Budinca este un fel de cremă mai consistentă, care poate fi răsturnată pe platouri, fără a se împrăștia. Poate fi servită și în boluri, în pahare sau în cupe de înghețată. Există o mulțime de rețete de budincă, în funcție de aromele folosite, dar și de ingredientele adăugate.
Cele mai cunoscute rețete de budincă sunt de vanilie, ciocolată, lămâie și caramel. Rețeta clasică are la bază o cremă fiartă, pe bază de ouă și lapte. Ca element de îngroșare se folosește amidonul de porumb și, uneori, făina. Amidonul oferă o textură mai fină și un aspect mai elegant atunci când răstorni budinca pe platou. De multe ori, este utilizată și o combinație de amidon și făină.
Descoperă aici și o rețetă de budincă de vanilie, delicioasă și aromată. Mai jos, poți urmări rețeta detaliată a budinci cu aromă intensă de lămâie.
Budincă de lămâie – Ingrediente
- 2 ouă întregi
- 250 ml lapte
- 50 gr amidon + 15 gr făină
- coaja și sucul de la 2 lămâi
- 200 gr zahăr
- 1 praf de sare
- 150 gr unt cu 82% grăsime.
Rețeta budincii de vanilie – Mod de preparare
Rețeta de budincă se prepară simplu și destul de rapid. Însă, va trebui să amesteci continuu în ea pe tot parcursul fierberii. O poți prepara folosind ouă întregi sau doar gălbenușurile. Mai există rețete de budincă și fără ouă în compoziție, însă și acestea au aportul lor la textura cremoasă și fină a budincii.
Comparativ cu cremele pentru prăjituri, care pot conține aceleași ingrediente ca și budinca, untul se adaugă imediat după ce ai ridicat cratița cu budinca de pe foc. La rețetele de cremă, acesta se adaugă după răcirea cremei.
Descoperă aici și o rețetă de cremă de lămâie pentru prăjituri și torturi.