Reclamă

Ce se poate întâmpla dacă iei multivitamine în fiecare zi: beneficii și efecte

Experții au spus de-a lungul timpului ce se poate întâmpla dacă iei multivitamine în fiecare zi. Organismul are nevoie de ele. Cu toate acestea, e important să ceri sfatul medicului pentru a avea toate informațiile necesare despre aportul lor. Din păcate, pot exista și efecte secundare.

Andrada Marinică
Andrada Marinică
Publicat: 22 iulie 2023, 8:48

Vitaminele și suplimentele pot fi o modalitate excelentă de a oferi organismului nutrienții de care are nevoie atunci când nu poți obține suficient prin dietă. Într-o lume perfectă, alimentele și băuturile pe care le consumi ar oferi cantitățile zilnice recomandate de nutrienți necesari. Din păcate, acest lucru nu este întotdeauna posibil când nu ai timp, bani sau energie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce se poate întâmpla dacă iei multivitamine în fiecare zi

Uneori ai nevoie de o modalitate rapidă și ușoară de a stimula sănătatea. Administrarea unei multivitamine este o modalitate comună de rezolvare a acestei probleme. Dar care sunt efectele secundare potențiale ale consumului de multivitamine în fiecare zi?

Potrivit National Institutes of Health (NIH), multivitamina este un supliment care conține o combinație de vitamine și minerale, adesea în cantități apropiate de cantitatea zilnică recomandată. NIH subliniază că, deși acestea pot fi utile, este important să nu lași multivitaminele să ia locul unei alimentații sănătoase și echilibrate.

Este posibil să ai păr, piele și unghii mai sănătoase

Dacă vrei un păr puternic, mai sănătos sau o piele mai luminoasă și mai tânără, este posibil ca multivitaminele potrivite să te ajute în atingerea obiectivelor.

Reclamă

Unele multivitamine conțin nutrienți specifici. Printre ei se numără biotina, vitamina E și zinc, despre care se știe că promovează sănătatea părului, a pielii și a unghiilo. Biotina, de exemplu, este esențială pentru menținerea sănătății acestor țesuturi și este adesea inclusă în multivitaminele care vizează îmbunătățirea stării lor. Vitamina E acționează ca un antioxidant, protejând celulele pielii de deteriorare. Zincul sprijină producția de proteine necesare pentru creșterea părului și a unghiilor.

Ele pot ajuta la reducerea riscului de anemie

Anemia este o problemă destul de comună care este cauzată de faptul că sângele nu produce suficiente celule roșii sănătoase din sânge, anemia cu deficit de fier dezvoltându-se în mod specific din lipsa unui nivel adecvat de fier în organism.

Reclamă

Potrivit specialiștilor, alegerea multivitaminei potrivite te poate ajuta să previi anemia feriprivă, ajutându-te să atingi nivelurile recomandate de fier. Fierul este un mineral esențial pentru producția de globule roșii și transportul oxigenului în organism. De aceea multivitaminele cu fier pot fi benefice pentru persoanele cu risc sau care se confruntă cu deficiență de fier. Ele pot ajuta la prevenirea simptomelor anemiei, cum ar fi oboseala și dificultățilr de respirație.

Multivitaminele pot interfera uneori cu testele medicale

Acesta este un eveniment mai rar. Chiar și așa, medicii spun că „unele multivitamine pot interfera cu anumite teste medicale, ducând la rezultate inexacte.” De exemplu, suplimentele cu doze mari de vitamina C pot interfera cu anumite teste de glicemie, dând rezultate false. În mod similar, unele multivitamine care conțin biotină pot interfera cu testele hormonale, cum ar fi testele funcției tiroidiene.

Completează golurile de nutrienți din dietă

Primul lucru pe care e indicat să-l faci este să încerci întotdeauna să ai o dietă echilibrată, plină de legume, care oferă mineralele și nutrienții de care sistemul are nevoie. Un supliment zilnic nu poate șterge deteriorarea pe care o produc alimentele pe care le consumi. Din fericire, el te poate îndrepta într-o direcție mai bună.

Dr. Axe spune că un studiu publicat cu câțiva ani în urmă în Journal of Nutrition indică faptul că obiceiurile alimentare ale unei populații mari nu reușesc în mod constant să îndeplinească nici măcar aporturile minime recomandate pentru mulți nutrienți vitali.

Îi dai un impuls inimii

Inima ta continuă să bată cu fiecare an care trece și, totuși, mulți oameni nu au o sănătate cardiovasculară excelentă. Dr. Axe spune că acest organ ar trebui să fie unul dintre cele mai importante și prioritare. Starea lui afectează foarte mult starea ta generală. Bineînțeles, un regim alimentar sănătos pentru inimă și un stil de viață sănătos pentru inimă, inclusiv exerciții fizice regulate, sunt esențiale. Dar găsirea unei multivitamine care ajută și la susținerea sănătății inimii poate fi benefică, explică el.

Îți pot îmbunătăți memoria

Dacă de obicei ai o memorie destul de bună și poți veni cu idei creative, dar în ultima vreme te confrunți cu dificultăți în acest sens, o multivitamină se poate dovedi benefică. Vitaminele B care se află adesea în multivitamine sunt războinici pentru creierul nostru.

Vitamina B5, acidul pantotenic, este un cofactor care facilitează crearea de acetilcolină, neurotransmițătorul asociat memoriei. B6 și B9 lucrează împreună pentru a ajuta la producerea de serotonină și dopamină, neurotransmițători pentru o stare de bine. B12 face un pas mai departe și susține sănătatea tecii de mielină, oferind un strat protector împreună cu celulele creierului. Vitaminele B6, B9 și B12, împreună cu B2 (riboflavină), ajută la susținerea sănătății cardiovasculare prin echilibrarea homocisteinei. Homocisteina este un aminoacid produs în organism care se poate acumula în timp și, în cele din urmă, poate dăuna sistemului cardiovascular.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Trei bucăți de friptură de miel cu vin și usturoi într-un bol
Rețete
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Dacă ești în căutare de rețete culinare tradiționale pentru masa de Paște, îți oferim drept inspirație și rețeta de friptură de miel cu vin și usturoi. Este simplă, rapidă și ușoară. Friptura de miel...
2
Mai multe ouă fierte și vopsite pentru Paște
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
3
O femeie în rochie albă, cu aripi în spate
Horoscop
3 zodii au noroc în dragoste până pe 7 mai 2024. Luna aceasta promite sentimente intense
Luna mai 2024 ne aduce atât de mult noroc în dragoste încât s-ar putea să fim fericiți toată luna. Anumiți nativi sunt îndrăgostiți și pot ajunge să facă pasul cel mare. Ai mai jos...
4
O femeie care vopsește un ou cu ajutorul unuo șervețel
Timp liber
Ouă vopsite cu șervețele. Cum poți avea cele mai frumoase modele
În mod tradițional, ouăle de Paște se vopsesc în Joia Mare. Creștinii ortodocși obișnuiesc să înroșească ouăle de Paște sau să le ofere diferite modele spectaculoase. Îți oferim în cele ce urmează o nouă...
5
Cele 12 semne zodiacele, dispuse în cercuri, cu două inimi în centru
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
PARTENERI
×