Reclamă

Fructe și legume cu cele mai multe pesticide pe lista Dirty Dozen 2023. Sfaturi pentru a le savura în siguranță

Se spune adesea să eviți alimentele nesănătoase, cum ar fi cerealele cu zahăr, dar există unele fructe și legume care ar trebui, de asemenea, tratate cu prudență. Ai mai jos o listă cu fructe și legume cu cele mai multe pesticide de pe lista Dirty Dozen 2023.

Publicat: 30 martie 2023, 15:11

Aproape 75% din produsele proaspete neecologice conțin reziduuri de pesticide potențial dăunătoare, conform Environmental Working Group. E o organizație nonprofit care își propune să creeze un mediu mai sănătos.

Fructe și legume cu cele mai multe pesticide pe lista Dirty Dozen 2023

Anumite pesticide sunt factori declanșatori pentru probleme de sănătate, cum ar fi defecte congenitale, avorturi spontane și dizabilități de dezvoltare la copii, afirmă Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

EWG analizează datele colectate de Departamentul Agriculturii din SUA și Administrația pentru Alimente și Medicamente pentru a clasifica produsele neecologice cu cele mai multe pesticide în fiecare an și a făcut acest lucru din 2004 și până acum.

Pentru Ghidul Cumpărătorului pentru Pesticide în Produse din 2023, EWG a folosit date care au testat peste 46.000 de mostre din 46 de fructe și legume diferite.

Afinele și fasolea verde sunt pe lista „Dirty Dozen” în acest an. Căpșunile și spanacul și-au recuperat locurile unu și doi.

Reclamă

Dirty Dozen 2023

Iată lista completă a primelor 12 fructe și legume cu cele mai multe pesticide în acest an.

 • Căpșuni;
 • Spanac;
 • Varză;
 • Piersici;
 • Pere;
 • Nectarine;
 • Mere;
 • Struguri;
 • Ardei gras și iute;
 • Cireșe;
 • Afine;
 • Fasole verde.
Reclamă

„Peste 90% din probele de căpșuni, mere, cireșe, spanac, nectarine și struguri au fost testate pozitiv pentru reziduurile a două sau mai multe pesticide”, se arată în raportul EWG.

4 moduri prin care poți reduce expunerea la pesticide

Pentru a reduce șansele de expunere la pesticide din produsele pe care le consumi, FDA sugerează:

 • Folosește săpun și apă caldă pentru a te spăla pe mâini timp de cel puțin 20 de secunde înainte și după manipularea produselor proaspete.
 • Clătește fructele și legumele înainte de a le curăța. Doar așa poți reduce șansele ca murdărie și bacteriile să ajungă pe cuțit.
 • Spală produsele ferme, cum ar fi castraveții și pepenii, cu o perie de legume curată.
 • Usucă produsele pentru a reduce bacteriile folosind o cârpă curată sau un prosop de hârtie.

Care sunt efectele asupra sănătății ale expunerii la pesticide

Atât biopesticidele sintetice, cât și cele organice au efecte nocive asupra sănătății în doze mai mari decât cele găsite de obicei în fructe și legume. De exemplu, o analiză a constatat că expunerea la pesticide poate fi asociată cu un risc mai mare a bolii Parkinson. Ar putea modifica anumite gene implicate în dezvoltarea acesteia.

În mod similar, o analiză a șapte studii a constatat, de asemenea, că expunerea la pesticide ar putea fi legată de un risc crescut de boală Alzheimer.

În plus, unele cercetări arată că utilizarea pesticidelor poate fi asociată cu anumite tipuri de cancer. O altă revizuire a studiilor pe oameni și animale a avut constatări similare. Expunerea la pesticide organofosfate precum malathion, terbufos și clorpirifos poate fi asociată cu un risc mai mare de a dezvolta cancer de sân.

Unele studii au descoperit, de asemenea, că utilizarea pesticidelor poate fi legată de un risc crescut de alte câteva tipuri de cancer. Pe listă se află cancerul de prostată, cel pulmonar și cel hepatic.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat pentru a ilustra una dintre cele patru zodii care sunt atente la curățenie
Horoscop
Zodii care sunt atente la curățenie. Nativii care se preocupă întotdeauna de aspectul casei lor
Există anumite zodii care sunt foarte atente la curățenie. Acești nativi au o adevărată obsesie pentru ordine și disciplină. Pentru ei o locuință dezorganizată devine un adevărat coșmar, mai ales dacă lucrurile nu sunt...
2
Cele 12 semne zodiacale, dispuse în cercuri concentrice, cu un soare stilizat în interior, pe un fundal în nuanțe de mov și albastru.
Horoscop lunar
Horoscopul lunii iunie 2023. Berbecii, Leii și Săgetătorii vor fi apreciați la locul de muncă
Horoscopul lunii iunie 2023 aduce noi schimbări pe plan profesional și sentimental pentru majoritatea semnelor zodiacale. Semnele solare și tranziturile planetelor îți vor arăta calea cea bună pentru a ieși din situații dificile și...
3
O femeie îmbrăcată în zână care stă singură într-o pădure
Horoscop
Cel mai nesuferit semn zodiacal, potrivit astrologilor. Sunt șanse mari să nu primească niciodată o invitație la o petrecere
Unii oameni nu sunt făcuți pentru a-și face prieteni. Ei preferă să se concentreze pe ei înșiși și pe obiectivele lor și nu simt nevoia să fie în centrul atenției. E de înțeles că...
4
Jennifer Lopez a purtat ochelari de soare în timpul sesiunii de cumpărături
Divertisment
Jennifer Lopez și fiica sa au fost surprinse în apropierea casei lui Jennifer Garner. Ce relație are artista cu fosta soție a lui Ben Affleck
Jennifer Lopez și fiica sa au fost surprinse în apropierea casei lui Jennifer Garner. Vedeta latino are o relație bună cu fosta soție a lui Ben Affleck. JLo a dus-o pe Emme acasă la...
5
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 29 mai – 4 iunie 2023. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 29 mai – 4 iunie 2023 aduce noi strategii de evaluare a vieții nativilor din zodiac. Cei mai mulți își doresc liniște și stabilitate și vor încerca să-și cultive aceste planuri. Se...
PARTENERI
×