Reclamă

Dulceață de gogonele. Rețetă simplă și ușoară

Pentru că este deja sezonul gogonelelor, îți recomandăm să le incluzi în diferite rețete de conserve, dulci sau sărate. Una dintre acestea este rețeta de dulceață de gogonele, pe care ți-o oferim detaliată mai jos.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 10 septembrie 2024, 6:00

Este o delicatesă tradițională românească, mai neobișnuită și surprinzătoare. Se prepară din gogonele (roșii verzi, necoapte), care oferă un gust dulce-acrișor unic.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Aceasta este o rețetă mai rar întâlnită, dar cu un farmec deosebit, specifică zonelor rurale din România. Gogonelele, de obicei folosite pentru murături, sunt transformate într-un desert delicat și aromat, similar în textură și consistență cu dulcețurile clasice. Poți folosi aromele preferate pentru un gust desăvârșit.

Dulceața poate fi consumată în clătite, pe pâine prăjită sau lângă brânzeturi, oferind un contrast plăcut între dulce și sărat. Aceasta este o rețetă specială, cu un gust surprinzător, ideală pentru cei care iubesc să experimenteze preparate noi și autentice.

Descoperă aici și rețeta de dulceață de dovlecei cu lămâie, un adevărat deliciu culinar, iar în continuare poți urmări lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas al dulceții din gogonele.

Reclamă

Dulceață de gogonele – Ingrediente

  • 1 kg de gogonele verzi (roșii necoapte)
  • 1 kg de zahăr
  • 500 ml apă
  • 1 lămâie (zeamă și coajă rasă)
  • 1 baton de vanilie sau esență de vanilie.

Rețeta dulceții de gogonele – Mod de preparare

Mai întâi, te vei ocupa de sortarea gogonelelor și pregătirea lor pentru a le transforma în dulceață. Poți folosi și gogonele verzi, dar și din cele ușor colorate în galben sau roșu, pentru un aspect mai interesant. Apoi vei pregăti siropul în care se vor răsfăța gogonelele.

Spală bine gogonelele și taie-le în felii subțiri sau cubulețe, în funcție de preferință. Dacă gogonelele sunt mari, le poți tăia în bucăți mai mici.

Reclamă

Dacă dorești, poți să le opărești 2-3 minute în apă clocotită, apoi să le lași să se scurgă bine pentru a elimina o parte din gustul amar.

Descoperă și o rețetă de dulceață de smochine fără zahăr, perfectă pentru micul dejun sau deserturi.

Cum prepari dulceață de gogonele

Într-o cratiță mare, pune zahărul și apa și lasă-le să fiarbă la foc mic până se formează un sirop clar și ușor îngroșat.

Adaugă batonul de vanilie sau esența de vanilie și coaja rasă de lămâie.

Apoi adaugă gogonelele în sirop și lasă-le să fiarbă la foc mic timp de 30-40 de minute, amestecând ocazional. Ai grijă să nu le fierbi prea tare, pentru a păstra textura ușor crocantă a bucăților de gogonele.

Când dulceața începe să se lege și are o consistență ușor gelatinoasă, adaugă zeama de lămâie pentru a preveni zaharisirea și pentru a echilibra gustul dulceții.

Între timp, pregătește borcanele care necesită spălare cu detergent, clătire și sterilizare. Procedează la fel și cu capacele acestora.

Toarnă dulceața fierbinte în borcanele sterilizate și sigilează-le imediat cu capacele aferente. Așază o pătură peste borcanele cu dulceață de gogonele și lasă-le acolo se răcească încet, pentru a asigura o conservare sigură dulceții. Apoi le poți depozita într-un loc răcoros și întunecat.

Dacă mai dorești și alte rețete cu gogonele, mai poți prepara și rețeta de gogonele murate în saramură.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 16 septembrie – 22 septembrie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Schimbările astrale aduc modificări pentru toate zodiile. Horoscopul săptămânii 16 septembrie – 22 septembrie 2024 vine cu surprize în viața personală și profesională. Va avea loc Luna Plină și Eclipsa de Lună în zodia...
2
Supă de linte alături de ingredientul care te ajută să reduci balonarea
Sănătate
Ingredientul care te ajută să reduci balonarea. Gospodinele îl folosesc în multe preparate gustoase
Acesta este ingredientul care te ajută să reduci balonarea. Gospodinele îl folosesc în mult preparate gustoase. Experții recomandă folosirea ghimbirului pentru ameliorarea stărilor de greață, însă acest ingredient secret este minuna pentru persoanele care...
3
Porție de plăcintă cu prune pe un șervețel brodat și una pe o farfurie ținută în mâini
Rețete
Plăcintă cu prune și aluat fraged. Un desert simplu și ușor
Această plăcintă cu prune și aluat fraged este un desert clasic, simplu și delicios, perfect pentru sezonul prunelor. Acest tip de plăcintă combină dulceața și aroma prunelor coapte cu textura ușoară și crocantă a...
4
Trei mereu copate puse pe o farfurie festivă
Timp liber
Ingredientul secret pentru cele mai bune mere coapte. Cum să prepari rapid desertul preferat al toamnei
Acesta este ingredientul secret pentru cele mai bune mere coapte. Desertul tradițional deschide perfect sezonul de toamnă. Te vei bucura de aromele dulci – acrișoare ale merelor. Descoperă mai departe rețeta simplă și rapidă....
5
O femeie care poartă o rochie albă și stă într-o pădure pentru a ilustra trăsăturile mai puțin cunoscute despre zodii
Horoscop
Trăsături mai puțin cunoscute despre fiecare semn zodiacal. Ce secrete pot ascunde nativii
Există unele trăsături mai puțin cunoscute despre fiecare semn zodiacal. Aceste secrete ale nativilor din zodiac sunt foarte bine păstrate. Astrologii dezvăluie detalii noi despre semnele care ne guvernează destinul. Cu toții cunoaștem „trăsăturile”...
PARTENERI
×