Reclamă

Dulceață de smochine fără zahăr. Cum faci un desert delicios din doar 4 ingrediente

Dacă îți plac smochinele și vrei să te bucuri de gustul lor pe tot parcursul anului, le poți conserva la borcan, preparând rețeta de dulceață de smochine fără zahăr. Este o alternativă sănătoasă și delicioasă, potrivită pentru toți cei care doresc să reducă consumul de zahăr din dieta lor.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 3 iulie 2024, 6:52

Smochinele nu sunt doar delicioase, ci și foarte nutritive, având numeroase beneficii pentru sănătate. Sunt o sursă excelentă de vitamine (A, C, K, B6) și minerale (calciu, potasiu, magneziu, fier). Conțin fibre dietetice, care ajută la digestie și la menținerea sănătății sistemului digestiv. Sunt bogate în antioxidanți, ce ajută la combaterea stresului oxidativ și la protejează celulele.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Smochinele sunt bogate în zaharuri naturale, oferind o sursă rapidă de energie. Deși conțin zaharuri naturale, ele au un indice glicemic scăzut și pot ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Sunt versatile și pot fi consumate proaspete sau uscate, fiind folosite într-o varietate de preparate.

Descoperă aici care sunt beneficiile consumului de smochine și de ce recomandă nutriționiștii să le incluzi în dieta ta.

Mai jos îți oferim lista de ingrediente și pașii necesari preparării rețetei de dulceață din aceste fructe delicioase.

Reclamă

Dulceață de smochine fără zahăr – Ingrediente

  • 1 kg smochine coapte
  • 200 ml apă
  • 200-250 g îndulcitor natural
  • sucul de la o lămâie.

Rețeta dulceții de smochine fără zahăr – Mod de preparare

Ca pentru oricare altă rețetă de dulceață, se începe cu pregătirea fructelor, apoi a vasului în care se fierb.

Spală smochinele bine sub jet de apă, apoi taie-le codițele. Dacă dorești, taie smochinele în jumătăți sau sferturi, în funcție de preferințe.

Reclamă

Pregătește o cratiță cu baza groasă, pe care o degresezi bine și o clătești din abundență cu apă.

Cum prepari dulceață de smochine fără zahăr

Așază cratița pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate medie. Adaugă smochinele tăiate și apa. Fierbe ingredientele la foc mediu, amestecând din când în când, până când smochinele devin moi și își eliberează sucul. În aproximativ 15-20 de minute sunt bine înmuiate.

Adaugă îndulcitorul natural în cratiță. Dacă folosești îndulcitor pe bază de stevia, începe cu o cantitate mică. Gustă și mai adaugă pe parcurs, deoarece stevia este foarte concentrată. Ajustează cantitatea de îndulcitor în funcție de gustul personal.

Continuă să fierbi dulceața la foc mic, amestecând frecvent, până când dulceața se îngroașă și capătă consistența dorită. Nu uita să înlături spuma care se formează la suprafața dulceții.

Monitorizează consistența dulceții în timpul fierberii pentru a evita caramelizarea excesivă.

Pentru a verifica dacă dulceața este gata, poți pune o mică cantitate pe o farfurie rece. Dacă nu curge, înseamnă că este suficient de groasă.

Adaugă sucul de lămâie și amestecă bine. Sucul de lămâie ajută la păstrarea culorii și oferă un gust proaspăt dulceții.

Toarnă delicioasa dulceață de smochine fără zahăr fierbinte în borcane curate și sterilizate. Închide borcanele ermetic și lasă-le să se răcească complet, acoperite cu o pătură.

După ce borcanele s-au răcit, depozitează-le într-un loc răcoros și întunecat. Odată deschise, borcanele trebuie păstrate în frigider și consumate în câteva zile.

Ce îndulcitori poți folosi în preparate

  • Eritritol este un alcool de zahăr care are zero calorii și nu afectează nivelul glicemiei. Este ideal pentru persoanele care doresc să reducă aportul caloric sau care suferă de diabet.
  • Stevia este un îndulcitor natural derivat din frunzele plantei Stevia rebaudiana. Este foarte dulce și nu conține calorii. Este, de asemenea, potrivit pentru diabetici.
  • Xylitol este un alt alcool de zahăr, care conține aproximativ 40% mai puține calorii decât zahărul obișnuit. Are un gust foarte asemănător cu zahărul, dar trebuie folosit cu prudență în cantități mai mari, deoarece poate provoca probleme digestive.
  • Sirop de agave este un îndulcitor natural lichid care provine din planta de agave. Are un indice glicemic mai scăzut decât zahărul obișnuit, dar totuși conține calorii. Este o opțiune bună pentru cei care preferă un îndulcitor lichid.

Descoperă și o rețetă de dulceață de dovlecei cu lămâie și anason stelat.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă care poartă o rochie violet și reprezintă zodia nefericită a lunii iulie 2024
Horoscop
Zodia nefericită a lunii iulie 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza banilor
Zodia nefericită a lunii iulie 2024 se confruntă cu probleme în această perioadă. Astrologii susțin că zodia care va avea parte de clipe dificile pe parcursul acestei luni este reprezentată de Leu. Această zodie...
2
Dulceață de smochine fără zahăr în borcan cu linguriță
Rețete
Dulceață de smochine fără zahăr. Cum faci un desert delicios din doar 4 ingrediente
Dacă îți plac smochinele și vrei să te bucuri de gustul lor pe tot parcursul anului, le poți conserva la borcan, preparând rețeta de dulceață de smochine fără zahăr. Este o alternativă sănătoasă și...
3
femeie frumoasă îmbrăcată într-o bluză galbenă pe un fndal albastru deschis
Horoscop
Care sunt cele mai pretențioase zodii. Ce așteptări au de la viață
Acești nativi reușesc să întoarcă fiecare situație în favoarea lor. Află care sunt cele mai pretențioase zodii și vezi cum să le gestionezi comportamentul. Fiecare are acel prieten care își dorește fiecare lucru în...
4
Regele Felipe se salută cu fiica sa, Prințesa Leonor
Familia Regală
Regele Felipe și Regina Letizia o copleșesc cu afecțiune pe Prințesa Leonor. Tânăra a absolvit școala militară și a devenit oficial ofițer
Regele Felipe și Regina Letizia o copleșesc cu afecțiune pe Prințesa Leonor. Tânăra a absolvit școala militară și a devenit oficial ofițer. Părinții mândri au avut emoții care au trecut dincolo de statutul lor...
5
cerul luminat de luna plină într-o noapte cu nori răzleți
Horoscop
Calendarul fazelor lunii în iulie 2024. Când e Luna Nouă și pe ce dată pică Luna Plină
Fiecare moment al astrului văzut pe cer este la fel de important. Află care este calendarul fazelor lunii în iulie 2024 și vezi cele mai deosebite momente. Atunci când este Lună Nouă este momentul...
PARTENERI
×