Reclamă

Gogonele murate în saramură și beneficiile consumului lor

Rețeta de gogonele murate în saramură este o delicatesă tradițională, care oferă o explozie de savoare în lunile reci de iarnă. Acestea sunt roșii verzi, recoltate înainte de coacerea completă, care sunt conservate într-o soluție de apă și sare. Procesul de fermentație naturală conferă gogonelelor o textură ușor crocantă și o aromă ușor acrișoară, cu un gust plăcut de saramură.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 13 noiembrie 2024, 5:39

Gogonelele murate sunt apreciate nu doar pentru gustul lor unic, ci și pentru beneficiile aduse sănătății. Ele sunt un simbol al tradițiilor culinare și al simplității alimentare, aducând la masă un strop de savoare și sănătate în fiecare sezon. Pot fi servite alături de fripturi și garnituri, dar și incluse în diferite salate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Descoperă și o rețetă de salată asortată de murături. Este o salată în care se combină legumele cu fructe de sezon, pentru gusturi și arome deosebite. Mai jos, vei descoperi rețeta gogonelelor murate în saramură, detaliată cu listă completă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas.

Gogonele murate în saramură – Ingrediente

  • gogonele verzi și ușor pârguite
  • rădăcină de hrean
  • grăunți de usturoi
  • ardei iuți (opțional)
  • frunze de țelină
  • foi de dafin
  • boabe de piper negru
  • sare pentru murături neiodată.
Reclamă

Rețeta gogonelelor în saramură – Mod de preparare

Mai întâi, vei pregăti borcanele și capacele aferente care necesită spălare și sterilizare. Descoperă aici mai multe metode pentru sterilizarea borcanelor pentru conserve.

Apoi pregătești gogonelele pe care le sortezi în funcție de mărimi și îndepărtezi codițele de la ele. Este indicat să le ai pregătite în funcție de mărimi, pentru ca într-un borcan să adaugi și mari și mici, pentru a acoperi golurile ce se creează.

De asemenea, este ideal să folosești pentru gogonele murate în saramură atât gogonelele verzi, cât și gogonele ușor date în roșu. Acestea au gusturi diferite și te vor cuceri. După ce ai pregătit gogonelele, curăță rădăcina de hrean și tai-o în fâșii, iar grăunții de usturoi curăță-i și lasă-i nesecționați.

Pune gogonelele în borcane îndesându-le ușor și alternându-le pe cele mari cu cele mici. Printre gogonele, adaugă fâșiile de hrean și cățeii de usturoi. Mai adaugă foi de dafin și, opțional, câte câte un ardei iute, dacă le dorești mai picante. Toarnă apă peste gogonelele din borcane pentru a măsura cantitatea necesară. Apoi scurge într-o cratiță excesul de apă.

Reclamă

Așază cratița pe flacăra aragazului și fierbe apa până la primul clocot. Adaugă sarea, câte o lingură pentru fiecare litru de apă. Adaugă și boabele de piper, 2-3 foi de dafin și lasă saramura să fiarbă timp de 5-6 minute. Amestecă cu o spatulă pentru a ajuta sarea să se topească.

Pune într-o tavă metalică borcanele cu gogonele. Apoi toarnă saramura fierbinte în ele. Acoperă-le cu un tifon curat și lasă-le așa până când se răcesc. După aceea, așază capacele deasupra borcanelor, dar nu le înfileta.

Mai ține borcanele cu gogonele la temperatura camerei pentru 3-4 zile timp în care se va produce fermentația. Abia acum poți închide ermetic capacele borcanelor și le așezi pe rafturile din cămară. După aproximativ trei săptămâni poți savura delicioasele murături.

Beneficiile consumului de gogonele murate în saramură

Murăturile fermentate natural sunt bogate în bacterii benefice (probiotice) care susțin sănătatea digestivă, echilibrul florei intestinale și întăresc sistemul imunitar.

Sunt ideale ca garnitură sau gustare, având un conținut redus de calorii și grăsimi, dar fiind totodată sățioase.

Prin procesul de fermentație, murăturile rețin vitaminele și mineralele din legume, precum vitamina C, A și K, care contribuie la combaterea stresului oxidativ.

Consumul regulat al murăturilor fermentate ajută la îmbunătățirea digestiei și poate reduce inflamațiile la nivelul tractului intestinal.

Murăturile sunt un adaos gustos la orice masă și pot echilibra felurile de mâncare mai grele prin aciditatea și savoarea lor.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie în rochie albă, cu coroniță de flori pe cap, pe un câmp
Horoscop
3 zodii atrag norocul de partea lor înainte ca primăvara să se încheie. Nativii de mai jos sunt printre favoriții astrelor
3 zodii atrag norocul de partea lor înainte ca primăvara să se încheie. Până la finalul acestui anotimp, nativii de mai jos se vor bucura de oportunități sporite. Primăvara anului 2025 este în plină...
2
O fată care s-a pozat între crengile înflorite ale unui copac
Horoscop
3 zodii pot începe să privească cu încredere spre viitor dupa 15 aprilie 2025. Nativi care merită din plin să fie răsplătiți
3 zodii pot începe să privească cu încredere spre viitor dupa 15 aprilie 2025. Universul le transmite subtil că ce e mai bun abia acum urmează. Sunt favoriții astrelor. Trei zodii simt cum o...
3
Familie cu un copil, zâmbitori, cu urechi de iepure pe cap și un coș cu ouă
Timp liber
Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Mare. Ce ai voie să faci și ce nu
Săptămâna Mare, cunoscută și ca Săptămâna Patimilor, este perioada dintre Duminica Floriilor și Sărbătoarea Paștelui și are o însemnătate deosebită în calendarul creștin. Ai mai jos o listă cu tradiții și obiceiuri în Săptămâna...
4
Prințesa Leonor, comandant al unei nave
Divertisment
Imagini cu Prințesa Leonor a Spaniei în costum de baie. Moștenitoarea tronului a fost fotografiată pe o plajă din Uruguay
Imagini cu Prințesa Leonor a Spaniei în costum de baie au fost făcute publice de revista spaniolă Diez Minutos. Pozele inedite cu moștenitoarea tronului sunt primele de acest fel care au apărut în presă,...
5
Hilaria Baldwin în timp ce împinge un cărucior
Divertisment
Vedeta care și-a făcut o intervenție la bust după ce a adus pe lume șapte copii: „Corpul meu nu-mi mai aparținea”
Ea este vedeta care și-a făcut o intervenție la bust după ce a adus pe lume șapte copii. Diva a declarat că nu se mai simțea bine în pielea sa. Soția unui celebru actor...
PARTENERI
×