Reclamă

Lapte de pasăre. Desert savuros cu gust de copilărie

Printre deserturile delicioase care ne-au îndulcit multora copilăria, se numără și celebrul desert denumit lapte de pasăre. Dacă te numeri printre cei care adorau acest delicios desert, îți oferim mai jos rețeta, așa cum o prepara bunica.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 22 mai 2023, 6:41

Rețeta acestui interesant desert este inspirată din bucătăria franceză și se numește „île flottante”, care înseamnă insulă plutitoare. Aceeași denumire o au și englezii „floating island”. În schimb, italienii îl denumesc „uova di neve”, iar nemții „Schnee-Eier” care se traduc prin ouă de zăpadă. Ungurii îi spun la fel ca noi, în traducerea lor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Laptele de pasare face parte din categoria deserturilor copilăriei, precum și crema de zahăr ars. Era un desert pe care bunicile îl pregăteau destul de des, iar de aici mulți au tendința să îl considere un desert tradițional românesc. Prepară și tu acest minunat desert, inspirându-te din rețeta oferită mai jos, cu listă completă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas.

Lapte de pasăre – Ingrediente

Desertul cu gust de copilărie se compune din trei elemente: o delicioasă cremă de vanilie, o bezea de albușuri fermă și cristalină și decorul la alegere.

Pentru crema de vanilie:

  • 1 l de lapte;
  • 6 gălbenușuri;
  • 200 gr de zahăr tos;
  • 25 gr de amidon( opțional);
  • 1 păstaie de vanilie;
  • un praf de sare.
Reclamă

Pentru bulgărașii de bezea:

  • 6 albușuri;
  • 1 praf de sare;
  • 50 gr zahăr tos.

Pentru decor:

Reclamă
  • sos caramel sau zahăr caramelizat;
  • sos de ciocolată;
  • fulgi de migdale sau stafide.

Lapte de pasăre – Mod de preparare

Începe prin a aduna toate ingredientele pe masa de lucru, apoi le împarți în funcție de fiecare element al desertului. Separă în două boluri albușurile de gălbenușuri. Lasă albușurile la temperatura camerei în timp ce prepari crema de vanilie.

Cum prepari crema de vanilie

Adaugă zahărul și un praf de sare peste gălbenușurile din bol și amestecă-le până când devin spumoase, iar granulele de zahăr nu se mai simt. Amestecă amidonul cu 100 ml de lapte rece și adaugă-l peste compoziția de gălbenușuri. Amidonul este opțional, îl folosești doar dacă dorești crema mai consistentă. Dacă o dorești mai fluidă, ca un sos, nu este necesar amidonul.

Restul de lapte adu-l la punctul de fierbere împreună cu vanilia. Apoi adaugă-l treptat peste compoziția de mai sus, amestecând energic pentru omogenizare. Pune bolul pe baie de aburi și fierbe crema de vanilie, amestecând continuu până când devine consistentă.

Cremă de vanilie în cratiță cu tel
Crema de vanilie se prepară ușor mai fluidă decât în modul clasic / Shutterstock

Descoperă și o rețetă de cremă de mascarpone cu nucă de cocos.

Cum prepari bulgărașii de bezea pentru lapte de pasăre

Presară un praf de sare peste albușurile odihnite la temperatura camerei. Apoi, folosind mixerul, amestecă-le intens până când devin cristaline. Adaugă treptat zahărul în timp ce le amesteci energic. Nu este necesară o cantitate mai mare de zahăr deoarece este și crema de vanilie dulce.

Iar dacă dorești ca bulgărașii de bezea să fie mai fermi, poți adăuga o cantitate mai mare de zahăr, dar o reduci pe cea de la crema de vanilie.

Bezea de albușuri în bol de sticlă
Cantitatea de zahăr din bezea se adaugă în funcție de cantitatea din crema de vanilie / Shutterstock

Pentru a servi deliciosul lapte de pasăre poți folosi boluri micuțe, pahare sau cupe de înghețată. Pune mai întâi crema de vanilie în recipiente. Apoi, cu o lingură iei din bezea și adaugi în cremă.

Poți decora laptele de pasăre cu diferite sosuri, cu zahăr caramelizat, cu fructe uscate, fulgi de migdale, etc. Este delicios și simplu, dar și cu elementele de decor.

Bol negru cu o porție de lapte de pasăre alături de un ștergar gri
Laptele de pasăre se poate servi în boluri micuțe / Shutterstock

Și dacă îți plac deserturile pe bază de bezea de albușuri, îți mai oferim și o rețetă de mini tarte cu cremă de lămâie și bezea caramelizată.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×