Reclamă

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem dulce-acrișor pentru răsfățul de la micul dejun

Dacă îți place rubarba, nu rata sezonul ei fără a prepara un delicios gem de rubarbă aromat. Te vei bucura de gustul lui atât la micul dejun, cât și în diferite deserturi.

Publicat: 24 aprilie 2023, 6:41

Poți servi gemul de rubarbă pe felii de pâine tartinate cu unt, ca pe oricare alt sortiment de gem. Îl poți folosi și la rețete de prăjituri. O tartă umplută cu un astfel de gem cucerește negreșit pe oricine adoră gustul dulce. La fel și o prăjitură cu jeleu de rubarbă sau cu cremă de rubarbă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Rubarba este o plantă de primăvară cu tulpini lungi și frunze mari, colorate în nuanțe roșiatice. Comestibile sunt doar tulpinile, pentru că frunzele conțin toxine și concentrații mari de acid oxalic. Tulpinile sunt foarte cărnoase și au gust acrișor și ușor acid. Au proprietăți benefice pentru organism, deoarece conțin cantități însemnate de antioxidanți, dar și de vitamine și minerale esențiale pentru buna funcționare a organismului.

Descoperă aici și alte beneficii ale rubarbei pentru sănătatea organismului, iar mai jos îți oferim rețeta detaliată pentru gemul din tulpinile de rubarbă.

Gem de rubarbă aromat – Ingrediente

  • 1 kg tulpini de rubarbă curățate
  • 750 gr de zahăr
  • sucul de la 1/2 lămâie
  • 1 păstaie de vanilie.
Reclamă

Rețeta gemului de rubarbă – Mod de preparare

Ca pentru oricare altă rețetă de gem, este necesar să ai pregătite de la început atât ingredientele, cât și vasele și ustensilele pe care le folosești, dar și borcanele.

Ai nevoie de o cratiță încăpătoare, de preferință din inox și cu baza stratificată. Mai ai nevoie de un curățător de legume, un cuțit și un tocător de lemn.

Borcanele le poți pregăti și în timp ce fierbe gemul.

Reclamă

Pașii necesari pentru gem de rubarbă aromat

Clătește bine tijele de rubarbă și șterge-le cu prosoape de hârtie. Apoi, curăță tijele de rubarbă cu ajutorul curățătorului de legume. Îndepărtează bine coaja de deasupra pentru că este fibroasă și nu se pătrunde prin fierbere.

După curățare toacă tijele de rubarbă în bucăți mai mici și adaugă-le în cratița pregătită. Pune zahărul peste ele și amestecă-le. Acoperă cratița și lasă bucățile de rubarbă la odihnit cel puțin 30 de minute. mai amestecă-le din când în când pentru a le ajuta să se deshidrateze și să se formeze sirop.

Cuburi de rubarbă în sirop pentru prepararea gemului
Cuburile de rubarbă se lasă la odihnit amestecate cu zahărul până când se formează sirop / Shutterstock

Pune cratița cu ingredientele pentru dulceață pe flacăra aragazului. Lasă-le să fiarbă la foc de intensitate medie spre mare până când se formează spumă la suprafață. Îndepărtează spuma folosind o sită deasă. Apoi, micșorează intensitatea focului și lasă ingredientele să fiarbă până când siropul se reduce și bucățile de rubarbă se sfărâmă. Cu 5 minute înainte de stingerea focului, adaugă vanilia și sucul de lămâie. Nu adăuga vanilia de la început pentru a nu se evapora aroma acesteia.

Chiar dacă tijele de rubarbă sunt acrișoare, sucul de lămâie este important pentru conservarea gemului.

Cum sterilizezi borcanele pentru a le umple cu gem de rubarbă aromat

Spală bine borcanele și capacele din dotare cu apă fierbinte și detergent de vase. Clătește-le foarte bine și pune-le într-o oală mare. Acoperă-le cu apă și pune oala pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate mică spre medie. Fierbe-le pentru 10 minute din momentul în care apa a dat în clocot. Apoi, scoate-le și pune-le să se scurgă cu gura în jos, pe un prosop curat de bucătărie.

Umple borcanele cu gemul fierbinte.

Gem de rubarbă aromat în două borcane și pe o farfurie cu linguriță
Gemul de rubarbă se aromatizează cu vanilie / Shutterstock

Închide-le ermetic cu capacele și acoperă-le cu o pătură. Lasă-le acolo până la răcirea completă. Apoi, le poți eticheta și transfera în cămară.

Dacă te întrebi ce prăjitură delicioasă poți prepara cu rubarbă, îți recomandăm să încerci rețeta de galette cu rubarbă și căpșuni.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Patrick Schwarzenegger o sărută tandru pe logodnica sa
Divertisment
Patrick Schwarzenegger face un gest îndrăzneț față de logodnica sa. Cum au fost cei doi pozați în public
Patrick Schwarzenegger face un gest îndrăzneț față de logodnica sa. Fiul lui Arnold a fost surprins în timp ce își săruta romantic logodnica, înainte de a o apuca jucăuș de posterior în public. Fiul...
2
O femeie care ține în mână o ladă cu legume proaspet, care conțin mai mult potasiu decât peștele
Sănătate
Leguma care are mai mult potasiu decât peștele. De ce recomandă nutriționiștii să o incluzi în dieta ta
Nutriționiștii au dezvăluit care este leguma care are mai mult potasiu decât peștele. Ei recomandă să o incluzi cât mai des în dieta zilnică. Potasiul este necesar pentru funcționarea normală a tuturor celulelor. El...
3
O femeie frumoasă care reprezintă una dinte cele zodii pentru care viața este mai bună în ziua de 23 martie 2025
Horoscop
Viața este mai bună pentru aceste trei semne zodiacale în ziua de 23 martie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
Viața este mai bună pentru aceste trei semne zodiacale în ziua de 23 martie 2025. Acești nativi din zodiac au parte de multe surprize plăcute în această perioadă. Pe 23 martie 2025, viața devine...
4
David Hasselhoff, alături de Pamela Bach, pe vremea când formau un cuplu
Divertisment
David Hasselhoff a slăbit mult și pare devastat, după sinuciderea fostei soții, Pamela Bach. Cum a fost fotografiat recent actorul
David Hasselhoff a slăbit mult și pare devastat, după sinuciderea fostei soții, Pamela Bach. Actorul pare vizibil afectat după vestea sinuciderii fostei sale partenere. Pamela Bach a renunțat la viață la vârsta de 61...
5
Hilaria Baldwin, alături de soțul ei, la un eveniment
Divertisment
Hilaria Baldwin se răstește la soțul ei pe covorul roșu. Chiar și fanii au spus că e un moment greu de privit
Hilaria Baldwin se răstește la soțul ei pe covorul roșu. Totul s-a întâmplat în timpul unui interviu, un moment care a devenit rapid viral pe rețelele sociale. Personalitatea TV, în vârstă de 41 de...
PARTENERI
×