Reclamă

Stratul de ceară de pe mere. Ce spun specialiștii despre el și cum poate fi eliminat

Fructele din supermarketuri sunt frumoase. Au o formă atât de uniformă, sunt atât de strălucitor colorate și aspectul lor este unul atrăgător. Sunt perfecte, dar din moment ce auzim constant că perfecțiunea este nerealistă, devenim suspicioși ori de câte ori ne confruntăm cu ea. La fel de pus la îndoială este și stratul de ceară de pe mere. Specialiștii sunt cei care oferă cele mai bune explicații.

Publicat: 22 martie 2023, 7:12

Dacă și tu ai pus vreodată la îndoială strălucirea neobișnuită a unui măr din supermarket, ai avut dreptate să faci acest lucru. Strălucirea provine de fapt dintr-un strat de ceară de pe coajă. Acest lucru nu e ceva nou pentru cei mai mulți. Din păcate, alții se sperie de stratul de ceară de pe mere. De aici și până la un amalgam de informații eronate nu mai e decât un pas. Când astfel de oameni își duc îngrijorarea pe rețelele sociale, ei creează un mediu favorabil pentru răspândirea dezinformării.

Stratul de ceară de pe mere, subiect de interes în online

Din când în când, o postare devine virală avertizând consumatorii despre ceara de pe fructe. O postare TikTok despre ceara de pe mere din 2020 a strâns aproape 6.000 de aprecieri. O postare ulterioară din 2021 a strâns peste 100.000 de aprecieri. Ultima postare a mers atât de departe încât a avertizat oameni că consumul de ceară poate provoca cancer.

Ambele postări au îndemnat consumatorii să îndepărteze învelișul de ceară, fie spălând-o, fie decojind fructele. Acest lucru necesită un efort suplimentar, dar dacă te salvează de cancer, trebuie să merite, nu? Este întotdeauna riscant să îți iei informațiile medicale de pe rețelele sociale, iar acesta este un exemplu perfect. Acea acoperire cu ceară nu este deloc o amenințare. De fapt, există un motiv foarte bun pentru care există.

Ce e stratul de ceară de pe mere și de ce se aplică

Stratul de ceară de pe mere are două scopuri principale: conservarea și prezentarea. Toate fructele au un strat de ceară naturală care acționează ca un fel de mecanism de supraviețuire. Împiedică invadarea microorganismelor și controlul umidității. Fără acest strat de ceară, fructele (care sunt în mod obișnuit 80-95% apă) s-ar zdrobi rapid și s-ar strica.

Reclamă

Cu toate acestea, atunci când merele sunt culese în scopuri comerciale, acestea trebuie spălate înainte de a ajunge pe raftul magazinului pentru a îndepărta murdăria precum și orice pesticide naturale sau sintetice. Acest proces de spălare ajunge să îndepărteze stratul protector al fructelor. Pentru a compensa pierderea, merele spălate primesc un nou strat de ceară.

Prevenind deteriorarea și pierderea de umiditate, ceara adăugată crește durata de conservare a fructelor. Le permite acestora să fie depozitate pe perioade mai lungi și expediate pe distanțe mai mari. Ceara adaugă, de asemenea, un luciu care face fructele mai atractive din punct de vedere estetic. În acest scop sunt folosite diferite tipuri de ceară. Cele mai comune fiind ceara de Carnauba, derivată din frunzele palmierilor brazilieni, și ceara Candelilla, derivată dintr-un tip de arbust de deșert originar din Mexic și sud-vestul Statelor Unite.

Fructul poate fi scufundat în ceară, deși este mai obișnuit să se aplice prin duze de pulverizare. Înainte de aplicare, ceara este diluată în atât de multă apă încât din trei litri de ceară se pot acoperi până la 10.000 de kilograme de fructe.

Reclamă

Cât de periculoasă e ceara de pe fructe

Au fost ridicate diverse probleme în privința stratului de ceară de ăe fructe, cea mai gravă fiind aceea că stratul de ceară este cancerigen. În consecință, vei găsi un flux aparent nesfârșit de postări online care spun cum să îl elimini. În cea mai mare parte, spălarea sub jetul de apă de la robinet nu va fi suficientă, deoarece stratul de ceară este proiectat să fie hidrofug.

Este nevoie de un instrument de spălat, cum ar fi o perie moale, pentru a îndepărta eficient stratul de acoperire și este posibil să ai nevoie chiar de un agent de curățare natural, cum ar fi bicarbonatul de sodiu, pentru a face o treabă temeinică. Alții sugerează curățarea fructelor, dar coaja este una dintre cele mai sănătoase părți ale unui măr, așa că nu vrei să-l pierzi. Într-adevăr, nu trebuie să faci niciunul dintre aceste lucruri, deoarece ceara de pe mere este sigură pentru a fi consumată.

Sursele care susțin că stratul de ceară de pe fructe cauzează cancer sunt în principal de pe rețelele sociale care nu își susțin afirmația cu dovezi concrete. Între timp, verificarea efectuată de Snopes nu a găsit niciun agent cancerigen cunoscut în ceara de fructe.

De fapt, ceara este indigerabilă, ceea ce înseamnă că trece prin sistemul nostru digestiv fără a fi absorbită de organism. Există unele îngrijorări că straturile de ceară pot prinde pesticide, dar procesul inițial de spălare ar fi trebuit să le elimine deja. Totuși, pentru a fi mai sigură, poți cumpăra produse cultivate fără pesticide sintetice, în conformitate cu regulile organice.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat pentru a ilustra una dintre cele patru zodii care sunt atente la curățenie
Horoscop
Zodii care sunt atente la curățenie. Nativii care se preocupă întotdeauna de aspectul casei lor
Există anumite zodii care sunt foarte atente la curățenie. Acești nativi au o adevărată obsesie pentru ordine și disciplină. Pentru ei o locuință dezorganizată devine un adevărat coșmar, mai ales dacă lucrurile nu sunt...
2
Cele 12 semne zodiacale, dispuse în cercuri concentrice, cu un soare stilizat în interior, pe un fundal în nuanțe de mov și albastru.
Horoscop lunar
Horoscopul lunii iunie 2023. Berbecii, Leii și Săgetătorii vor fi apreciați la locul de muncă
Horoscopul lunii iunie 2023 aduce noi schimbări pe plan profesional și sentimental pentru majoritatea semnelor zodiacale. Semnele solare și tranziturile planetelor îți vor arăta calea cea bună pentru a ieși din situații dificile și...
3
O femeie îmbrăcată în zână care stă singură într-o pădure
Horoscop
Cel mai nesuferit semn zodiacal, potrivit astrologilor. Sunt șanse mari să nu primească niciodată o invitație la o petrecere
Unii oameni nu sunt făcuți pentru a-și face prieteni. Ei preferă să se concentreze pe ei înșiși și pe obiectivele lor și nu simt nevoia să fie în centrul atenției. E de înțeles că...
4
Jennifer Lopez a purtat ochelari de soare în timpul sesiunii de cumpărături
Divertisment
Jennifer Lopez și fiica sa au fost surprinse în apropierea casei lui Jennifer Garner. Ce relație are artista cu fosta soție a lui Ben Affleck
Jennifer Lopez și fiica sa au fost surprinse în apropierea casei lui Jennifer Garner. Vedeta latino are o relație bună cu fosta soție a lui Ben Affleck. JLo a dus-o pe Emme acasă la...
5
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 29 mai – 4 iunie 2023. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 29 mai – 4 iunie 2023 aduce noi strategii de evaluare a vieții nativilor din zodiac. Cei mai mulți își doresc liniște și stabilitate și vor încerca să-și cultive aceste planuri. Se...
PARTENERI
×