Rădăcina unei planete de sfeclă, sfecla roșie a câștigat popularitate în ultimii ani și putem înțelege ușor și de ce. Încărcată cu vitamine, minerale și antioxidanți, sfecla roșie te poate ajuta în mai multe moduri decât îți imaginezi.
De ce să consumi suc de sfeclă roșie
Sfecla roșie are un conținut mare și de betalaină (pigmentul roșiatic), care are o mulțime de beneficii pentru sănătatea ta. Știai că consumul acestui suc poate ajuta la prevenirea deficiențelor? Mai există și alte beneficii pentru sănătate ale consumului de suc de sfeclă roșie, așa că nu ezita să o incluzi în dieta ta.
Sfecla roșie este cunoscută pentru culoarea sa vibrantă și aroma aparte. Este unul dintre superalimentele bogate în vitamine și minerale esențiale și, de asemenea, sărace în calorii. Nutrienții cheie prezenți în sfeclă roșie sunt cuprul, acidul folic și manganul, explică Maitry Gala, terapeut principal în nutriție la Spitalul Fortis, Mulund, Mumbai.
Scade nivelul tensiunii arteriale
Dacă suferi de hipertensiune arterială, poți include sucul de sfeclă roșie în dietă. Gala explică că sucul de sfeclă roșie conține o cantitate mare de oxid nitric, care este o moleculă ce dilată vasele de sânge și determină scăderea tensiunii arteriale. Un studiu publicat în Journal of Nutrition a constatat că consumul regulat de suc de sfeclă roșie poate ajuta la controlul nivelului tensiunii arteriale.
Îmbunătățește performanța atletică
Sucul de sfeclă roșie conține nitrați și betalaină, care pot ajuta la îmbunătățirea performanței atletice. Un studiu publicat în Jurnalul European de Fiziologie Aplicată a constatat că consumul de suc de sfeclă roșie are efecte pozitive asupra nivelului de anduranță. Sucul de sfeclă roșie sporește rezistența prin creșterea performanței cardiorespiratorii și îmbunătățește astfel eficiența sportivilor, explică expertul.