Reclamă

Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie

Dacă îți este dor de gustul orezului cu lapte savurat cu poftă în copilărie, prepară-l și sub formă de budincă de orez cu mere caramelizate. Vei obține un desert delicios și aromat, care te va cuceri atât ca gust, cât și ca aspect.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 31 martie 2023, 6:24

Poți prepara clasica rețetă de orez cu lapte, iar după ce savurezi o porție pentru a-ți potoli dorul de gustul copilăriei, din ce rămâne, prepară și budinca cu mere. Pentru a transforma orezul cu lapte în budincă, este necesar să mai adaugi câteva ingrediente și să coci budinca pentru câteva minute la cuptor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Merele caramelizate le poți adăuga fie ca bază la budinca de orez, precum în cazul rețetei de prăjitură răsturnată cu mere caramelizate, dar le poți adăuga și ulterior, ca decor.

Urmărește mai jos rețeta pas cu pas pentru a o prepara și tu și a-ți răsfăța familia cu ea.

Budincă de orez cu mere caramelizate – Ingrediente

Împarte lista de ingrediente de la început în funcție de elementele care compun rețeta. Ai nevoie de ingrediente pentru budinca din orez cu lapte și de alte ingrediente pentru merele caramelizate.

Reclamă

Pentru budinca de orez:

  • 250 gr orez
  • 300 ml de apă
  • 600 ml de lapte
  • 150 gr de zahăr
  • 1 păstaie de vanilie
  • 1 baton de scorțișoară
  • 1 praf de sare
  • 25 gr de unt
  • 150 gr de smântână acră
  • 2 ouă de mărime medie.

Pentru merele caramelizate:

  • 4-5 mere
  • sucul de la 1/2 lămâie
  • 150 gr de zahăr
  • 2 linguri de apă rece
  • 1/2 linguriță cu pudră de scorțișoară
  • 25 gr de unt.
Reclamă

Budincă de orez cu mere caramelizate – Mod de preparare

Începe cu prepararea orezului cu lapte, așa cum procedezi la rețeta clasică.

Clătește bine orezul și pune-l la fiert în 300 ml de apă rece. Separat, pune și laptele la fiert și adaugă sarea și zahărul, dar și vanilia și batonul de scorțișoară. Când orezul absoarbe toată apa, adaugă laptele fierbinte. Mai fierbe orezul până când absoarbe și laptele, apoi stinge focul și acoperă vasul cu un capac.

Lasă orezul să se hidrateze acoperit și să se răcească. După răcire, amestecă ouăle cu smântâna și adaugă-le peste orezul răcit. Amestecă ușor cu o spatulă, pentru omogenizare.

Unge o formă termorezistentă cu unt din belșug și răstoarnă compoziția de orez în ea. Pune forma în cuptorul încălzit la 200 de grade Celsius și coace budinca de orez pentru 15 de minute.

Cum prepari merele caramelizate

Poți să folosești merele tăiate în felii sau în cuburi. Vor arăta apetisant în ambele variante. Nu este necesar să îndepărtezi coaja merelor, decât dacă aceasta este deteriorată. Stropește imediat merele după feliere cu suc de lămâie, pentru a nu oxida.

Pune o crăticioară pe flacăra aragazului și unge-i bine baza cu apă. Apoi adaugă zahărul și lasă-l să se caramelizeze. Adaugă untul și pudra de scorțișoară și amestecă până când untul este topit. Adaugă merele și amestecă-le ușor prin zahărul caramelizat, până când se rumenesc frumos pe toate părțile.

Cum servești delicioasa budincă de orez cu mere caramelizate

Pentru a servi budinca, folosește fie cupe de înghețată, fie boluri ceramice mai micuțe, cât pentru o porție. Pune la baza acestora câteva mere caramelizate sau doar puțin sirop, apoi un strat generos de budincă de orez. Deasupra așază merele caramelizate feliate sau tăiate în cuburi.

Budincă de orez cu mere caramelizate în două boluri albe cu toarte
Merele se pot tăia în felii sau în cuburi, înainte de caramelizare / Shutterstock

Poți servi budinca atât caldă cât și rece, este delicioasă în ambele variante.

Data viitoare când mai ai în plan un astfel de desert, poți prepara o delicioasă budincă de orez cu prune uscate și bezea.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă care poartă o rochie roz și simbolizează una dintre acele zodii energice
Horoscop
Cele mai energice zodii. Ei sunt nativii cu o forță interioară de invidiat
Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai energice zodii? Acești nativi au o forță interioară de invidiat. Reușesc să facă față tuturor provocărilor și aduc zâmbetul pe buzele oamenilor din viața lor. Ei sunt...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 15 aprilie – 21 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
În această perioadă, mulți dintre nativi se vor reîntoarce la credințele din trecut. Există o singură zodie care va descoperi că suferă de oboseală cronică, iar aceasta va trebui să ia o pauză prelungită....
3
O femeie frumoasă care stă în pat și citește mesaje încercând să-și urmărească fostul partener
Horoscop
Zodii care își urmăresc fostul partener. Nativii care nu pot trece cu ușurință peste o despărțire
Există unele zodii care își urmăresc fostul partener. Acești nativi caută orice motiv pentru a vedea ce face persoana de care s-au despărțit. Ei trec mai greu peste momentul despărțirii și nu pot accepta...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și ține într-un cerc armonios mai multe frunze aurii
Horoscop
Zodii care iubesc liniștea. Ei sunt nativii care evită situațiile dramatice
Există unele zodii care iubesc liniștea și evită pe cât se poate situațiile dramatice. Acești nativi se feresc de persoanele care tind să fie vampiri energetici. Ei au nevoie de oameni sinceri în viața...
5
O femeie frumoasă care își aplică anticearcăn în timp ce se uită în oglindă
Frumusețe
Când se aplică anticearcănul. Ordinea corectă a produselor de machiaj
Dacă nu ești pasionată de beauty sau ești la început de drum, atunci poate fi copleșitor să începi să te machiezi singură. Cu atât de multă informație este greu să alegi pe cea care...
PARTENERI
×