Zahărul gelifiant a fost conceput special pentru prepararea dulcețurilor, gemurilor și jeleurilor. Este un tip de zahăr cu rolul de a lega dulceața într-un timp foarte scurt. Astfel, fructele își vor păstra savoarea, culoare, dar și proprietățile. Ingredientul principal din conținutul zahărului gelifiant este pectina. Pectina este un compus organic, care prin fierbere cu apă, va căpăta aspectul unui jeleu.
Găsești în comerț mai multe variante de zahăr gelifiant. Proporția folosirii acestuia în raport cu cantitatea de fructe este menționată pe ambalaj.
Proporția de 1:1 înseamnă ca vei folosi aceeași cantitate și de zahăr și de fructe. Mai găsești zahăr cu proporția de 2:1, ceea ce înseamnă două părți fructe și una de zahăr. În plus, găsești o variantă a zahărului gelifiant specială pentru diabetici.
Descoperă aici și o rețetă de gem de căpșuni fără zahăr, mai sănătoasă, dar foarte gustoasă, iar mai jos, îți oferim una dintre rețetele de gem în care folosești zahărul gelifiant.
Gem de căpșuni cu zahăr gelifiant – Ingrediente
- 1 kg de căpșuni curățate
- 1 kg de zahăr gelifiant cu proporția 1:1.
Rețeta gemului cu zahăr gelifiant – Mod de preparare
Avantajul folosiri zahărului gelifiant în rețetele de gem sau dulceață este că acesta are atât rol de îndulcire, cât și de conservare, dar și de scurtare a timpului de preparare. Nu mai ai nevoie nici de sucul de lămâie adăugat pentru conservare și pentru a nu se zaharisi dulcețurile și gemurile. Bineînțeles că îl poți adăuga, dacă dorești să mai diminuezi din gustul dulce sau pentru a potența aroma.
Procesul de preparare a gemului folosind zahărul gelifiant nu depășește mai mult de 20 de minute. În acest timp, includem și pregătirea fructelor și fierberea lor. Descoperă și o rețetă de gem de căpșuni cu mentă.