Reclamă

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem dulce-acrișor pentru răsfățul de la micul dejun

Dacă îți place rubarba, nu rata sezonul ei fără a prepara un delicios gem de rubarbă aromat. Te vei bucura de gustul lui atât la micul dejun, cât și în diferite deserturi.

Publicat: 24 aprilie 2023, 6:41

Poți servi gemul de rubarbă pe felii de pâine tartinate cu unt, ca pe oricare alt sortiment de gem. Îl poți folosi și la rețete de prăjituri. O tartă umplută cu un astfel de gem cucerește negreșit pe oricine adoră gustul dulce. La fel și o prăjitură cu jeleu de rubarbă sau cu cremă de rubarbă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Rubarba este o plantă de primăvară cu tulpini lungi și frunze mari, colorate în nuanțe roșiatice. Comestibile sunt doar tulpinile, pentru că frunzele conțin toxine și concentrații mari de acid oxalic. Tulpinile sunt foarte cărnoase și au gust acrișor și ușor acid. Au proprietăți benefice pentru organism, deoarece conțin cantități însemnate de antioxidanți, dar și de vitamine și minerale esențiale pentru buna funcționare a organismului.

Descoperă aici și alte beneficii ale rubarbei pentru sănătatea organismului, iar mai jos îți oferim rețeta detaliată pentru gemul din tulpinile de rubarbă.

Gem de rubarbă aromat – Ingrediente

  • 1 kg tulpini de rubarbă curățate
  • 750 gr de zahăr
  • sucul de la 1/2 lămâie
  • 1 păstaie de vanilie.
Reclamă

Rețeta gemului de rubarbă – Mod de preparare

Ca pentru oricare altă rețetă de gem, este necesar să ai pregătite de la început atât ingredientele, cât și vasele și ustensilele pe care le folosești, dar și borcanele.

Ai nevoie de o cratiță încăpătoare, de preferință din inox și cu baza stratificată. Mai ai nevoie de un curățător de legume, un cuțit și un tocător de lemn.

Borcanele le poți pregăti și în timp ce fierbe gemul.

Reclamă

Pașii necesari pentru gem de rubarbă aromat

Clătește bine tijele de rubarbă și șterge-le cu prosoape de hârtie. Apoi, curăță tijele de rubarbă cu ajutorul curățătorului de legume. Îndepărtează bine coaja de deasupra pentru că este fibroasă și nu se pătrunde prin fierbere.

După curățare toacă tijele de rubarbă în bucăți mai mici și adaugă-le în cratița pregătită. Pune zahărul peste ele și amestecă-le. Acoperă cratița și lasă bucățile de rubarbă la odihnit cel puțin 30 de minute. mai amestecă-le din când în când pentru a le ajuta să se deshidrateze și să se formeze sirop.

Cuburi de rubarbă în sirop pentru prepararea gemului
Cuburile de rubarbă se lasă la odihnit amestecate cu zahărul până când se formează sirop / Shutterstock

Pune cratița cu ingredientele pentru dulceață pe flacăra aragazului. Lasă-le să fiarbă la foc de intensitate medie spre mare până când se formează spumă la suprafață. Îndepărtează spuma folosind o sită deasă. Apoi, micșorează intensitatea focului și lasă ingredientele să fiarbă până când siropul se reduce și bucățile de rubarbă se sfărâmă. Cu 5 minute înainte de stingerea focului, adaugă vanilia și sucul de lămâie. Nu adăuga vanilia de la început pentru a nu se evapora aroma acesteia.

Chiar dacă tijele de rubarbă sunt acrișoare, sucul de lămâie este important pentru conservarea gemului.

Cum sterilizezi borcanele pentru a le umple cu gem de rubarbă aromat

Spală bine borcanele și capacele din dotare cu apă fierbinte și detergent de vase. Clătește-le foarte bine și pune-le într-o oală mare. Acoperă-le cu apă și pune oala pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate mică spre medie. Fierbe-le pentru 10 minute din momentul în care apa a dat în clocot. Apoi, scoate-le și pune-le să se scurgă cu gura în jos, pe un prosop curat de bucătărie.

Umple borcanele cu gemul fierbinte.

Gem de rubarbă aromat în două borcane și pe o farfurie cu linguriță
Gemul de rubarbă se aromatizează cu vanilie / Shutterstock

Închide-le ermetic cu capacele și acoperă-le cu o pătură. Lasă-le acolo până la răcirea completă. Apoi, le poți eticheta și transfera în cămară.

Dacă te întrebi ce prăjitură delicioasă poți prepara cu rubarbă, îți recomandăm să încerci rețeta de galette cu rubarbă și căpșuni.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O zână cu aripi, care stă speriată la pământ
Horoscop
Zodii care preferă să trăiască singure. Nativii care se simt mai bine atunci când au intimitate
Există atât de multe lucruri care merită spuse despre viața personală atunci când locuiești singură. Pacea și liniștea, filmele preferate, ora de culcare târzie și faptul că nu trebuie să dai nimănui nicio explicație....
2
Bianca Censori și Kanye West într-o mașină privată
Divertisment
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață pe străzile din Los Angeles. Imaginile cu diva...
3
O femeie îmbrăcată într-o rochie roșie, impunătoare
Horoscop
Cele mai norocoase zodii în funcție de luna în care s-au născut. Ei sunt fericiții zodiacului
Astrologii ne spun că data nașterii are un rol aparte în doza de noroc cu care ne neștem. Însă te-ai întrebat vreodată care dintre lunile anului poartă mai mult noroc? În acest articol, vei...
4
O femeie tânără cu ochelari de soare la ochi și un ruj portocaliu pe buze
Frumusețe
Nuanțele de ruj care te îmbătrânesc. De ce culori să te ferești, potrivit specialiștilor
Uneori este suficient să accentuezi buzele cu ruj pentru a te simți mai încrezătoare în sine. Această metodă va atrage o mulțime de priviri asupra ta, lucru care te va face să te simți...
5
Charles Spencer surprins într-o fotografie portret la Althorp House
Divertisment
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana spune că este îngrijorat
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana este îngrijorat pentru soția Prințului William. Charles a oferit mai multe informații într-un interviu recent. Charles Spencer a vorbit...
PARTENERI
×