Gemul de dovleac este perfect pentru a fi servit dimineața, la micul dejun, dar poate fi inclus și în deserturi. Îți poți închipui cum ar fi o cremă de dovleac cu mascarpone, plină de savoare și culoare? Sau un tort decorat cu un jeleu de dovleac? Nu vei mai pierde timpul curățând dovleacul și caramelizându-l pentru a-l include în prăjituri. Îl vei avea deja la borcan, iar merișoarele adăugate vor înnobila gustul gemului și, automat, al deserturilor.
Vezi aici cum se prepară și rețeta de dovleac plăcintar răzuit la borcan, la fel de util ca și gemul, iar mai jos îți oferim lista de ingrediente și pașii necesari preparării gemului de dovleac.
Gem de dovleac plăcintar cu merișoare – Ingrediente
- 3 kg dovleac plăcintar, răzuit
- 1 kg de zahăr
- sucul de la o lămâie
- 150 gr merișoare deshidratate
- 150 ml de apă
- 1 linguriță cu pudră de scorțișoară (opțional).
Rețeta gemului de dovleac plăcintar cu merișoare – Mod de preparare
Începe cu pregătirea dovleacului, partea cea mai migăloasă și care necesită puțină răbdare. Taie dovleacul, sau dovlecii dacă sunt mai mulți, mai întâi în jumătăți. Cu o lingură, scobește interiorul dovleacului și îndepărtează semințele și nervurile aferente. Apoi taie jumătățile de dovleac în felii și îndepărtează-le coaja. Folosește un cuțit pentru legume, pentru a îndepărta coaja dovleacului.
După ce ai îndepărtat coaja tuturor feliilor de dovleac, răzuiește-le direct în cratița în care vei prepara gemul. Adaugă zahărul și sucul de lămâie și amestecă bine. Acoperă cratița și las-o la rece pentru 4-5 ore sau chiar de seara până dimineața. Mai amestecă de 2-3 ori dovleacul răzuit pentru a se topi zahărul și a se forma sirop.
Cum prepari gem de dovleac plăcintar cu merișoare
Înainte de aprinde aragazul pentru fierberea gemului, pune merișoarele la hidratat în apă, cât să fie bine acoperite.