Rețetă unică de murături în saramură cu miere. Gustul dulce-acrișor al celor mai delicioase murături

Printre rețetele de murături clasice pe care ți-ai propus să le prepari toamna aceasta, îți recomandăm să încerci și o rețetă unică de murături în saramură cu miere.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 11 septembrie 2025, 6:10

Aceste murături sunt o variantă inedită a rețetelor clasice, în care dulceața naturală a mierii echilibrează perfect gustul sărat și acidulat.

Spre deosebire de murăturile obișnuite, acestea dezvoltă o aromă mai blândă și ușor florală, iar textura legumelor rămâne crocantă și apetisantă. Se potrivesc de minune lângă fripturi, tocănițe sau chiar în salate reci.

Legumele rămân ferme și crocante, cu o aromă plăcută de usturoi, mărar și boabe de piper.

Mierea adaugă o dulceață subtilă, care echilibrează perfect gustul sărat al saramurii. În același timp, echilibrează și ușoara aciditate formată în timpul fermentării.

Rezultatul este o combinație savuroasă, ușor dulceagă, dar în același timp proaspătă și aromată, care transformă orice masă într-o experiență mai bogată.

Reclamă

Descoperă și câtă sare se pune la murăturile asortate, precum și secretul pentru a obține un gust perfect.

Mai jos descoperă lista de ingrediente și modul de preparare pentru murăturile în saramură cu miere.

Rețetă unică de murături în saramură cu miere – Ingrediente

  • 2 kg legume asortate, la alegere
  • 2,5 L apă
  • 75 g sare neiodată (aprox. 3 linguri cu vârf)
  • 3-4 linguri miere crudă (ajustează după cât de dulce vrei saramura)
  • 1 linguriță boabe de piper
  • 1 linguriță boabe de muștar (opțional)
  • 5-6 căței de usturoi
  • câteva crenguțe de mărar uscat sau frunze de țelină
  • hrean (bucăți, pentru crocănțime)
  • 1 frunză de dafin pentru fiecare borcan (opțional).
Reclamă

Rețeta murăturilor în saramură cu miere – Mod de preparare

Vei începe cu pregătirea legumelor. Spală bine legumele și lasă-le să se scurgă. Apoi taie-le în bastonașe, rondele, fâșii groase, după preferințe și în funcție de legumele alese.

După ce ai pregătit legumele, poți pregăti borcanele. Spală bine borcanele și capacele, apoi clătește-le cu apă fierbinte sau sterilizează-le în cuptor, pentru a preveni alterarea murăturilor. Descoperă mai multe metode de sterilizare a borcanelor și sticlelor pentru conserve.

Cum prepari rețetă unică de murături în saramură cu miere

Pune pe fundul borcanului câteva tulpini de mărar uscat, bucăți de hrean și usturoiul curățat.

Așază legumele stratificat, presând ușor pentru a nu rămâne goluri mari. Adaugă frunza de dafin și boabele de piper și muștar printre legume.

Urmează prepararea saramurii.

Fierbe apa într-o oală mare. Adaugă sarea și amestecă până se dizolvă complet.

Lasă saramura să se răcească ușor, până ajunge călduță, apoi încorporează mierea, amestecând bine. Este important ca saramura să nu fie fierbinte când adaugi mierea, pentru a păstra proprietățile acesteia.

Toarnă saramura călduță peste legumele din borcan, până când le acoperă complet. Pune o greutate mică (o piatră de murături sau o frunză de țelină strânsă) pentru a menține legumele sub lichid.

Închide borcanele cu capace curate și bine strânse.

Lasă borcanele la temperatura camerei 3-5 zile, acoperite ușor, pentru a începe fermentarea. Vei observa mici bule și ușoară tulburare a saramurii.

După această perioadă, mută borcanele într-un loc răcoros (cămară sau beci).

Murăturile preparate după această rețetă unică de murături în saramură cu miere se pot consuma după aproximativ 3 săptămâni, când au prins gust, dar devin și mai bune după 1-2 luni.

Tot din categoria rețetelor de conserve pentru iarnă îți mai recomandăm să testezi și rețeta de ceapă murată în oțet.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Orez cu lapte decorat cu scorțișoară în bol cu lingură, batoane de scorțișoară și anason stelat
Rețete
Orez cu lapte preparat după cea mai simplă rețetă
Rețeta de orez cu lapte este una dintre acele rețete care nu au nevoie de tehnici complicate ca să fie reușite. Totul se bazează pe două lucruri: proporția corectă dintre orez și lapte și...
2
Pamela Anderson într-o imagine din serialul Baywatch
Divertisment
Pamela Anderson, schimbare radicală de look la 58 de ani: „Frumusețea e subiectivă”
Pamela Anderson, schimbare radicală de look la 58 de ani. Vedeta din Baywatch și-a luat din nou prin surprindere fanii, după ce, în urmă cu câțiva ani, a decis să renunțe definitiv la machiaj....
3
Justin Timberlake în timpul unui concert pe scenă
Divertisment
Artistul care își pune sănătatea pe primul loc după ce a fost diagnosticat cu boala Lyme: „Mă simt extenuat”
El este artistul care își pune sănătatea pe primul loc după ce a fost diagnosticat cu boala Lyme. Declarațiile sale au fost surprinzătoare pentru publicul larg. Fanii au reacționat în mediul online la cele...
4
femeie frumoasă cu o coroană de flori și multe culori pe lângă cap pe un fundal deschis la culoare
Horoscop
3 zodii au parte de câștiguri financiare substanțiale după 13 decembrie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
Înainte de a-și încheia tranzitul, planeta Mercur îi ajută pe nativi în multe sensuri. 3 zodii au parte de câștiguri financiare substanțiale după 13 decembrie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele. Felul în...
5
Zendaya într-o rochie portocalie la Globurile de Aur 2025 unde și-a lăsat la vedere inelul de logodnă
Divertisment
Zendaya și-a surprins fanii după ce a apărut pe internet alături de alt bărbat. Care este adevărul despre „logodna” vedetei
Zendaya și-a surprins fanii după ce a apărut pe internet alături de alt bărbat. Vedeta a lăsat loc interpretărilor atunci când a anunțat „logodna” cu un altul decât Tom Holland. Fanii ei au reacționat...
PARTENERI
×