Laxativele osmotice funcționează prin atragerea unei cantități mai mari de apă în scaun și eliberarea mai ușoară a scaunelor și pot fi folosite pe termen lung. Dar laxativele stimulatoare, care fac ca mușchii peretelui intestinal să se contracte, pot provoca efecte secundare incomode și pot duce la dependență.
Alimente care te pot ajuta să ameliorezi constipația
Cel mai natural mod de a avea mișcări intestinale mai regulate și de a ușura constipația este să mănânci suficiente fibre, deoarece acestea măresc dimensiunea scaunului și îl înmoaie, făcându-l mai ușor de eliminat. Specialiștii nu recomandă de obicei laxative unui pacient decât dacă aportul de fibre a fost crescut în prealabil.
Fibrele sunt cele mai recomandate de medici
Medicii recomandă oamenilor să consume 25 până la 30 de grame de fibre în fiecare zi, dar dacă în prezent nu consumi atât de mult, acestea ar trebui introduse în dietă încet și însoțite de o cantitate mare de apă.
„Prea multe fibre fără a bea suficientă apă pot duce la balonare și agravarea constipației”, a declarat pentru Insider dr. Linda Nguyen, purtătorul de cuvânt al Asociației Americane de Gastroenterologie.
Nguyen a spus că principalele alimentele bogate în fibre solubile sunt:
- fasole;
- varză de Bruxelles;
- avocado;
- cartofi dulci;
- pere;
- smochine;
- semințe de in;
- semințe de floarea soarelui.
Prunele au cea mai mare popularitate în tratarea constipației. Deși sunt o sursă bună de fibre, poate exista o opțiune de fructe și mai bună.