Reclamă

Dulceață de smochine întregi, aromată și rafinată

Pentru că s-au copt smochinele și îți fac cu ochiul pe tarabele din piață, îți propunem să le conservi într-o dulceață de smochine întregi, aromată și rafinată.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 16 august 2022, 6:51

Te vei răsfăța cu gustul delicios și textura densă a smochinelor din dulceață la mic dejunurile din sezonul rece. Poți savura dulceața de smochine și alături de o friptură de rață, de gâscă sau de curcan, chiar și de vită. Este delicioasă și savurată alături de brânzeturi sărate sau mult adoratele brânzeturi cu mucegai. Dar poți folosi smochinele din dulceață și la prepararea diferitelor rețete de deserturi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dacă te-am ademenit cu aceste motive pentru a prepara delicioasa dulceață, îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari preparării.

Dulceață de smochine cu fructele întregi – Ingrediente

  • 1 kg smochine proaspete
  • 750 gr de zahăr
  • 250 ml de apă
  • sucul de la o lămâie.

Rețetă de dulceață de smochine întregi – Mod de preparare

Pentru reușita sigură a dulceții de smochine va trebui să ții cont de câteva sfaturi importante.

Reclamă

Dacă dorești ca fructele să rămână întregi pe parcursul fierberii, nu opta pentru smochine foarte coapte. Din acestea poți prepara gem de smochine, sirop sau lichior de smochine.

Nu amesteca mai multe tipuri de smochine în aceeași rețetă de dulceață. Acestea pot avea timpi de fierbere diferiți și riști ca o parte din fructe să se spargă.

Nu pune zahăr peste smochine ca în cazul altor fructe. Fierbe siropul separat apoi adaugi fructele. Altfel fructele se vor înmuia foarte rău și nu se vor mai păstra întregi în timpul fierberii.

Reclamă

Cum prepari dulceața de smochine cu fructele întregi

Primul pas în prepararea rețetei de dulceață de smochine întregi constă în pregătirea fructelor. Spală smochinele cu apă rece, taie-le din codițe și lasă-le la scurs. Dacă te grăbești, șterge bine smochinele cu prosoape de hârtie. Ia o scobitoare și înțeapă fructele în mai multe locuri. Acest pas este necesar pentru a pătrunde siropul în fructe. Astfel fructele nu se vor mai strivi în timpul fierberii.

Când ai smochinele pregătite poți da start fierberii siropului pentru dulceață.

Așază pe flacăra aragazului o cratiță cu baza dublă. Pune apa și zahărul în cratiță. Amestecă ușor cu o spatulă pentru a urgenta topirea zahărului. Lasă siropul de zahăr să fiarbă pentru aproximativ 15 minute ca să devină consistent.

Pentru a verifica consistența siropului, pune o farfuriuță în frigider pentru 10 minute. Cu o linguriță iei din sirop și picuri pe farfuria rece. Dacă picăturile se adună pe farfurie ca niște perle siropul este gata. Dacă picăturile se împrăștie și se unesc, mai lași siropul să fiarbă pentru 5-6 minute. Spre final de fierbere a siropului adaugi și sucul de lămâie.

Adaugă smochinele și lasă-le să fiarbă în sirop pentru aproximativ 30 de minute. Adună spuma care se formează deasupra dulceții și îndepărteaz-o. Folosește o sită deasă pentru a elimina toată spuma.

În timp ce dulceața de smochine întregi fierbe, sterilizează borcanele.

Pune dulceața fierbinte în borcanele sterilizate.

Vezi mai multe imagini cu dulceața de smochine în GALERIA FOTO!

Pasul de umplere a borcanului cu dulceață de smochine întregi
Dulceața de smochine se pune fierbinte în borcanele sterilizate / Shutterstock

Închide-le ermetic cu capacele din dotare. Acoperă borcanele cu dulceață de smochine întregi cu o pătură și lasă-le acolo până când se răcesc. Etichetează-le frumos cu data preparării și le poți transfera în cămară. O rețetă asemănătoare de dulceață cu fructe întregi pe care ți-o recomandăm s-o testezi este rețeta de dulceață de caise întregi.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×