E foarte important să speli fructele și legumele proaspete, mai ales dacă nu intenționezi să le gătești. Produsele crude pot transporta germeni care provoacă o mulțime de afecțiuni în organism. Mai mult decât atât, nu știi niciodată cine a pus mâna pe ele înainte de ajunge în bucătăria ta. Cu toate acestea, mulți se întreabă dacă este cu adevărat necesară spălarea fructelor cu oțet.
Spălarea fructelor cu oțet
Se pare că răspunsul este nu dacă te întrebi și tu același lucru. Potrivit USDA, spălarea fructelor și a legumelor în apă simplă de la robinet timp de 15 secunde este suficientă.
E adevărat, proprietățile acide ale oțetului pot ajuta la uciderea bacteriilor. Și da, există bacterii pe produsele pe care le cumperi. Oțetul este sigur pentru consum, așa că de ce să nu-l folosești pentru a-ți igieniza produsele alimentare? Ideea predominantă este că elimină pesticidele, ceara protectoare și microbii și va păstra produsele proaspete pentru mai mult timp.
Spre deosebire de spălarea produselor cu săpun sau dezinfectanți, care pot lăsa reziduuri și pot provoca tulburări gastrointestinale dacă sunt consumate, spălarea fructelor cu oțet este absolut sigură. Potrivit profesorilor de horticultură de la Universitatea Auburn, Dr. Floyd Woods și Dr. Joe Kemble, o soluție din trei părți apă la o parte oțet este eficientă în eliminarea bacteriilor. Dar acest truc are și anumite riscuri.
Pentru început, spălarea produselor în chiuveta de bucătărie nu este cea mai bună modalitate de a le curăța, având în vedere câte bacterii sunt în chiuvetă. De obicei, acela este un mediu umed, acolo te speli pe mâini după ce atingi pui crud și multe altele.
De asemenea, dacă produsul este vizibil murdar, introducerea lui într-o soluție de oțet fără clătire prealabilă va reduce eficacitatea oțetului.
De ce nu e indicat să speli fructele și legumele cu oțet
Dacă spălarea fructelor cu oțet este sigură și eficientă, de ce nu e indicat să o faci? Pentru că pur și simplu nu este necesar, iar știința poate susține asta.