreze suculența acestuia.

Numele „clafoutis” provine din dialectul occitan („clafir” sau „clafotis”), care înseamnă a umple, făcând referire la fructele care „umplu” aluatul.

Când clafoutis-ul este preparat cu alte fructe decât cireșe, francezii puriști îi spun flaugnarde (de exemplu, cu pere, mere, prune sau piersici). Totuși, în afara Franței, termenul „clafoutis” a rămas generic pentru ambele variante.

Astăzi, clafoutis-ul este apreciat pentru simplitatea sa elegantă: un amestec subțire de ouă, lapte, făină și zahăr, precum aluatul de clătite, turnat peste fructe și copt până devine pufos și auriu.

Este unul dintre acele deserturi care au trecut din bucătăriile de la țară direct în restaurantele rafinate, fără să-și piardă caracterul prietenos și reconfortant.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Halle Berry la Festivalul de Film de la Cannes din 2025
Divertisment
Halle Berry a împlinit 59 de ani. Cum a sărbătorit actrița după ce fostul soț a părăsit-o pentru că „nu spăla, nu făcea curat și nu era mămoasă” cu el
Halle Berry a împlinit 59 de ani. Vedeta a postat câteva imagini pe conturile sale de social media pentru a împărtăși cu fanii modul în care a sărbătorit această zi specială. După ce fostul...
2
Halle Berry la Festivalul de Film de la Canees surprinsă cu spatele
Divertisment
Vedeta care a fost părăsită de soț pentru că „nu spăla, nu făcea curat și nu era mămoasă” cu el. Declarațiile sale fac înconjurul lumii
Ea este vedeta care a fost părăsită de soț pentru că „nu spăla, nu făcea curat și nu era mămoasă” cu el. Declarațiile vedetei fac înconjurul lumii și atrag reacții neașteptate din partea fanilor....
3
Cher în timp ce interpretează o piesă pe scenă
Divertisment
Jennifer Lopez a încercat să o imite pe Cher. Cum a pozat artista în ținuta celebră din If I Could Turn Back Time
Jennifer Lopez a încercat să o imite pe Cher. Artista s-a fotografiat într-o ținută celebră, purtată de Cher în timpul interpretării piesei If I Could Turn Back Time. Imaginile au devenit virale pe internet...
4
Sharon Stone surprinsă într-o fotografie tip portret
Divertisment
Sharon Stone a avut o apariție rară pe covorul roșu alături de cei trei fii adoptivi. Imaginile emoționante fac înconjurul lumii
Sharon Stone a avut o apariție rară pe covorul roșu alături de cei trei fii adoptivi. Imaginile cu celebra actriță și familia sa fac acum înconjurul lumii. Cei trei băieți au însoțit-o la Hollywood,...
5
David și Victoria Beckham în timp ce participă la un eveniment public
Divertisment
David și Victoria Beckham au publicat imagini rare din vacanța lor de familie. Cum a reacționat Cruz Beckham, fiul cuplului celebru, la vederea fotografiilor
David și Victoria Beckham au publicat imagini rare din vacanța lor de familie. Cruz Beckham, fiul cuplului celebru, a avut o reacție neașteptată la vederea fotografiilor. Familia petrece câteva clipe de neuitat pe un...
PARTENERI
×