Reclamă

Dulceață de smochine întregi, aromată și rafinată

Pentru că s-au copt smochinele și îți fac cu ochiul pe tarabele din piață, îți propunem să le conservi într-o dulceață de smochine întregi, aromată și rafinată.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 16 august 2022, 6:51

Te vei răsfăța cu gustul delicios și textura densă a smochinelor din dulceață la mic dejunurile din sezonul rece. Poți savura dulceața de smochine și alături de o friptură de rață, de gâscă sau de curcan, chiar și de vită. Este delicioasă și savurată alături de brânzeturi sărate sau mult adoratele brânzeturi cu mucegai. Dar poți folosi smochinele din dulceață și la prepararea diferitelor rețete de deserturi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dacă te-am ademenit cu aceste motive pentru a prepara delicioasa dulceață, îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari preparării.

Dulceață de smochine cu fructele întregi – Ingrediente

  • 1 kg smochine proaspete
  • 750 gr de zahăr
  • 250 ml de apă
  • sucul de la o lămâie.

Rețetă de dulceață de smochine întregi – Mod de preparare

Pentru reușita sigură a dulceții de smochine va trebui să ții cont de câteva sfaturi importante.

Reclamă

Dacă dorești ca fructele să rămână întregi pe parcursul fierberii, nu opta pentru smochine foarte coapte. Din acestea poți prepara gem de smochine, sirop sau lichior de smochine.

Nu amesteca mai multe tipuri de smochine în aceeași rețetă de dulceață. Acestea pot avea timpi de fierbere diferiți și riști ca o parte din fructe să se spargă.

Nu pune zahăr peste smochine ca în cazul altor fructe. Fierbe siropul separat apoi adaugi fructele. Altfel fructele se vor înmuia foarte rău și nu se vor mai păstra întregi în timpul fierberii.

Reclamă

Cum prepari dulceața de smochine cu fructele întregi

Primul pas în prepararea rețetei de dulceață de smochine întregi constă în pregătirea fructelor. Spală smochinele cu apă rece, taie-le din codițe și lasă-le la scurs. Dacă te grăbești, șterge bine smochinele cu prosoape de hârtie. Ia o scobitoare și înțeapă fructele în mai multe locuri. Acest pas este necesar pentru a pătrunde siropul în fructe. Astfel fructele nu se vor mai strivi în timpul fierberii.

Când ai smochinele pregătite poți da start fierberii siropului pentru dulceață.

Așază pe flacăra aragazului o cratiță cu baza dublă. Pune apa și zahărul în cratiță. Amestecă ușor cu o spatulă pentru a urgenta topirea zahărului. Lasă siropul de zahăr să fiarbă pentru aproximativ 15 minute ca să devină consistent.

Pentru a verifica consistența siropului, pune o farfuriuță în frigider pentru 10 minute. Cu o linguriță iei din sirop și picuri pe farfuria rece. Dacă picăturile se adună pe farfurie ca niște perle siropul este gata. Dacă picăturile se împrăștie și se unesc, mai lași siropul să fiarbă pentru 5-6 minute. Spre final de fierbere a siropului adaugi și sucul de lămâie.

Adaugă smochinele și lasă-le să fiarbă în sirop pentru aproximativ 30 de minute. Adună spuma care se formează deasupra dulceții și îndepărteaz-o. Folosește o sită deasă pentru a elimina toată spuma.

În timp ce dulceața de smochine întregi fierbe, sterilizează borcanele.

Pune dulceața fierbinte în borcanele sterilizate.

Vezi mai multe imagini cu dulceața de smochine în GALERIA FOTO!

Pasul de umplere a borcanului cu dulceață de smochine întregi
Dulceața de smochine se pune fierbinte în borcanele sterilizate / Shutterstock

Închide-le ermetic cu capacele din dotare. Acoperă borcanele cu dulceață de smochine întregi cu o pătură și lasă-le acolo până când se răcesc. Etichetează-le frumos cu data preparării și le poți transfera în cămară. O rețetă asemănătoare de dulceață cu fructe întregi pe care ți-o recomandăm s-o testezi este rețeta de dulceață de caise întregi.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
fete care se îmbrățișează și zâmbesc pe un fundal alb
Horoscop
Zodii care știu să mențină prietenii de durată. De la cel mai fidel la cel mai absent nativ
Pentru cei mai mulți, relațiile care trec testul timpului sunt cele mai importante pentru fericire. Citește despre acele zodii care știu să mențină prietenii de durată și care este valoarea acestora. Există nativi care...
2
O femeie care poartă o rochie frumoasă și aleargă pentru a ilustra modul în care lasă trecutul în spate
Horoscop
Zodii care lasă trecutul în spate în săptămâna 11 martie – 17 martie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Astrologii au dezvăluit care sunt cele trei zodii care lasă trecutul în spate în săptămâna 11 martie – 17 martie 2024. Acești nativi sunt pregătiți să deschidă un nou capitol în viața lor. Astrele...
3
Brânzoaice trandafir, cu brânză de vaci și stafide
Rețete
Brânzoaice trandafir, cu brânză de vaci și stafide
Pentru momentele în care ai mai mult timp de petrecut în bucătărie și dorești să prepari plăcinte cu brânză, îți recomandăm rețeta de brânzoaice trandafir, cu brânză de vaci și stafide. Chiar dacă petreci...
4
fată frumoasă îmbrăcată cu o pelerină pe un cal într-o pădure
Horoscop
3 zodii care își propun să câștige orice luptă în perioada următoare. Vezi dacă te numeri printre ele
Mulți nativi își doresc să aibă noroc și să fie veghiați de astre, indiferent de situație. Cu toate acestea, 3 zodii care își propun să câștige orice luptă în perioada următoare chiar vor reuși....
5
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 11 martie – 17 martie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Astrologii au pregătit surprize inedite pentru toții nativii din zodiac. Fiecare zi a săptămânii va avea un punct intens pe care zodiile îl vor simți din plin. Horoscopul săptămânii 11 martie – 17 martie...
PARTENERI
×