Strugurii Kismis sunt acel soi de struguri cu bobul mare și rotund, având nuanțe roșiatic-albăstrui, iar coaja subțire și miezul crocant. Boabele de struguri din acest soi nu conțin sâmburi. Sunt buni de servit proaspeți pentru aportul de beneficii pe care îl aduc organismului. Au un conținut mare de apă, circa 80%, dar și de fibre, carbohidrați, vitamine și minerale. Dintre acestea enumerăm vitaminele C, A, B6, B1, B2, E. Dintre minerale se regăsesc potasiu, calciu, magneziu, fosfor, fier, sodiu. Mai conțin acid folic, flavonoide, taninuri și antioxidanți.
Boabele acestor struguri sunt cele mai potrivite pentru compot, gem sau dulceață, dar și pentru a fi transformate în stafide. Dulceața de struguri este ideală pentru micul dejun, servită pe felii de pâine cu unt, alături de un ceai bun. O mai poți folosi și în diferite rețete de deserturi, dar și alături de o friptură de gâscă sau de rață. Descoperă și o rețetă de prăjitură cu struguri și ciocolată albă. Iar în rândurile de mai jos poți urmări rețeta detaliată pentru dulceața din struguri.
Rețetă de dulceață de struguri Kismis – Ingrediente
- 2 kg de boabe de struguri Kismis
- 1 kg de zahăr
- sucul de la o lămâie.
Dulceață din struguri fără sâmburi- Mod de preparare
Începe cu pregătirea strugurilor care necesită clătire din abundență, apoi scurgere și separare a boabelor de pe ciorchini.
Nu separa boabele înainte de clătirea strugurilor pentru a nu pătrunde apa în ele.
Cântărește boabele de struguri după ce sunt bine scurse.
Pune boabele de struguri într-o cratiță de inox cu baza stratificată. Adaugă zahărul și amestecă bine strugurii cu zahărul. Apoi pune cratița la rece de seara până dimineața, pentru a se forma un sirop.