Reclamă

Alimentele pe care nu este indicat să le reîncălzești în cuptorul cu microunde. La ce riscuri te poți expune

Atunci când vrei să reîncălzești restul de mâncare rămasă, un aparat electrocasnic se află printre primele variante la care te gândești. Totuși, reîncălzirea anumitor produse poate prezenta riscuri pentru sănătate. Află care sunt alimentele pe care nu este indicat să le reîncălzești în cuptorul cu microunde.

Simina Drăguț
Simina Drăguț
Publicat: 11 iulie 2023, 8:11

Cuptorul cu microunde este unul dintre cele mai importante aparate dintr-o bucătărie. Majoritatea oamenilor îl folosesc pentru a încălzi mâncarea, a prepara floricele de porumb sau ciocolată caldă. În același timp, undele puternice ale acestui dispozitiv pot face ca unele mâncăruri să devină dăunătoare pentru sănătate sau să-și piardă calitățile nutritive.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Alimentele pe care nu este indicat să le reîncălzești în cuptorul cu microunde

Un cuptor cu microunde nu poate încălzi alimentele în mod uniform, ceea ce înseamnă că orice bacterie prezentă va supraviețui. De asemenea, se cunoaște problema undelor microunde care, în cantități mari, pot contribui în mod direct la producerea toxinelor cancerigene, conform The Healthy.

Pentru a diminua orice risc pentru sănătate, este indicat să eviți reîncălzirea anumitor mâncăruri. Astfel, reduci șansele de a contracta o toxinfecție alimentară.

Ardei iute

Reîncălzirea ardeilor iuți poate elibera în aer capsaicină, o substanță chimică ce le oferă aroma picantă. Aceasta îți poate afecta ochii și gâtul. Dacă se întâmplă să o inhalezi, poate provoca tuse și dificultăți respiratorii.

Reclamă

Broccoli

Odată ce îl reîncălzești, broccoli își pierde 97 % din conținutul nutrițional. Compoziția acestor legume se reduce într-o proporție semnificativă, în special în cazul flavonoidelor. În mod normal, acestea le oferă proprietățile antiinflamatorii.  

Cartofi

Reclamă

Printre alimentele pe care nu este indicat să le reîncălzești în cuptorul cu microunde se numără cartofii. Atunci când cartofii sunt reîncălziți în cuptorul cu microunde, aceștia favorizează apariția botulismului. Botulismul este o bacterie rară ce poate determina intoxicație alimentară. Riscul se reduce dacă îi gătești în foi de copt.

Carnea de pui

Când reîncălzește carnea de pui în tigaie, elimini toate bacteriile prezente, inclusiv salmonella. Undele cuptorului cu microunde nu pot pătrunde bucățile mari. Acest lucru poate duce la o încălzire neuniformă ce poate cauza probleme de sănătate.

Cafea

Nu este o idee bună să reîncălzești cafeaua. Odată ce se răcește, cafeaua devine acidă. Radiația o poate face să-și piardă aroma și gustul. Poți încerca să o torni într-un termos pentru a o menține la temperatura dorită.

Ciuperci

Se recomandă să nu reîncălzești ciupercile dacă au trecut mai mult de 24 de ore de când au fost gătite. Sunt șanse mari ca acestea să dezvolte bacterii și alte microorganisme, pe care căldura cuptorului cu microunde nu le poate distruge, potrivit Times of India.

Fructe înghețate

Atunci când fructele înghețate sunt încălzite în cuptorul cu microunde, cantitatea mare de glucozide conținute se transformă în substanțe cancerigene. Acestea pot fi foarte dăunătoare pentru organismul uman. Dintre acestea, strugurii pot fi cei mai problematici.

Sfeclă

Sfecla este bogată în nitrați care, atunci când o reîncălzești, se tranformă în nitrozamină, o substanță cancerigenă. De aceea, cea mai bună idee ar fi să încerci să o prepari astfel încât să o poți mânca la o singură masă.

Ouă

Ouăle reîncălzite pot exploda. Iar acest lucru se poate întâmpla atât în cuptorul cu microunde, cât și după ce le scoți pe masă. Așa că există riscul de a te frige. Poți reduce semnificativ acest risc dacă le tai în bucăți înainte de a le încălzi.

Orez

Orezul se află printre alimentele pe care nu este indicat să le reîncălzești în cuptorul cu microunde. Dacă încălzești orezul într-un mod greșit, acesta poate duce la sindromul orezului prăjit, potrivit Times pf India. Aceasta este un tip de intoxicație alimentară, cauzată de bacteria Bacillus cereus. Căldura distruge această bacterie, însă poate produce spori ce pot fi toxici și foarte rezistenți la temperaturi ridicate.

Carnea procesată

Carnea procesată conține conservanți și substanțe chimice, cărora cuptorul cu microunde le poate înrăutăți efectele. În plus, temperaturile ridicate pot încuraja multiplicarea bacteriilor. În cazul în care ai ținut-o în congelator, este indicat s-o lași să se dezghețe în frigider deoarece temperaturile scăzute încetinesc răspândirea acestora.

Verdețurile

Dacă le reîncălzești, nitrații prezenți în verdețuri se transformă în nitrozamină, o substanță cancerigenă. Este mai bine să le lași afară pe masă, să se încălzească la temperatura camerei pentru a nu le schimba compoziția.

În general, este indicat să folosești cât mai rar cuptorul cu microunde. Chiar și preparatele la microunde au efecte dăunătoare: cresc riscul de cancer, cresc presiunea sângelui, pot reține apă în organism, favorizează riscul de apariție a toxiinfecției alimentare și îngreunează digestia.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×