Home // Lifestyle // Rețete // Lapte de pasăre. Desert savuros cu gust de copilărie
Lapte de pasăre. Desert savuros cu gust de copilărie
Printre deserturile delicioase care ne-au îndulcit multora copilăria, se numără și celebrul desert denumit lapte de pasăre. Dacă te numeri printre cei care adorau acest delicios desert, îți oferim mai jos rețeta, așa cum o prepara bunica.
Laptele de pasăre se poate decora cu diferite sosuri sau zahăr caramelizat / Shutterstock
Rețeta acestui interesant desert este inspirată din bucătăria franceză și se numește „île flottante”, care înseamnă insulă plutitoare. Aceeași denumire o au și englezii „floating island”. În schimb, italienii îl denumesc „uova di neve”, iar nemții „Schnee-Eier” care se traduc prin ouă de zăpadă. Ungurii îi spun la fel ca noi, în traducerea lor.
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Laptele de pasare face parte din categoria deserturilor copilăriei, precum și crema de zahăr ars. Era un desert pe care bunicile îl pregăteau destul de des, iar de aici mulți au tendința să îl considere un desert tradițional românesc. Prepară și tu acest minunat desert, inspirându-te din rețeta oferită mai jos, cu listă completă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas.
Lapte de pasăre – Ingrediente
Desertul cu gust de copilărie se compune din trei elemente: o delicioasă cremă de vanilie, o bezea de albușuri fermă și cristalină și decorul la alegere.
Începe prin a aduna toate ingredientele pe masa de lucru, apoi le împarți în funcție de fiecare element al desertului. Separă în două boluri albușurile de gălbenușuri. Lasă albușurile la temperatura camerei în timp ce prepari crema de vanilie.
Adaugă zahărul și un praf de sare peste gălbenușurile din bol și amestecă-le până când devin spumoase, iar granulele de zahăr nu se mai simt. Amestecă amidonul cu 100 ml de lapte rece și adaugă-l peste compoziția de gălbenușuri. Amidonul este opțional, îl folosești doar dacă dorești crema mai consistentă. Dacă o dorești mai fluidă, ca un sos, nu este necesar amidonul.
Restul de lapte adu-l la punctul de fierbere împreună cu vanilia. Apoi adaugă-l treptat peste compoziția de mai sus, amestecând energic pentru omogenizare. Pune bolul pe baie de aburi și fierbe crema de vanilie, amestecând continuu până când devine consistentă.
Cum prepari bulgărașii de bezea pentru lapte de pasăre
Presară un praf de sare peste albușurile odihnite la temperatura camerei. Apoi, folosind mixerul, amestecă-le intens până când devin cristaline. Adaugă treptat zahărul în timp ce le amesteci energic. Nu este necesară o cantitate mai mare de zahăr deoarece este și crema de vanilie dulce.
Iar dacă dorești ca bulgărașii de bezea să fie mai fermi, poți adăuga o cantitate mai mare de zahăr, dar o reduci pe cea de la crema de vanilie.
Pentru a servi deliciosul lapte de pasăre poți folosi boluri micuțe, pahare sau cupe de înghețată. Pune mai întâi crema de vanilie în recipiente. Apoi, cu o lingură iei din bezea și adaugi în cremă.
Poți decora laptele de pasăre cu diferite sosuri, cu zahăr caramelizat, cu fructe uscate, fulgi de migdale, etc. Este delicios și simplu, dar și cu elementele de decor.
Și dacă îți plac deserturile pe bază de bezea de albușuri, îți mai oferim și o rețetă de mini tarte cu cremă de lămâie și bezea caramelizată.