Reclamă

Gem de cireșe. Rețeta clasică, fără conservanți

S-au copt cireșele și vrei să te bucuri de gustul lor pentru cât mai mult timp posibil? Nimic mai simplu! Îți propunem să prepari un gem de cireșe după rețeta clasică, fără conservanți.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 13 iunie 2022, 6:13 / Actualizat: 1 august 2022, 18:15

Rețetele de compot, gem sau dulceață reprezintă cel mai delicios mod de a conserva fructele de sezon pentru iarnă. Nu necesită ingrediente multe, este nevoie doar de puțină răbdare și timp alocat. În schimb, pe perioada sezonului rece, te vei răsfăța la mic dejun cu gustul și aroma fructelor preferate, conservate la borcane. Le poți include și în rețete de creme pentru prăjituri și torturi sau în diferite sosuri.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Poți prepara dulcețuri sau gemuri în mai multe moduri. Însă, rețeta clasică, așa cum o știm de la bunica, rămâne în topul preferințelor.

Îți prezentăm mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru cea mai simplă rețetă de gem de cireșe.

Rețeta clasică de gem din cireșe – Ingrediente

  • 2 kg de cireșe
  • 1 kg de zahăr
  • sucul de la o lămâie.
Reclamă

Rețetă de gem de cireșe – Mod de preparare

Înainte de a da start primului pas în prepararea gemului din cireșe, este indicat să te înarmezi cu puțină răbdare. Asta dacă nu deții un aparat automat de îndepărtarea sâmburilor de la cireșe.

Așadar, începe cu pregătirea cireșelor pe care le speli și le lași să se scurgă bine într-o sită. Abia după ce se scurg, le îndepărtezi sâmburii cu dispozitivul special sau cu o scobitoare. Alege cireșele cele mai coapte și mai mari, dacă se poate, pentru a scurta timpul de preparare.

Pregătește o cratiță cu baza dublă sau un ceaun, dacă ai unul. Pune cireșele în cratiță și adaugă zahărul peste ele. Adaugă și sucul de lămâie. Acesta are rolul de a accentua culoarea gemului, dar și de a împiedica zaharisirea acestuia pe parcursul depozitării. Poți adăuga și câteva pliculețe de zahăr vanilinat, pentru un plus de aromă. Amestecă bine cireșele cu zahărul și pune vasul la rece pentru 2-3 ore. Pe parcurs, mai amestecă cireșele cu zahărul până când acesta se topește și se formează sirop.

Reclamă

Cum fierbi gemul de cireșe

După ce toată cantitatea de zahăr este topită pune cratița pe flacăra aragazului, aprinsă la intensitate medie. Lasă ingredientele să fiarbă până când se formează spumă la suprafață. Cu o sită deasă sau o spumieră, îndepărtează spuma formată.

Micșorează intensitatea focului la minim și lasă deliciosul gem de cireșe să fiarbă pentru 40-45 de minute. Ca să te asiguri că gemul este gata, poți face testul picăturii de sirop, ca în cazul rețetei de dulceață.

Vezi mai multe imagini cu gemul de cireșe accesând GALERIA FOTO!

Oală cu gemul de cireșe după preparare
Gemul de cireșe se pune fierbinte în borcane sterilizate / Shutterstock

Pune o farfuriuță la frigider pentru 10-15 minute. Apoi o așezi pe masa din bucătărie. Iei cu lingurița din gemul de cireșe și pui pe farfuria rece. Aștepți 5-6 minute și dacă gemul devine mai consistent și nu mai este fluid, poți opri focul.

Sterilizează borcanele și umple-le cu dulceața fierbinte. Închide-le ermetic cu capace și așază o pătură peste ele. Lasă-le să se răcească lent sub pătură, apoi le poți trece în cămară, etichetate frumos.

Tot din categoria conservelor de cireșe îți oferim și o rețetă de dulceață de cireșe fără zahăr. Este o rețetă cu număr redus de calorii. Iar dacă îți plac tartele cu aluat fraged și bun, îți recomandăm să testezi tarta cu cireșe, un desert de vară, simplu și delicios.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O zână cu aripi, care stă speriată la pământ
Horoscop
Zodii care preferă să trăiască singure. Nativii care se simt mai bine atunci când au intimitate
Există atât de multe lucruri care merită spuse despre viața personală atunci când locuiești singură. Pacea și liniștea, filmele preferate, ora de culcare târzie și faptul că nu trebuie să dai nimănui nicio explicație....
2
Bianca Censori și Kanye West într-o mașină privată
Divertisment
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață pe străzile din Los Angeles. Imaginile cu diva...
3
O femeie îmbrăcată într-o rochie roșie, impunătoare
Horoscop
Cele mai norocoase zodii în funcție de luna în care s-au născut. Ei sunt fericiții zodiacului
Astrologii ne spun că data nașterii are un rol aparte în doza de noroc cu care ne neștem. Însă te-ai întrebat vreodată care dintre lunile anului poartă mai mult noroc? În acest articol, vei...
4
O femeie tânără cu ochelari de soare la ochi și un ruj portocaliu pe buze
Frumusețe
Nuanțele de ruj care te îmbătrânesc. De ce culori să te ferești, potrivit specialiștilor
Uneori este suficient să accentuezi buzele cu ruj pentru a te simți mai încrezătoare în sine. Această metodă va atrage o mulțime de priviri asupra ta, lucru care te va face să te simți...
5
Charles Spencer surprins într-o fotografie portret la Althorp House
Divertisment
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana spune că este îngrijorat
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana este îngrijorat pentru soția Prințului William. Charles a oferit mai multe informații într-un interviu recent. Charles Spencer a vorbit...
PARTENERI
×