Reclamă

Beneficiile consumului de varză murată. De ce recomandă nutriționiștii să o incluzi în dieta ta

Multe persoane consumă în perioada sărbătorilor de iarnă murături. Printre cele mai delicioase combinații se numără și varza murată cu carne. Sarmalele sunt îndrăgite de românii de pretutindeni și sunt o delicatesă care nu lipsește de pe masa de Crăciun. Specialiștii au dezvăluit într-un nou studiu care sunt beneficiile consumului de varză murată.

Beatrice Ioana
Beatrice Ioana
Publicat: 19 decembrie 2023, 7:14

Specialiștii de peste hotare recomandă consumul de varză murată. Aceasta este bogată în probiotice și vitamine. Poate ajuta la îmbunătățirea digestiei, poate îmbunătăți imunitatea și poate oferi multe alte beneficii organismului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Beneficiile consumului de varză murată

Varza murată aduce o mulțime de beneficii organismului. Se crede că aceasta a fost pregătită prima dată în China, în urmă cu mai bine de două mii de ani. În acele vremuri, fermentarea alimentelor era una dintre metodele preferate de conservare și păstrare a mâncării pentru o perioadă mai lungă de timp.

Varza murată a trecut cu brio testul timpului și a devenit populară la nivel internațional. În prezent se consumă într-o mulțime de culturi, sub diferite forme. În cele ce urmează vei descoperi care sunt principalele beneficii ale consumului de varză murată.

Varza murată este bogată în nutrienți

Varza murată are o mulțime de beneficii pentru sănătate. !42 de grame de varză murată poate conține 27 de calorii, 0,2 grame de grăsimi, 6,1 grame de carbohidrați, 4,1 grame de fibre și un gram de proteine. Varza murată este bogată și în nutrienți cum ar fi: sodiu, vitamina C, vitamina K1, fier, magneziu, potasiu, fosfor și vitamina B6.

Reclamă

Varza murată este hrănitoare deoarece trece prin procesul de fermentație, un proces în timpul căruia microorganismele de pe varză digeră zaharurile sale naturale și le transformă în dioxid de carbon și acizi organici.

Fermentația începe atunci când drojdia și bacteriile prezente în mod natural intră în contact cu zaharurile din varză, scrie EatThis. Fermentarea creează condiții favorabile pentru creșterea probioticelor benefice, bacterii care oferă beneficii puternice pentru sănătate.

Totuși, spre deosebire de varza obișnuită, varza murată poate avea un conținut mult mai ridicat de sodiu. Descoperă mai multe despre principalele tipuri de sare și despre efectele acestora asupra sănătății.

Reclamă

Consumul de varză murată ar putea ajuta la îmbunătățirea digestiei

Experții sugerează că intestinul ar putea conține peste 38 de trilioane de microorganisme. Acesta constituie flora intestinală. Bacteriile din flora intestinală joacă un rol cheie în digestia noastră.

Bacteriile probiotice din varza murată pot acționa ca o primă linie de apărare împotriva toxinelor și a bacteriilor dăunătoare. Probioticele pot reduce sau preveni, de asemenea, apariția altor probleme de digestie, cum ar fi diareea, scrie Healthline.

La fel ca multe alte alimente care fermentează, varza murată poate conține diverse enzime care ajută la descompunerea mult mai rapidă a nutrienților în molecule mai mici și mai ușor de digerat.

Varza murată ar putea să îmbunătățească sistemul imunitar

Varza murată este o sursă ideală de probiotice și nutrienți care pot ajuta inclusiv la îmbunătățirea sănătății sistemului imunitar. Bacteriile bune care se găsesc în intestin pot avea o influență majoră și asupra sistemului imunitar.

O sănătate bună a sistemului digestiv poate însemna și un sistem imunitar mai puternic. Bacteriile negative vor ajunge mai greu în organism și nu vor reuși să-ți afecteze sănătatea.

Mai mult, studiile sugerează că alimentele bogate în probiotice pot ajuta la reducerea riscului de a face infecții comune. În plus, unele studii sugerează că varza murată are un conținut ridicat de vitamina C și fier, două elemente esențiale când vine vorba de un sistem imunitar puternic.

Varza murată te-ar putea ajuta să pierzi în greutate

Consumul în mod regulat de varză murată te-ar putea ajuta să pierzi în greutate. Varza murată, la fel ca multe alte legume, este bogată în în fibre și are puține calorii.

Alimentele bogate în fibre îți conferă rapid senzația de sațietate. În plus, fibrele te ajută să te simți plină pentru o perioadă mai lungă de timp și astfel să limitezi consumul în exces al alimentelor nesănătoase.

Data viitoare când te pregătești pentru iarnă, nu uita să încerci și rețeta de varză murată. Aceasta îți va aduce o mulțime de beneficii pentru sănătate.

Cum se prepară varza murată

Pentru a te asigura că beneficiezi de nutrienții din varza murată, trebuie să încerci rețeta simplă și rapidă. Vei avea nevoie de câteva ingrediente simple și rapide pentru a putea face varză murată:

  • 1 varză medie
  • 1 lingură mare de sare neiodată
  • 2-3 morcovi mărunțiți
  • 2-3 căței de usturoi, tocați mărunt
  • 1 borcan de 1 litru pentru a păstra varza murată
  • 1 borcan mic de 120 ml pentru a-l apăsa

Începe prin a pune morcovii și usturoiul într-un castron mare. Poți tăia morcovii în cubulețe sau îi poți da pe răzătoare. Usturoiul trebuie tocat mărunt. Aruncă frunzele exterioare ale verzei, lăsând deoparte o frunză mai frumoasă.

Apoi, feliază varza în straturi, lăsând mizeul înăuntru. Acest lucru îți va ușura mărunțirea. Taie sferturile de varză într-un castron mare și pune-le cu amestecul de morcovi și usturoi. Încorporează suficientă varză în borcan pentru a ajunge la greutatea totală de 800 de grame.

Adaugă sarea și amestecă totul bine până când saramura începe să se strângă la fundul borcanului. Apasă cu o lingură pentru a scăpa de bulele de aer.

Toarnă saramaura rămasă în borcan până acoperi bine întreaga varză. Pune borcanul mai mic, de 120 de ml, în interiorul borcanului mare pentru a apăsa varza. Asigură-te că borcanul mai mic este umplut cu ceva greu pentru a apăsa pe varză. Apoi păstrează borcanul cu varza murată într-un loc ferit de soare timp de 1- 4 săptămâni.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×