Reclamă

Legătura dintre fructe și legume și sănătatea intestinală. Recomandările nutriționiștilor pentru o digestie perfectă

Resurse imbatabile pentru starea generală de bine și de sănătate, fructele și legume au un rol direct pentru sănătatea intestinală. Un microbiom intestinal sănătos prezintă o gamă diversă de microorganisme, jucând un rol important pentru sănătate. Află de la nutriționiști care e legătura dintre fructe și legume și sănătatea intestinală.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 15 ianuarie 2024, 6:53

Un studiu recent, realizat la Universitatea de Tehnologie din Graz, sugerează că fructele și legumele asigură un segment important din diversitatea bacteriană a intestinului uman. O altă concluzie a cercetării a vizat consumul mai multor fructe și legume în perioada copilăriei. E perioada care influențează pozitiv dezvoltarea sistemului imunitar, arată autorii studiului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În ultimii ani, oamenii au devenit tot mai conștienți de importanța microbiomului intestinal și a menținerii acestuia într-o stare optimă. Un microbiom intestinal sănătos are o gamă diversă de bacterii, viruși, ciuperci și alte microorganisme. Ele ajută sistemul digestiv să descompună alimentele și să susțină sistemul imunitar și axa intestin-creier, relatează MedicalNewstoday.

Legătura dintre fructe și legume și sănătatea intestinală

Adesea, oamenii sunt confuzi în ceea ce privește alimentația care să le asigure un microbiom intestinal divers și sănătos. Studiul efectuat la Universitatea de Tehnologie din Graz (Austria) sugerează că soluția este extrem de simplă, și anume să mănânci cât mai multe fructe și legume.

Fructele și legumele proaspete susțin sănătatea intestinului

Pentru acest studiu, cercetătorii au creat mai întâi un catalog de date despre microbiom și consumul de fructe și legume. Astfel au putut observa ce bacterii și microorganisme din plante provin din fiecare tip de produs biologic.

Reclamă

Ulterior, oamenii de știință și-au comparat catalogul de date cu informațiile disponibile public din două studii despre flora intestinală: proiectul TEDDY, care analizează dezvoltarea bebelușilor într-un studiu pe termen lung. Este vorba de American Gut Project, destinat examinării microbiomului intestinal al adulților. În final, cercetătorii au reușit să găsească dovezi ale microflorei de fructe și legume în intestin.

Practicile agricole curente trebuie regândite

Dr. Gabriele Berg, șeful Institutului de Biotehnologie de Mediu de la Universitatea de Tehnologie din Graz din Austria și autorul principal al acestui studiu, a declarat pentru sursa citată că aceste descoperiri pot afecta modul în care fructele și legumele proaspete sunt cultivate și ambalate, în viitor. Motivul este acela că agricultura și horticultura intensive sunt un motor puternic al microbiomului de mediu. Acesta influențează direct sănătatea umană, precum și sănătatea planetei.

Reclamă

În viziunea expertei, practicile agricole actuale vor trebui să fie regândite substantial De exemplu, trebuie prioritizate cultivarea, producția și controlul semințelor, utilizarea îngrășămintelor și pesticidelor, depozitarea alimentelor și procesarea.

Fructele și legumele proaspete vor avea întotdeauna cel mai bun microbiom. Firmele agricole sau de prelucrare au deja o influență majoră în acest sens. Depozitarea și procesarea alimentelor trebuie, de asemenea, reconsiderate, a adăugat dr. Berg.

Fructele și legumele au o importanță majoră în timpul copilăriei

Pe de altă parte, oamenii de știință au observat că cei care consumă mai multe fructe și legume în timpul copilăriei dezvoltă un sistem imunitar puternic în primii 3 ani de viață.

Potrivit medicului Babak Firoozi, gastroenterolog la Centrul Medical MemorialCare Orange Coast din Fountain Valley (California), în timpul copilăriei, flora intestinală este puternic influențată de mamă, precum și de introducerea timpurie a fructelor și legumelor în alimentație.

Microbiota intestinală generală pare să se stabilezeze și să nu se schimbe semnificativ după ce copilul împlinește 2 ani, a precizat Firoozi. Prin urmare, este esențial ca părinții să introducă o alimentație sănătoasă, de la o vârstă fragedă. ”Astfel încât copilul să poată avea o microbiotă intestinală pe tot parcursul vieții, cât mai diversă”, completează acesta.

Excelente surse de fibre

Dieteticianul nutriționist Monique Richard a remarcat unul dintre multele motive pentru care fructele și legumele sunt atât de importante pentru sănătatea intestinului. Acesta vizează conținutul lor de fibre, atât insolubile, cât și solubile.

Potrivit acesteia, fibrele adaugă volum scaunului, ceea ce ajută la deplasarea toxinelor prin intestine pentru a fi eliminate. Aceste fibre hrănesc microbiomul din intestin, activând funcțiile biologice. Richard le recomandă părinților să introducă în alimentația copilului, la 1-3 ani, o varietate cât mai largă de fructe și legume.

Fructele și legumele prietenoase cu intestinul

Deși majoritatea fructelor și legumelor sunt bogate în fibre solubile și insolubile și au componente benefice, Richard a remarcat că cele care susțin în mod semnificativ sănătatea intestinală includ următoarele categorii:

– legume din familia Brassica: varză de Bruxelles, varză, kale, rucola, sparanghel și broccoli
– legume din familia Allium: arpagic, ceapă, usturoi, praz, ceapă eșalotă și ceapă verde
– legume fermentate: chefir, kimchi, varză murată, iaurt, miso
– fructe: banane, smochine, pere, fructe de pădure, mere, pere, caise și kiwi.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Mai multe ouă fierte și vopsite pentru Paște
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
2
Două mâini de femeie care curăță un ou fiert de o coajă
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
3
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 29 aprilie – 5 mai 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Mișcările astrale vor schimba cursul zodiilor în perioada ce urmează. Săptămâna Patimilor aduce cu sine transformări profunde. Horoscopul săptămânii 29 aprilie – 5 mai 2024 oferă toate informațiile necesare pentru fiecare nativ în parte....
4
Pască cu aluat de pandișpan porționată și decorată cu zahăr
Rețete
Pască cu aluat de pandișpan, mai cremoasă și elegantă
Dacă ești în căutarea unei rețete de pască cremoasă și elegantă, îți recomandăm să încerci rețeta de pască cu aluat de pandișpan. Chiar dacă compoziția pentru pască se prepară cu multe stafide, merită preparată...
5
Femeie amestecând cu o lingură în cremă de cacao cu unt
Rețete
Cremă de cacao cu unt, pentru torturi și prăjituri
Dacă îți este dor de gustul cremelor de prăjituri din copilărie, simple și delicioase, îți oferim o rețetă de cremă de cacao cu unt. Este ușor de făcut și nu ai nevoie de ingrediente...
PARTENERI
×