Reclamă

Beneficiile cojilor de pepene. De ce recomandă specialiștii să nu le mai arunci

Pepenele este fructul vedetă al sezonului cald. Acesta are nenumărate beneficii pentru sănătate și poate fi inclus cu ușurință în dieta zilnică. Pe lângă nutrienții esențiali organismului, pepenele roșu poate fi utilizat chiar și în dietele de slăbire. Conținutul mare de apă îl face să fie un fruct ideal pentru persoanele care își doresc să piardă în greutate. Însă nu doar miezul fructului poate fi folosit, ci și coaja acestuia. Descoperă mai multe despre beneficiile cojilor de pepene și motivul pentru care specialiștii recomandă să nu le mai arunci.

Beatrice Ioana
Beatrice Ioana
Publicat: 23 iulie 2023, 6:05

Pepenele este varianta ideală într-o zi toridă de varp. Acest fruct delicios conține peste 90 % apă, te poate ajuta să te menții hidratată și să-ți iei aportul necesar de fibre și vitamine. Datorită fibrelor, mineralelor și antioxidanților, pepenele poate ajuta în prevenirea apariției bolilor de inimă, a diabetului, a cancerului sau a altor boli cronice.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Beneficiile cojilor de pepene

Nu doar pepenele poate fi consumat, ci și cojile acestuia, susțin specialiștii pentru The Daily Meal. Modul în care consumi cojile de pepene va influența aportul de nutrienți pe care organismul tău îl va primi. Poți să adaugi cojile de pepene în smoothie, în salate de vară sau le poți conserve sub formă de gem sau dulceață.

Este un mod ideal de a reduce risipa de alimente și de a include mai mulți nutrienți benefici în dieta ta. Însă, înainte de a consuma cojile de pepene, specialiștii susțin că este foarte important să le speli cât mai bine. În felul acesta vei îndepărta pesticidele și impuritățile care s-ar putea afla pe suprafața cojilor de pepene.

Cojile de pepene ar putea să îmbunătățească sănătatea inimii

O cană de pepene roșu poate conține peste un gram de fibre și peste 9 grame de zahăr. Atunci când consumi pepene roșu este foarte important să fii atentă la cantitatea de zahăr care ajunge în corpul tău, mai ales dacă te confrunți cu probleme de sănătate precum diabetul.

Reclamă

Spre deosebire de miez, cojile de pepene conțin mult mai multe fibre și mai puțin zahăr, susține un studiu realizat în anul 2022. Dietele bogate în fibre încetinesc absorbția zahărului în sânge și îți oferă mai rapid senzația de sațietate. Mai mult, unele studii au arătat faptul că o dietă bogată în fibre poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge.

Mai mult, unele cercetări din anul 2021 au arătat că digestia poate fi îmbunătățită prin consumul cojilor de pepene. De asemenea, coaja de pepene conține cantități mari de citrulină, un aminoacid cu efecte antioxidante, antiinflamatorii și cardioprotectoare. Pepenii galbeni au coaja de trei ori mai bogată în citrulină decât pepenii roșii.

Acest nutrient poate proteja împotriva cancerului, poate reduce inflamația intestinală și poate crește procesul de sinteză al proteinelor.

Reclamă

Coaja de pepene poate conține vitamine și antioxidanți

Cojile de pepene verde sunt bogate în cumarină, flavonoide carotenoide și alți antioxidanți. Acești compuși ajută la eliminarea radicalilor liberi și la lupta împotriva stresului oxidativ. Prin eliminarea strsului oxdativ poți să previ apariția bolilor de inimă, a degenerescenței maculare și a cancerului. Beta-carotenul din coaja de pepene poate îmbunătăți lipidele din sânge și poate reduce grăsimea corporală.

Unele studii arată că nutrienții din coaja de pepene reduce rezistența la insulină și previne apariția diabetului de tip 2.

Cojile de pepene sunt bogate și în doze mari de vitamina B6 și C. Piridoxina, vitamina B6, promovează îmbunătățirea sănătății inimii și ajută la reducerea sindromului premenstrual. De asemenea, aceasta este esențială pentru buna funcționare a sistemului nervos și a celui imunitar.

Vitamina C susține și ea funcția imunitară și sănătatea cardiovasculară. De asemenea, coaja de pepene oferă cantități moderate de fier, magneziu, zinc și alte minerale.

Descoperă și cum alegi pepenele perfect. La ce criterii trebuie să fii atentă pentru a avea parte de un pepene copt.

Cum consumi coaja de pepene ca să aibă un gust plăcut

Nu toți oamenii sunt fani ai cojilor de pepene. Deși acestea sunt sănătoase, gustul lor poate fi de multe ori fad sau acrișor. Pentru a le putea include în dieta ta, specialiștii recomandă să le oferi puțin gust cu ajutorul unor trucuri rapide și sănătoase.

Coaja de pepene poate fi tăiată mărunt sau dată prin răzătoare și inclusă în salatele de vară. Totodată, aceasta poate fi inclusă într-un smoothie delicios și sănătos.

O altă opțiune este să prăjești coaja de pepene alături de alte legume și să o servești într-o salată. Unii oameni folosesc cojile de pepene verde în rețeta de gazpacho, salsa sau în rețetele de sushi. 

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×