Alimentele pe care nu este indicat să le reîncălzești în cuptorul cu microunde. La ce riscuri te poți expune

Atunci când vrei să reîncălzești restul de mâncare rămasă, un aparat electrocasnic se află printre primele variante la care te gândești. Totuși, reîncălzirea anumitor produse poate prezenta riscuri pentru sănătate. Află care sunt alimentele pe care nu este indicat să le reîncălzești în cuptorul cu microunde.

Simina Drăguț
Simina Drăguț
Publicat: 11 iulie 2023, 8:11
O femeie folosește un cuptor cu microunde pe o masă dintr-o bucătărie, pentru a încălzi un bol cu mâncare
Pentru a diminua orice risc pentru sănătate, este indicat să eviți reîncălzirea anumitor mâncăruri. Astfel, reduci șansele de a contracta o toxinfecție alimentară / Shutterstock

Cuptorul cu microunde este unul dintre cele mai importante aparate dintr-o bucătărie. Majoritatea oamenilor îl folosesc pentru a încălzi mâncarea, a prepara floricele de porumb sau ciocolată caldă. În același timp, undele puternice ale acestui dispozitiv pot face ca unele mâncăruri să devină dăunătoare pentru sănătate sau să-și piardă calitățile nutritive.

Alimentele pe care nu este indicat să le reîncălzești în cuptorul cu microunde

Un cuptor cu microunde nu poate încălzi alimentele în mod uniform, ceea ce înseamnă că orice bacterie prezentă va supraviețui. De asemenea, se cunoaște problema undelor microunde care, în cantități mari, pot contribui în mod direct la producerea toxinelor cancerigene, conform The Healthy.

Pentru a diminua orice risc pentru sănătate, este indicat să eviți reîncălzirea anumitor mâncăruri. Astfel, reduci șansele de a contracta o toxinfecție alimentară.

Ardei iute

Reîncălzirea ardeilor iuți poate elibera în aer capsaicină, o substanță chimică ce le oferă aroma picantă. Aceasta îți poate afecta ochii și gâtul. Dacă se întâmplă să o inhalezi, poate provoca tuse și dificultăți respiratorii.

Reclamă

Broccoli

Odată ce îl reîncălzești, broccoli își pierde 97 % din conținutul nutrițional. Compoziția acestor legume se reduce într-o proporție semnificativă, în special în cazul flavonoidelor. În mod normal, acestea le oferă proprietățile antiinflamatorii.  

Cartofi

Reclamă

Printre alimentele pe care nu este indicat să le reîncălzești în cuptorul cu microunde se numără cartofii. Atunci când cartofii sunt reîncălziți în cuptorul cu microunde, aceștia favorizează apariția botulismului. Botulismul este o bacterie rară ce poate determina intoxicație alimentară. Riscul se reduce dacă îi gătești în foi de copt.

Carnea de pui

Când reîncălzește carnea de pui în tigaie, elimini toate bacteriile prezente, inclusiv salmonella. Undele cuptorului cu microunde nu pot pătrunde bucățile mari. Acest lucru poate duce la o încălzire neuniformă ce poate cauza probleme de sănătate.

Cafea

Nu este o idee bună să reîncălzești cafeaua. Odată ce se răcește, cafeaua devine acidă. Radiația o poate face să-și piardă aroma și gustul. Poți încerca să o torni într-un termos pentru a o menține la temperatura dorită.

Ciuperci

Se recomandă să nu reîncălzești ciupercile dacă au trecut mai mult de 24 de ore de când au fost gătite. Sunt șanse mari ca acestea să dezvolte bacterii și alte microorganisme, pe care căldura cuptorului cu microunde nu le poate distruge, potrivit Times of India.

Fructe înghețate

Atunci când fructele înghețate sunt încălzite în cuptorul cu microunde, cantitatea mare de glucozide conținute se transformă în substanțe cancerigene. Acestea pot fi foarte dăunătoare pentru organismul uman. Dintre acestea, strugurii pot fi cei mai problematici.

Sfeclă

Sfecla este bogată în nitrați care, atunci când o reîncălzești, se tranformă în nitrozamină, o substanță cancerigenă. De aceea, cea mai bună idee ar fi să încerci să o prepari astfel încât să o poți mânca la o singură masă.

Ouă

Ouăle reîncălzite pot exploda. Iar acest lucru se poate întâmpla atât în cuptorul cu microunde, cât și după ce le scoți pe masă. Așa că există riscul de a te frige. Poți reduce semnificativ acest risc dacă le tai în bucăți înainte de a le încălzi.

Orez

Orezul se află printre alimentele pe care nu este indicat să le reîncălzești în cuptorul cu microunde. Dacă încălzești orezul într-un mod greșit, acesta poate duce la sindromul orezului prăjit, potrivit Times pf India. Aceasta este un tip de intoxicație alimentară, cauzată de bacteria Bacillus cereus. Căldura distruge această bacterie, însă poate produce spori ce pot fi toxici și foarte rezistenți la temperaturi ridicate.

Carnea procesată

Carnea procesată conține conservanți și substanțe chimice, cărora cuptorul cu microunde le poate înrăutăți efectele. În plus, temperaturile ridicate pot încuraja multiplicarea bacteriilor. În cazul în care ai ținut-o în congelator, este indicat s-o lași să se dezghețe în frigider deoarece temperaturile scăzute încetinesc răspândirea acestora.

Verdețurile

Dacă le reîncălzești, nitrații prezenți în verdețuri se transformă în nitrozamină, o substanță cancerigenă. Este mai bine să le lași afară pe masă, să se încălzească la temperatura camerei pentru a nu le schimba compoziția.

În general, este indicat să folosești cât mai rar cuptorul cu microunde. Chiar și preparatele la microunde au efecte dăunătoare: cresc riscul de cancer, cresc presiunea sângelui, pot reține apă în organism, favorizează riscul de apariție a toxiinfecției alimentare și îngreunează digestia.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
un bărbat și o femeie stau îmbrățișați și zâmbesc pe un fundal deschis la culoare
Horoscop
3 zodii sunt destinate să întâlnească persoana ideală cu care să formeze un cuplu până la sfârșitul anului 2025
Nativii își regăsesc energia și încrederea în sine. 3 zodii sunt destinate să întâlnească persoana ideală cu care să formeze un cuplu până la sfârșitul anului 2025. Vezi dacă te numeri printre ele. Viața...
2
Pamela Anderson într-o imagine din serialul Baywatch
Divertisment
Pamela Anderson, schimbare radicală de look la 58 de ani: „Frumusețea e subiectivă”
Pamela Anderson, schimbare radicală de look la 58 de ani. Vedeta din Baywatch și-a luat din nou prin surprindere fanii, după ce, în urmă cu câțiva ani, a decis să renunțe definitiv la machiaj....
3
Amy Schumer după slăbire
Divertisment
Amy Schumer și Chris Fischer divorțează după 7 ani de căsnicie: „Este o despărțire amiabilă”
Amy Schumer și Chris Fischer divorțează după 7 ani de căsnicie. Deși au avut o relație departe de ochii presei, despărțirea lor e acum pe primele pagini ale tabloidelor internaționale. Actrița în vârstă de...
4
fasole din conservă pusă într-un recipient închis la culoare lângă roșii
Sănătate
Ce ar trebui să faci întotdeauna înainte de a consuma sau a găti fasole la conservă. Ce arată nutriționiștii
Experții au precizat că această practică nu afectează în rest valoarea nutrițională a fasolei din conservă. Ce ar trebui să faci întotdeauna înainte de a consuma sau a găti fasole la conservă. Ce arată...
5
Zendaya într-o rochie portocalie la Globurile de Aur 2025 unde și-a lăsat la vedere inelul de logodnă
Divertisment
Zendaya și-a surprins fanii după ce a apărut pe internet alături de alt bărbat. Care este adevărul despre „logodna” vedetei
Zendaya și-a surprins fanii după ce a apărut pe internet alături de alt bărbat. Vedeta a lăsat loc interpretărilor atunci când a anunțat „logodna” cu un altul decât Tom Holland. Fanii ei au reacționat...
PARTENERI
×