Un studiu recent, realizat la Universitatea de Tehnologie din Graz, sugerează că fructele și legumele asigură un segment important din diversitatea bacteriană a intestinului uman. O altă concluzie a cercetării a vizat consumul mai multor fructe și legume în perioada copilăriei. E perioada care influențează pozitiv dezvoltarea sistemului imunitar, arată autorii studiului.
În ultimii ani, oamenii au devenit tot mai conștienți de importanța microbiomului intestinal și a menținerii acestuia într-o stare optimă. Un microbiom intestinal sănătos are o gamă diversă de bacterii, viruși, ciuperci și alte microorganisme. Ele ajută sistemul digestiv să descompună alimentele și să susțină sistemul imunitar și axa intestin-creier, relatează MedicalNewstoday.
Legătura dintre fructe și legume și sănătatea intestinală
Adesea, oamenii sunt confuzi în ceea ce privește alimentația care să le asigure un microbiom intestinal divers și sănătos. Studiul efectuat la Universitatea de Tehnologie din Graz (Austria) sugerează că soluția este extrem de simplă, și anume să mănânci cât mai multe fructe și legume.
Fructele și legumele proaspete susțin sănătatea intestinului
Pentru acest studiu, cercetătorii au creat mai întâi un catalog de date despre microbiom și consumul de fructe și legume. Astfel au putut observa ce bacterii și microorganisme din plante provin din fiecare tip de produs biologic.
Ulterior, oamenii de știință și-au comparat catalogul de date cu informațiile disponibile public din două studii despre flora intestinală: proiectul TEDDY, care analizează dezvoltarea bebelușilor într-un studiu pe termen lung. Este vorba de American Gut Project, destinat examinării microbiomului intestinal al adulților. În final, cercetătorii au reușit să găsească dovezi ale microflorei de fructe și legume în intestin.
Practicile agricole curente trebuie regândite
Dr. Gabriele Berg, șeful Institutului de Biotehnologie de Mediu de la Universitatea de Tehnologie din Graz din Austria și autorul principal al acestui studiu, a declarat pentru sursa citată că aceste descoperiri pot afecta modul în care fructele și legumele proaspete sunt cultivate și ambalate, în viitor. Motivul este acela că agricultura și horticultura intensive sunt un motor puternic al microbiomului de mediu. Acesta influențează direct sănătatea umană, precum și sănătatea planetei.