Reclamă

Gem de afine. Rețetă simplă de gem gustos și aromat

Pentru că s-au copt afinele de pădure, nu ezita să le conservi la borcane, pentru a te bucura de gustul și aroma lor pe tot parcursul anului. Îți oferim în acest scop o rețetă de gem de afine gustos și aromat.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 12 august 2022, 6:32

Afinele sunt fructele de pădure care se comportă perfect atât incluse în deserturi, cât și conservate sub formă de gem, dulceață sau sirop. Nu au semințe ca zmeura sau căpșunile, sunt suculente și au un gust dulce-acrișor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Sunt bogate în vitamine și minerale, care aduc beneficii esențiale sănătății organismului. Dintre toate fructele de pădure și nu numai, afinele au cel mai ridicat conținut de antioxidanți. Se știe că antioxidanții protejează corpul uman de radicalii liberi și întăresc sistemul imunitar.

Consumul de afine este recomandat de specialiști și în dietele de slăbire. Sunt sărace în calorii și grăsimi, dar bogate în substanțe nutritive esențiale pentru buna funcționare a organismului. Conțin o cantitate moderată de fructoză și nu au efecte negative asupra glucozei din sânge, întrucât sunt o sursă excelentă de compuși bioactivi. 

Gemul de afine este un deliciu consumat cu moderație la micul dejun, alături de un ceai bun. Este ideal și pentru umplerea clătitelor. Și papanașii tradiționali sunt delicioși glazurați cu gem de afine și smântână.

Dacă te-am convins să prepari și tu acest gem delicios, urmărește mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas.

Reclamă

Gem de afine – Ingrediente

  • 3 kg afine
  • 1250 gr zahăr
  • sucul de la o lămâie.

Rețeta gemului din afine – Mod de preparare

Pregătește mai întâi ustensilele necesare preparării gemului. Ai nevoie de o cratiță cu baza dublă, de o paletă de lemn sau de silicon, o sită de scurs și de un storcător de lămâi.

Reclamă

Comparativ cu alte rețete de gemuri, cum ar fi rețeta de gem de piersici, de exemplu, rețeta gemului de afine se prepară mai rapid. Fructele nu se mai lasă la rece amestecate cu zahărul pentru timp îndelungat. Afinele de pădure sunt foarte suculente, iar amestecate cu zahărul și sucul de lămâie vor produce sirop în mai puțin de o oră.

Curăță afinele de impurități și de codițe, clătește-le cu apă rece și lasă-le la scurs într-o sită. După scurgere pune-le în cratiță, adaugă zahărul peste ele și amestecă-le. Stoarce peste ele și sucul de la o lămâie. Sucul de lămâie are proprietatea de a menține culoarea fructelor din gemuri și dulcețuri și de a preveni cristalizarea acestora.  

Lasă cratița cu amestecul de afine, zahăr și suc de lămâie pe masa din bucătărie pentru maxim o oră. După acest interval de timp, așază cratița pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate medie. Lasă minunatul gem de afine să fiarbă până când se formează spumă la suprafața acestuia. Cu o sită deasă, îndepărtează spuma, apoi micșorează intensitatea focului la minim. Din acest moment, fierbe gemul pentru 20-30 de minute.

Pregătește borcanele folosind una dintre metodele de sterilizare explicate în acest articol. Pune gemul de afine fierbinte în borcane.

Vezi mai multe imagini cu gemul de caise în GALERIA FOTO!

Gem de afine în borcane și în linguriță alături de afine proaspete
Gemul de afine are aromă delicioasă și culoare plăcută / Profimedia Images

Închide-le ermetic cu capacele și acoperă-le cu o pătură lăsându-le acolo până când se răcesc. Etichetează-le frumos și transferă-le pe raftul din cămară.

Tot din categoria preparatelor din afine, îți oferim și o rețetă de sirop de afine, delicios și aromat.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
fete care se îmbrățișează și zâmbesc pe un fundal alb
Horoscop
Zodii care știu să mențină prietenii de durată. De la cel mai fidel la cel mai absent nativ
Pentru cei mai mulți, relațiile care trec testul timpului sunt cele mai importante pentru fericire. Citește despre acele zodii care știu să mențină prietenii de durată și care este valoarea acestora. Există nativi care...
2
O femeie care poartă o rochie frumoasă și aleargă pentru a ilustra modul în care lasă trecutul în spate
Horoscop
Zodii care lasă trecutul în spate în săptămâna 11 martie – 17 martie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Astrologii au dezvăluit care sunt cele trei zodii care lasă trecutul în spate în săptămâna 11 martie – 17 martie 2024. Acești nativi sunt pregătiți să deschidă un nou capitol în viața lor. Astrele...
3
Brânzoaice trandafir, cu brânză de vaci și stafide
Rețete
Brânzoaice trandafir, cu brânză de vaci și stafide
Pentru momentele în care ai mai mult timp de petrecut în bucătărie și dorești să prepari plăcinte cu brânză, îți recomandăm rețeta de brânzoaice trandafir, cu brânză de vaci și stafide. Chiar dacă petreci...
4
fată frumoasă îmbrăcată cu o pelerină pe un cal într-o pădure
Horoscop
3 zodii care își propun să câștige orice luptă în perioada următoare. Vezi dacă te numeri printre ele
Mulți nativi își doresc să aibă noroc și să fie veghiați de astre, indiferent de situație. Cu toate acestea, 3 zodii care își propun să câștige orice luptă în perioada următoare chiar vor reuși....
5
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 11 martie – 17 martie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Astrologii au pregătit surprize inedite pentru toții nativii din zodiac. Fiecare zi a săptămânii va avea un punct intens pe care zodiile îl vor simți din plin. Horoscopul săptămânii 11 martie – 17 martie...
PARTENERI
×