Reclamă

Cremă de zahăr ars, un desert fin cu gust divin

Pentru atunci când doriți să-i delectați pe cei dragi cu un desert fin, cu gust divin, rețeta cremă de zahăr ars este chiar ideală.

Publicat: 15 martie 2021, 13:10 / Actualizat: 27 aprilie 2022, 17:04

Rețeta se mai întâlnește și sub denumirea de flan sau cremă răsturnată (crème renversée). Este de fapt o budincă cu gust de caramel, din lapte cu ouă și zahăr caramelizat.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Este o rețetă veche, dar mereu de actualitate pe care o poate prepara și o începătoare în ale bucătăriei. Urmăriți mai jos lista de ingrediente și pașii importanți pentru a prepara și voi acest desert fin cu gust divin.

Cremă de zahăr ars – Ingrediente

Pe cât de simple și puține sunt ingredientele, pe atât de gustos este acest desert delicat și fin!

  • 1 litru de lapte
  • 8 ouă de mărime medie
  • 160 gr zahăr
  • 200 gr zahăr pentru caramelizat
  • un praf de sare
  • vanilie
  • coajă de portocală
Reclamă

Cremă de zahăr ars – Mod de preparare

O să fiți uimite cât de simplu se prepară acest minunat desert, doar trebuiesc respectați câțiva pași importanți.

Cum pregătim zahărul caramelizat

Mai întâi pregătim vasele în care vom coace crema. Putem să folosim o formă rotundă, de tort, sau putem folosi vase mici, exact pentru o porție. Ideale sunt vasele ramekin, micuțe, din porțelan, cu diametrul de 7-8 cm.

Reclamă

Punem la caramelizat 150 gr de zahăr, într-un vas cu pereți dubli și înalți. Este indicat ca pereții vasului să fie înalți pentru a putea amesteca lejer zahărul cu o spatulă, făra a ne stropi cu vaporii acestuia. În plus, ne vom asigura mâna și cu o mănușă de bucătărie.

Așadar, caramelizăm zahărul la foc încet, amestecând continuu pentru a nu se arde. Când zahărul devine fluid, îl turnăm rapid în formele de ramekin. Înclinăm formele într-o parte și în cealaltă pentru a tapeta pereții uniform cu zahărul topit. Le lăsăm să se răcească și să se întărească zahărul ars pe pereții lor. Vom avea nevoie de aproximativ 6 vase, pentru cantitățile de mai sus.

Cum preparăm compoziția pentru cremă de zahăr ars

Spargem ouăle în bolul mixerului și adăugăm sarea și zahărul peste ele. Le mixăm până obținem o compoziție spumoasă și ingredientele solide se topesc. Adăugăm laptele rece, aromele și omogenizăm compoziția.

Turnăm această compoziție în vasele cu zahărul caramelizat. Urmărim să se ocupe 3/4 din capacitatea fiecărui vas. Așezăm vasele într-o tavă de cuptor cu pereți mai înalți și turnăm apă în ea. Apa nu trebuie să depășească 1/2 din înălțimea vaselor.

Dăm tava la cuptor, la 180 de grade, pentru aproximativ o oră. Urmărim să fie bine rumenită budinca de caramel la suprafață, abia atunci putem deschide ușa cuptorului.

Cremă de zahăr ars în vase mici de porțelan, la cuptor
Crema de zahăr ars este ideală a se prepara în vase mici, cât pentru o porție / Profimedia Images

Lăsăm crema să se tempereze ușor, apoi o putem răsturna pe farfurii și lăsa să se răcească definitiv. Nu lăsăm crema să se răcească de tot în vase pentru a nu avea surpriza să se întărească siropul de zahăr ars pe pereții acestora.

Putem servi delicioasa cremă simplă, sau cu frișcă naturală. O putem servi și cu diverse creme: de lămâie, de vanilie, etc. Este delicioasă, mai ales rece, de la frigider!

Crema de zahăr ars servită în farfurii albe
Crema de zahăr ars preparată în vase cât pentru o porție / Profimedia Images
Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie care împinge cu mâna o gogoașă și alege să consume un măr
Sănătate
Dieta cu mere. Cum poți să slăbești 7 kilograme într-o săptămână
Pierderea în greutate nu este atât de ușoară pe cât pare, mai ales că revenirea la o viață normală poate duce la acumularea rapidă a kilogramelor pierdute cu atât de mult efort. Exercițiile, dietele...
2
Porții de Bougatsa pe un tocător de lemn
Rețete
Bougatsa. Rețetă de plăcintă grecească cu cremă de griș și vanilie
Bougatsa este o plăcintă tradițională grecească, foarte populară, umplută de obicei cu cremă de griș și vanilie. Se servește adesea la micul dejun sau ca gustare, fiind presărată cu zahăr pudră și scorțișoară. Aluatul...
3
Bianca Censori și Kanye West în timp ce stau de vorbă în fața mașinii lor
Divertisment
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă atunci când apare în public. De data aceasta a fost surprinsă de paparazzi...
4
Hartă astrală cu toate zodiile pe un fundal negru
Horoscop
Cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie 2024
Nativii se vor vindeca de traumele din trecut și li se va permite să gândească altfel. Află care este cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie...
5
Vinete Papoutsakia în farfurie, alături de cuțit și furculiță
Rețete
Vinete Papoutsakia. Rețetă delicioasă din bucătăria grecească
Pentru că este sezonul vinetelor, iar gustul lor este delicios acum, nu ezita să le incluzi în cât mai multe preparate culinare. Pe lângă clasicele rețete de salate sau zacuscă, încearcă și rețeta de...
PARTENERI
×