Afinele sunt fructele de pădure care se comportă perfect atât incluse în deserturi, cât și conservate sub formă de gem, dulceață sau sirop. Nu au semințe ca zmeura sau căpșunile, sunt suculente și au un gust dulce-acrișor.
Sunt bogate în vitamine și minerale, care aduc beneficii esențiale sănătății organismului. Dintre toate fructele de pădure și nu numai, afinele au cel mai ridicat conținut de antioxidanți. Se știe că antioxidanții protejează corpul uman de radicalii liberi și întăresc sistemul imunitar.
Consumul de afine este recomandat de specialiști și în dietele de slăbire. Sunt sărace în calorii și grăsimi, dar bogate în substanțe nutritive esențiale pentru buna funcționare a organismului. Conțin o cantitate moderată de fructoză și nu au efecte negative asupra glucozei din sânge, întrucât sunt o sursă excelentă de compuși bioactivi.
Gemul de afine este un deliciu consumat cu moderație la micul dejun, alături de un ceai bun. Este ideal și pentru umplerea clătitelor. Și papanașii tradiționali sunt delicioși glazurați cu gem de afine și smântână.
Dacă te-am convins să prepari și tu acest gem delicios, urmărește mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas.
Gem de afine – Ingrediente
- 3 kg afine
- 1250 gr zahăr
- sucul de la o lămâie.
Rețeta gemului din afine – Mod de preparare
Pregătește mai întâi ustensilele necesare preparării gemului. Ai nevoie de o cratiță cu baza dublă, de o paletă de lemn sau de silicon, o sită de scurs și de un storcător de lămâi.