Fructul de smochine este originar din vestul Asiei. În Orientul Mijlociu, dar și în regiunile mediteraneene, smochinele simbolizează longevitatea și au fost consumate încă din cele mai vechi timpuri. Astăzi, beneficiile lor pentru sănătate nu pot fi contestate.
Beneficiile consumului de smochine
Smochinele au fost numite și „fructe fără flori” deoarece nu prezintă o înflorire exterioară înainte de a apărea fructul. Smochinele produc totuși sute de flori mici care sunt comestibile, acestea cresc cel mai adesea în cavitatea interioară a fructului.
Pieile lor, care variază de la verde la negru – violet sunt comestibile, iar semințele lor mici oferă o notă dulceagă și subtilă. Există multe tipuri de smochine și, spre deosebire de smochinele sălbatice, majoritatea soiurilor disponibile nu necestită polenizarea de către albine.
Smochinele sunt bogate în antioxidanți
Atât pulpa, cât și pielea smochinelor conțin antioxidanți. Aceste fructe conțin acizi fenolici și flavonoide. Acizii fenolici, care sunt absorbiți din sistemul digestiv în fluxul sanguin, au efecte antiinflamatorii puternice în organism.
Ele compensează daunele care sunt cauzate de radicalii liberi. De-a lungul timpului, acumularea de radicali liberi este în mare parte responsabilă de îmbătrânire și poate juca un rol în dezvoltarea bolilor, inclusiv al cancerului și al bolilor de inimă.
Susțin sănătatea digestivă
Fibrele din smochine susțin sănătatea intestinelor. Smochinele au, de asemenea, probiotice, care ajută la hrănirea bacteriilor probiotice benefice din intestin legate de combaterea inflamației din organism. Consumul de smochine poate fi, de asemenea, util pentru persoanele care suferă de sindromul colonului iritabil, arată specialiștii pentru Healthline.