Reclamă

Cremă de zahăr ars, un desert fin cu gust divin

Pentru atunci când doriți să-i delectați pe cei dragi cu un desert fin, cu gust divin, rețeta cremă de zahăr ars este chiar ideală.

Publicat: 15 martie 2021, 13:10 / Actualizat: 27 aprilie 2022, 17:04

Rețeta se mai întâlnește și sub denumirea de flan sau cremă răsturnată (crème renversée). Este de fapt o budincă cu gust de caramel, din lapte cu ouă și zahăr caramelizat.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Este o rețetă veche, dar mereu de actualitate pe care o poate prepara și o începătoare în ale bucătăriei. Urmăriți mai jos lista de ingrediente și pașii importanți pentru a prepara și voi acest desert fin cu gust divin.

Cremă de zahăr ars – Ingrediente

Pe cât de simple și puține sunt ingredientele, pe atât de gustos este acest desert delicat și fin!

  • 1 litru de lapte
  • 8 ouă de mărime medie
  • 160 gr zahăr
  • 200 gr zahăr pentru caramelizat
  • un praf de sare
  • vanilie
  • coajă de portocală
Reclamă

Cremă de zahăr ars – Mod de preparare

O să fiți uimite cât de simplu se prepară acest minunat desert, doar trebuiesc respectați câțiva pași importanți.

Cum pregătim zahărul caramelizat

Mai întâi pregătim vasele în care vom coace crema. Putem să folosim o formă rotundă, de tort, sau putem folosi vase mici, exact pentru o porție. Ideale sunt vasele ramekin, micuțe, din porțelan, cu diametrul de 7-8 cm.

Reclamă

Punem la caramelizat 150 gr de zahăr, într-un vas cu pereți dubli și înalți. Este indicat ca pereții vasului să fie înalți pentru a putea amesteca lejer zahărul cu o spatulă, făra a ne stropi cu vaporii acestuia. În plus, ne vom asigura mâna și cu o mănușă de bucătărie.

Așadar, caramelizăm zahărul la foc încet, amestecând continuu pentru a nu se arde. Când zahărul devine fluid, îl turnăm rapid în formele de ramekin. Înclinăm formele într-o parte și în cealaltă pentru a tapeta pereții uniform cu zahărul topit. Le lăsăm să se răcească și să se întărească zahărul ars pe pereții lor. Vom avea nevoie de aproximativ 6 vase, pentru cantitățile de mai sus.

Cum preparăm compoziția pentru cremă de zahăr ars

Spargem ouăle în bolul mixerului și adăugăm sarea și zahărul peste ele. Le mixăm până obținem o compoziție spumoasă și ingredientele solide se topesc. Adăugăm laptele rece, aromele și omogenizăm compoziția.

Turnăm această compoziție în vasele cu zahărul caramelizat. Urmărim să se ocupe 3/4 din capacitatea fiecărui vas. Așezăm vasele într-o tavă de cuptor cu pereți mai înalți și turnăm apă în ea. Apa nu trebuie să depășească 1/2 din înălțimea vaselor.

Dăm tava la cuptor, la 180 de grade, pentru aproximativ o oră. Urmărim să fie bine rumenită budinca de caramel la suprafață, abia atunci putem deschide ușa cuptorului.

Cremă de zahăr ars în vase mici de porțelan, la cuptor
Crema de zahăr ars este ideală a se prepara în vase mici, cât pentru o porție / Profimedia Images

Lăsăm crema să se tempereze ușor, apoi o putem răsturna pe farfurii și lăsa să se răcească definitiv. Nu lăsăm crema să se răcească de tot în vase pentru a nu avea surpriza să se întărească siropul de zahăr ars pe pereții acestora.

Putem servi delicioasa cremă simplă, sau cu frișcă naturală. O putem servi și cu diverse creme: de lămâie, de vanilie, etc. Este delicioasă, mai ales rece, de la frigider!

Crema de zahăr ars servită în farfurii albe
Crema de zahăr ars preparată în vase cât pentru o porție / Profimedia Images
Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×