Cu toate acestea, nu numai că produsele congelate și conservate pot fi la fel de hrănitoare ca și fructele și legumele proaspete, ci în unele cazuri pot fi de fapt mai hrănitoare.
Alimentele congelate pot fi la fel de hrănitoare ca și cele proaspete
Unii oameni se feresc de alimentele congelate și conservate, deoarece sunt clasificate din punct de vedere tehnic drept „alimente procesate”. În timp ce aceste alimente pot avea conservanți, aceste ingrediente sunt strict reglementate și nu au efecte adverse asupra sănătății. Ca să nu mai vorbim de faptul că procesele de conservare utilizate pentru a preveni deteriorarea acestor alimente sunt de fapt motivul pentru care sunt capabile să mențină atât de mulți nutrienți importanți.
Fructele și legumele încep să piardă nutrienți imediat ce sunt culese. Ele pot pierde până la jumătate din nutrienți în câteva zile de la recoltare.
Vitaminele precum vitamina C sunt deosebit de susceptibile de a se pierde după ce fructele sau legumele au fost culese. Mazărea verde își pierde aproximativ jumătate din cantitatea de vitamina C în primele două zile după recoltare. Pierderi similare se observă la broccoli și fasole.
Există multe motive pentru care acești nutrienți se pierd după recoltare. În primul rând, expunerea la lumină și aer poate iniția un proces chimic numit foto-oxidare, care determină descompunerea nutrienților. În plus, enzimele naturale prezente în alimente pot descompune și nutrienții. Microorganismele din sol, aer și apă își pot găsi, de asemenea, loc în alimente și se hrănesc cu nutrienți lor.
Metodele folosite pentru congelarea și conservarea alimentelor previn deteriorarea și scad cantitatea de nutrienți pierdute din produs, deoarece opresc aceste procese.
Conservarea
Conservarea implică adăugarea de căldură în alimente, de obicei, folosind temperaturi între 120-140 ℃. Chiar dacă alimentele sunt supuse la aceste temperaturi doar câteva minute, acest lucru inactivează anumite enzime. Distruge majoritatea microorganismelor, prevenind stricarea alimentelor, asigurând în același timp să nu se piardă mulți nutrienți importanți.