Reclamă

Fructe și legume cu cele mai multe pesticide pe lista Dirty Dozen 2023. Sfaturi pentru a le savura în siguranță

Se spune adesea să eviți alimentele nesănătoase, cum ar fi cerealele cu zahăr, dar există unele fructe și legume care ar trebui, de asemenea, tratate cu prudență. Ai mai jos o listă cu fructe și legume cu cele mai multe pesticide de pe lista Dirty Dozen 2023.

Publicat: 30 martie 2023, 15:11

Aproape 75% din produsele proaspete neecologice conțin reziduuri de pesticide potențial dăunătoare, conform Environmental Working Group. E o organizație nonprofit care își propune să creeze un mediu mai sănătos.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Fructe și legume cu cele mai multe pesticide pe lista Dirty Dozen 2023

Anumite pesticide sunt factori declanșatori pentru probleme de sănătate, cum ar fi defecte congenitale, avorturi spontane și dizabilități de dezvoltare la copii, afirmă Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

EWG analizează datele colectate de Departamentul Agriculturii din SUA și Administrația pentru Alimente și Medicamente pentru a clasifica produsele neecologice cu cele mai multe pesticide în fiecare an și a făcut acest lucru din 2004 și până acum.

Pentru Ghidul Cumpărătorului pentru Pesticide în Produse din 2023, EWG a folosit date care au testat peste 46.000 de mostre din 46 de fructe și legume diferite.

Afinele și fasolea verde sunt pe lista „Dirty Dozen” în acest an. Căpșunile și spanacul și-au recuperat locurile unu și doi.

Reclamă

Dirty Dozen 2023

Iată lista completă a primelor 12 fructe și legume cu cele mai multe pesticide în acest an.

  • Căpșuni;
  • Spanac;
  • Varză;
  • Piersici;
  • Pere;
  • Nectarine;
  • Mere;
  • Struguri;
  • Ardei gras și iute;
  • Cireșe;
  • Afine;
  • Fasole verde.
Reclamă

„Peste 90% din probele de căpșuni, mere, cireșe, spanac, nectarine și struguri au fost testate pozitiv pentru reziduurile a două sau mai multe pesticide”, se arată în raportul EWG.

4 moduri prin care poți reduce expunerea la pesticide

Pentru a reduce șansele de expunere la pesticide din produsele pe care le consumi, FDA sugerează:

  • Folosește săpun și apă caldă pentru a te spăla pe mâini timp de cel puțin 20 de secunde înainte și după manipularea produselor proaspete.
  • Clătește fructele și legumele înainte de a le curăța. Doar așa poți reduce șansele ca murdărie și bacteriile să ajungă pe cuțit.
  • Spală produsele ferme, cum ar fi castraveții și pepenii, cu o perie de legume curată.
  • Usucă produsele pentru a reduce bacteriile folosind o cârpă curată sau un prosop de hârtie.

Care sunt efectele asupra sănătății ale expunerii la pesticide

Atât biopesticidele sintetice, cât și cele organice au efecte nocive asupra sănătății în doze mai mari decât cele găsite de obicei în fructe și legume. De exemplu, o analiză a constatat că expunerea la pesticide poate fi asociată cu un risc mai mare a bolii Parkinson. Ar putea modifica anumite gene implicate în dezvoltarea acesteia.

În mod similar, o analiză a șapte studii a constatat, de asemenea, că expunerea la pesticide ar putea fi legată de un risc crescut de boală Alzheimer.

În plus, unele cercetări arată că utilizarea pesticidelor poate fi asociată cu anumite tipuri de cancer. O altă revizuire a studiilor pe oameni și animale a avut constatări similare. Expunerea la pesticide organofosfate precum malathion, terbufos și clorpirifos poate fi asociată cu un risc mai mare de a dezvolta cancer de sân.

Unele studii au descoperit, de asemenea, că utilizarea pesticidelor poate fi legată de un risc crescut de alte câteva tipuri de cancer. Pe listă se află cancerul de prostată, cel pulmonar și cel hepatic.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 15 aprilie – 21 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
În această perioadă, mulți dintre nativi se vor reîntoarce la credințele din trecut. Există o singură zodie care va descoperi că suferă de oboseală cronică, iar aceasta va trebui să ia o pauză prelungită....
2
O femeie frumoasă care poartă o rochie roz și simbolizează una dintre acele zodii energice
Horoscop
Cele mai energice zodii. Ei sunt nativii cu o forță interioară de invidiat
Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai energice zodii? Acești nativi au o forță interioară de invidiat. Reușesc să facă față tuturor provocărilor și aduc zâmbetul pe buzele oamenilor din viața lor. Ei sunt...
3
fată îmbrăcată în culori deschise pe un fundal bleu
Horoscop
Culoarea zodiei Gemeni. Nuanțele care îți poartă noroc dacă ești în această zodie
Fiecare nativ în parte are trăsături specifice, dar și lucruri care îi plac în mod deosebit și i se potrivesc mănușă. Află care este culoarea zodiei Gemeni și vezi cum poți să o porți...
4
Jennifer Lopez într-un crop top verde în timp ce își ascunde abdomenul cu ajutorul unei poșete
Divertisment
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Cum și-a pus timpul amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Timpul pare că și-a pus amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez. Vedeta latino a făcut spectacol atunci când a apărut pe străzile din New York. Totul s-a...
5
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și ține într-un cerc armonios mai multe frunze aurii
Horoscop
Zodii care iubesc liniștea. Ei sunt nativii care evită situațiile dramatice
Există unele zodii care iubesc liniștea și evită pe cât se poate situațiile dramatice. Acești nativi se feresc de persoanele care tind să fie vampiri energetici. Ei au nevoie de oameni sinceri în viața...
PARTENERI
×