Dacă ești în căutarea unei rețete de tort cu care să-i cucerești pe cei dragi, îți recomandăm rețeta de tort cu mere întregi și cremă de zahăr ars. Este o rețetă veche, nelipsită de pe mesele festive.
Tortul cu cremă de zahăr ars se porționează mai bine a doua zi / Rețetefeldefel.ro
Crema de zahăr ars este dulce, dar se completează perfect cu merele ușor acrișoare. Iar blatul de tort se va însiropa plăcut cu siropul de zahăr ars, ce se va scurge peste acesta după răsturnarea pe platou. Îți garantăm că te vei bucura de o combinație de gusturi și texturi datorită acestui tort delicios și spectaculos.
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
În cazul în care nu dorești să decorezi tortul cu frișcă, poți opta pentru o cremă de vanilie, care se combină armonios cu crema de zahăr ars.
Vezi aici cum se prepară crema de vanilie. Iar mai jos, îți oferim rețeta completă a tortului, cu listă de ingrediente și pași de urmat.
Tort cu mere întregi și cremă de zahăr ars – Ingrediente
Pentru realizarea acestui minunat tort ai nevoie de trei elemente: blat de tort, cremă de zahăr ars cu mere și decor din frișcă.
Tort cu mere întregi și cremă de zahăr ars – Mod de preparare
Primul pas necesar preparării tortului constă în pregătirea merelor și a caramelizării zahărului. Urmează crema de zahăr ars și abia apoi blatul de tort. Elementele de decor se vor pregăti la final, după montarea tortului pe platou.
Cum pregătești merele și crema de zahăr ars
Într-o cratiță cu diametrul de aproximativ 24-25 cm, așezată pe flacăra aragazului, pune 150 de grame de zahăr. Lasă zahărul să se topească, dar amestecă ușor în el cu o spatulă, pentru a nu se arde. După topirea zahărului, ridică cratița de pe foc. Folosind mănuși de bucătărie, rotește cratița în toate direcțiile pentru a se dispune zahărul ars și pe pereții laterali ai cratiței. Apoi las-o deoparte și ocupă-te de mere.
Spală merele, decojește-le și cu un dispozitiv special scoate-le cotoarele. După ce zahărul ars s-a întărit pe pereții cratiței, așază merele în interiorul acesteia. Așază mere întregi câte încap, iar pe celelalte taie-le în bucăți și adaugă-le printre merele întregi.
Introdu cratița în cuptor pentru 25-30 de minute, la 175 de grade Celsius, pentru a se înmuia merele. Între timp, pregătește compoziția pentru crema de zahăr ars.
Sparge ouăle și adaugă conținutul lor într-un bol. Presară peste ele un praf de sare și zahărul. Cu un tel, amestecă-le până la omogenizare. Adaugă laptele, esența și omogenizează compoziția.
Scoate cratița cu mere din cuptor și toarnă compoziția rezultată peste ele. Așază cratița într-o tavă cu apă și coace crema de zahăr ars cu mere pentru 40 de minute la 180 de grade Celsius. Înainte de expirarea timpului de coacere, pregătește compoziția pentru blatul de tort.
Cum prepari blatul pentru tort cu mere întregi și cremă de zahăr ars
Amestecă într-un bol cele patru ouă cu un praf de sare până la omogenizare. Apoi, adaugă făina amestecată cu pudra de cacao și trecute prin sită. Adaugă și esența și omogenizează bine compoziția. Nu este necesar să adaugi zahăr în acest blat de tort, pentru că se va îndulci de la siropul de zahăr ars. Toarnă compoziția obținută peste crema de zahăr ars coaptă. Introdu din nou cratița cu tort în cuptor pentru 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius.
După coacere, lasă tortul să se răcească în vas, la temperatura camerei. Apoi, răstoarnă-l pe un platou cu diametrul mai mare. Nu ridica cratița pentru a nu se deforma tortul. Pune platoul cu tortul acoperit de cratiță la frigider. Lasă-l așa 5-6 ore sau de seara până dimineața.
Apoi, îndepărtează cratița și poți decora tortul cu frișca bătută. Pentru un aspect mai interesant, poți carameliza 50 de grame de zahăr și realiza un decor frumos din el pe o hârtie de copt. Așază acest decor deasupra tortului.
Tortul se va porționa mult mai frumos a doua zi, după ce va sta la frigider.
Servește deliciosul tort cu mere și cremă de zahăr ars alături de familie și prieteni. Iar pentru data viitoare, când mai dorești să prepari un tort, îți oferim o rețetă de tort Medovik. Este o rețetă de desert rusesc cu miere.