Definiția existentă a Food and Drug Administration pentru "sănătos" este din 1994. Acesta oferă limite pentru grăsimile totale, grăsimile saturate, colesterol și sodiu. Pentru a se califica, alimentele trebuie să ofere, de asemenea, o anumită cantitate de vitamina A. Să conțină calciu, fier sau fibre, atingând cel puțin 10 la sută din valoarea zilnică pentru acești nutrienți. Dar acești parametri au 30 de ani. Atât știința, cât și consumatorii au evoluat și s-au schimbat considerabil de atunci.
Cum să alegi alimente sănătoase
Este important să realizăm distincția dintre o alimentație sănătoasă și o dietă sănătoasă. O dietă sănătoasă include o varietate de alimente hrănitoare care furnizează toți nutrienții necesari pentru a menține sănătatea și nivelul de energie. Aceasta poate preveni de asemenea anumite boli. Alimentele care nu sunt considerate sănătoase se pot încadra într-o dietă sănătoasă. Desigur, există opinii diferite despre ceea ce face ca un aliment sau o băutură să fie „sănătoasă”.
Anul trecut, FDA a propus o definiție actualizată a termenului „sănătos” pe ambalajele alimentare, cu accent pe reducerea bolilor cronice. Modificările aduse definiției „sănătos” s-ar baza pe cea mai recentă știință a nutriției, orientările federale alimentare și eticheta actuală cu informații nutriționale.
Conform definiției propuse pentru „sănătos”, un produs alimentar ar trebui să conțină o cantitate specificată de alimente din cel puțin una dintre grupurile de alimente, cum ar fi fructe, legume, cereale, lactate și proteine. Ar include, de asemenea, limite specifice pentru zaharuri adăugate, grăsimi saturate și sodiu. Toate fructele și legumele întregi, crude, s-ar califica pentru mențiunea „sănătoasă”.
Alimentele și băuturile care nu se califică pentru mențiunea „sănătoas” conform definiției actuale, dar care s-ar califica în conformitate cu definiția actualizată propusă includ apa, avocado, nuci, semințe, pește gras precum somonul și unele uleiuri. Alimentele care se califică în prezent drept „sănătoase” conform definiției actuale, dar care nu ar mai fi considerate sănătoase conform definiției propuse includ pâinea albă, iaurturile îndulcite cu zahăr și cerealele îndulcite cu zahăr.
Cum să verifici calitatea produselor
În timp ce experții lucrează pentru a alinia afirmația „sănătoasă” pentru produsele alimentare și băuturi cu dovezile științifice actuale, există pași pe care îi poți face pentru a te asigura că consumă o dietă bazată pe produse nutritive, care promovează sănătatea.
- Verifică eticheta cu informații nutriționale pentru conținutul de sodiu. Produsele cu mai mult de 400 mg de sodiu per porție sunt considerate bogate în sodiu. Produsele cu 140 mg de sodiu sau mai puțin sunt sărace în sodiu.
- Citește pentru informații nutriționale eticheta alimentelor cu conținut de zahăr. În mod ideal, pentru copiii de doi ani și mai mari, zaharurile adăugate ar trebui limitate la mai puțin de 10% din totalul caloriilor zilnice. E recomandat să consumi 24 de grame de zahăr sau mai puțin dacă ești femeie și 36 de grame de zahăr sau mai puțin dacă ești bărbat, zilnic.
- Când cumperi produse din cereale, cum ar fi pâine, cereale, biscuiți, tortilla și paste, alege produse făcute cu cereale integrale care conțin cel puțin 3 grame de fibre per porție.
- Atunci când este posibil, optează pentru carne de pasăre și fructe de mare cu ingrediente minim adăugate. Ingredientele suplimentare contribuie adesea la excesul de zahăr, sare și grăsimi.
- Utilizează lista de ingrediente de pe ambalajul alimentar pentru a afla ce este în produs. Acordă atenție primelor trei ingrediente, deoarece ele sunt în cea mai mare cantitate în produs.
- Caută ingrediente alimentare integrale din grupele de alimente, cum ar fi legume, fructe, lactate, cereale și proteine.