Reclamă

Spălarea fructelor cu oțet. Ce spun specialiștii despre acest truc destul de popular

Chiar dacă uneori ne satisfacem anumite pofte culinare, specialiștii recomandă să echilibrezi dieta cu produsele proaspete. Nu toți oamenii consumă fructe și legume într-o cantitate suficientă, dar atunci când o fac, trebuie să se asigure că acestea sunt spălate așa cum trebuie. Specialiștii nu recomandă spălarea fructelor cu oțet.

Publicat: 10 aprilie 2023, 8:00

E foarte important să speli fructele și legumele proaspete, mai ales dacă nu intenționezi să le gătești. Produsele crude pot transporta germeni care provoacă o mulțime de afecțiuni în organism. Mai mult decât atât, nu știi niciodată cine a pus mâna pe ele înainte de ajunge în bucătăria ta. Cu toate acestea, mulți se întreabă dacă este cu adevărat necesară spălarea fructelor cu oțet.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Spălarea fructelor cu oțet

Se pare că răspunsul este nu dacă te întrebi și tu același lucru. Potrivit USDA, spălarea fructelor și a legumelor în apă simplă de la robinet timp de 15 secunde este suficientă.

E adevărat, proprietățile acide ale oțetului pot ajuta la uciderea bacteriilor. Și da, există bacterii pe produsele pe care le cumperi. Oțetul este sigur pentru consum, așa că de ce să nu-l folosești pentru a-ți igieniza produsele alimentare? Ideea predominantă este că elimină pesticidele, ceara protectoare și microbii și va păstra produsele proaspete pentru mai mult timp.

Spre deosebire de spălarea produselor cu săpun sau dezinfectanți, care pot lăsa reziduuri și pot provoca tulburări gastrointestinale dacă sunt consumate, spălarea fructelor cu oțet este absolut sigură. Potrivit profesorilor de horticultură de la Universitatea Auburn, Dr. Floyd Woods și Dr. Joe Kemble, o soluție din trei părți apă la o parte oțet este eficientă în eliminarea bacteriilor. Dar acest truc are și anumite riscuri.

Pentru început, spălarea produselor în chiuveta de bucătărie nu este cea mai bună modalitate de a le curăța, având în vedere câte bacterii sunt în chiuvetă. De obicei, acela este un mediu umed, acolo te speli pe mâini după ce atingi pui crud și multe altele.

Reclamă

De asemenea, dacă produsul este vizibil murdar, introducerea lui într-o soluție de oțet fără clătire prealabilă va reduce eficacitatea oțetului.

De ce nu e indicat să speli fructele și legumele cu oțet

Dacă spălarea fructelor cu oțet este sigură și eficientă, de ce nu e indicat să o faci? Pentru că pur și simplu nu este necesar, iar știința poate susține asta.

Reclamă

Nicio metodă de spălare nu va elimina sau ucide microbii complet. Singura modalitate de a face acest lucru este prin gătire. Conform unui studiu realizat de Institutul de Cercetare Agricolă și de Mediu de la Universitatea de Stat din Tennessee, clătirea produselor în apă poate elimina 98% din bacterii și pesticide de suprafață, care sunt de obicei solubile în apă. În plus, cercetătorii au descoperit că reducerea contaminării suprafeței după înmuierea într-o soluție de oțet nu era semnificativ diferită de utilizarea apei plate.

Perioada de valabilitate depinde de tipul de produs, de modul în care a fost tratat după recoltare și de cât timp a fost păstrat înainte de a fi cumpărat.

Cum se spală fructele și legumele

  • Pasul 1: Spală mâinile timp de cel puțin 20 de secunde cu apă și săpun.
  • Pasul 2: Sub jet de apă călduță, freacă fructele și legumele cu mâinile curate pentru a îndepărta murdăria și germenii. Produsele tari, cum ar fi cartofii, sau orice cu coaja exterioară dură, pot fi curățate cu o perie de legume. Legumele cu frunze pot fi scufundate într-un vas cu apă și amestecate ușor pentru a elimina murdăria.
  • Pasul 3: Usucă produsele cu un prosop curat. Dacă depozitezi produsele curate, păstrează-le separat de carnea crudă pentru a reduce riscul de contaminare încrucișată.

Acum știi cum să-ți speli produsele, dar nu toate fructele și legumele sunt la fel. Iată cum să le tratezi corect:

  • Spălați fructele cu boabe numai atunci când vrei să le mănânci pentru a le împiedica să dezvolte mucegai.
  • Șterge ciupercile cu un prosop de hârtie umed chiar înainte de a le găti pentru a îndepărta murdăria.
  • Îndepărtează frunzele exterioare de pe varză sau salată înainte de spălare.
  • Tăie petele de pe produse înainte de spălare, deoarece acestea pot conține mai multe bacterii și pesticide.
Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Trei bucăți de friptură de miel cu vin și usturoi într-un bol
Rețete
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Dacă ești în căutare de rețete culinare tradiționale pentru masa de Paște, îți oferim drept inspirație și rețeta de friptură de miel cu vin și usturoi. Este simplă, rapidă și ușoară. Friptura de miel...
2
Mai multe ouă fierte și vopsite pentru Paște
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
3
O femeie în rochie albă, cu aripi în spate
Horoscop
3 zodii au noroc în dragoste până pe 7 mai 2024. Luna aceasta promite sentimente intense
Luna mai 2024 ne aduce atât de mult noroc în dragoste încât s-ar putea să fim fericiți toată luna. Anumiți nativi sunt îndrăgostiți și pot ajunge să facă pasul cel mare. Ai mai jos...
4
Cele 12 semne zodiacele, dispuse în cercuri, cu două inimi în centru
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
5
Loni Willison caută mâncare într-o pubelă albastră
Divertisment
O fostă vedetă de la Hollywood a fost zărită căutând mâncare într-o pubelă. Fanii au fost surprinși de schimbarea neașteptată
O fostă vedetă de la Hollywood a fost zărită căutând mâncare într-o pubelă. Fanii au fost surprinși de schimbarea neașteptată prin care aceasta a trecut. Blonda, în vârstă de 40 de ani, a încercat...
PARTENERI
×