Reclamă

Uleiul de porumb, sănătos sau periculos? Beneficii și riscuri la care te expui dacă îl consumi

În ultimul deceniu, grăsimile sănătoase au revenit în topul metodelor pentru a obține un stil de viață echilibrat. Dar există încă o confuzie între grăsimile care sunt sănătoase și care nu, mai ales când vine vorba de gătit. Uleiul de măsline este foarte apreciat, dar cum rămâne cu alte uleiuri de gătit, cum ar fi uleiul de porumb?

Publicat: 21 martie 2023, 8:24

Ai mai jos mai multe detalii despre valoarea nutrițională a uleiului de porumb pentru a afla dacă se încadrează într-o dietă sănătoasă.

Ce este uleiul de porumb

Uleiul de porumb este un ulei de semințe industrial care este obținut din sămânța sau miezul porumbului.

La fel ca legumele sau cerealele, în funcție de momentul recoltării, uleiul de porumb are o nuanță galben-aurie. Unii spun că uleiul de porumb are o ușoară aromă de unt, dar în cea mai mare parte, are un gust neutru. Acest lucru îl face o alegere populară printre produsele ambalate și procesate.

Există mai multe etape de procesare în a obține ulei de porumb. De obicei, uleiul este extras mecanic sau chimic și apoi rafinat folosind un solvent precum hexanul, conform dieteticianului holistic Michelle Shapiro, de la Michelle Shapiro Nutrition LLC.

„În timpul extracției mecanice, componenta germenului este separată de miez în timpul procesului de măcinare pentru a produce făină. Germenii rămași sunt uscati și apoi presați folosind o presă hidraulică sau cu șurub pentru a se obține partea de ulei lichid. Pentru a izola uleiul de contaminanții fizici, produsul este spălat cu un solvent chimic, de obicei, hexan, care este evaporat pentru a produce uleiul în sine”, spune ea.

Reclamă

După extracția fizică urmează un proces de rafinare chimică. Scopul aici este de a elimina orice contaminanți nedoriți care afectează negativ gustul, mirosul, termenul de valabilitate. Shapiro explică că rafinarea chimică implică șase etape principale: degumare, neutralizare, spălare/uscare, albire, deparafinare și dezodorizare.

Toată această procesare vine cu un dezavantaj major. „Deși scopul procesului de extracție și rafinare este de a elimina compușii nedoriți din ulei, acesta poate elimina și compuși dezirabili, cum ar fi anumite vitamine sau antioxidanți”, spune Shapiro.

Unii dintre acești compuși pot include acizi grași benefici și pigmenți de culoare bogați în antioxidanți. Uleiul de porumb este frecvent utilizat la gătit și prăjit. „Puteți să-l găsiți în uleiurile de salată, uleiurile de prăjit, margarină sau alimentele care conțin aceste ingrediente”, spune Shapiro.

Reclamă

Valoare nutrițională

Iată valoarea nutrițională a unei linguri de ulei de porumb, conform USDA3:

  • Calorii: 122
  • Grăsimi: 13,6 grame
  • Grăsimi saturate: 1,75 grame
  • Grăsimi mononesaturate: 3,75 grame
  • Grăsimi polinesaturate: 7,44 grame
  • Vitamina E: 1,94 miligrame

Uleiul de porumb conține 28% grăsimi mononesaturate, 53% grăsimi polinesaturate și 13% grăsimi saturate. Acesta mai conține 52% grăsimi polinesaturate omega-6 și 1% omega-3.

„Atât grăsimile polinesaturate omega-6, cât și omega-3 sunt esențiale pentru funcționarea corpului nostru. Totuși, raportul dintre fiecare este foarte important de luat în considerare”, spune Shapiro. Raportul ideal dintre omega-6 și omega-3 este probabil în jurul intervalului de 2:1, notează ea, dar dieta medie americană conține un raport de 20:1. „Aceasta înseamnă că consumăm prea multe alimente bogate în grăsimi omega-6 proinflamatorii și nu sunt suficiente surse de grăsimi antiinflamatorii omega-3”.

În concluzie, uleiul de porumb conține un raport omega-6 la omega-3 de aproximativ 50:1, ceea ce înseamnă că are un profil de grăsime nefavorabil în comparație cu o opțiune mai echilibrată precum uleiul de măsline.

Beneficii pentru sănătate ale uleiului de porumb

Conține vitamina E. O parte din vitamina E din uleiul de porumb se pierde în timpul procesului de rafinare, dar o lingură conține aproape 2 miligrame. Aceasta reprezintă aproximativ 13% din ceea ce au nevoie persoanele cu vârsta de 14 ani și peste pentru o zi.

Vitamina E este o vitamină solubilă în grăsimi care acționează ca un antioxidant în organism. Protejează membranele celulare și protejează corpul de daunele cauzate de radicalii liberi. De asemenea, protejează pielea de daunele solare.

Cu toate acestea, Shapiro subliniază că uleiul de porumb nu este singurul aliment care conține acest nutrient. Unele surse sunt mai puțin procesate. „Există și alte alimente care pot oferi o cantitate și mai mare de vitamina E per porție, cum ar fi semințele de floarea soarelui, migdalele, alunele”, spune ea.

Oferă acizi grași esențiali. Uleiul de porumb oferă și acizi grași esențiali organismului. Unul dintre aceștia este acidul linoleic, care joacă un rol în menținerea unui aspect sănătos al pielii, al membranelor celulare și al sistemului imunitar.

Datorită profilului său de acizi grași, unele studii au arătat că uleiul de porumb poate scădea colesterolul LDL în unele cazuri. Un studiu a comparat uleiul de porumb cu uleiul de nucă de cocos și a constatat că uleiul de porumb era mai bun la normalizarea nivelului de colesterol, de exemplu.

Care sunt efectele negative ale uleiului de porumb

Unul dintre cele mai mari dezavantaje ale uleiului de porumb este profilul său lipidic nefavorabil, proporție mai mare de grăsimi omega-6 față de omega-3, care poate provoca efecte proinflamatorii în organism, potrivit lui Shapiro.

Este modificat genetic

Uleiul de porumb este, de asemenea, lipsit de mulți dintre nutrienții și compușii săi antioxidanți în timpul procesului său extins de rafinare. Ca să nu mai vorbim că peste 90% din porumbul cultivat în SUA este modificat genetic.

„Deoarece această tehnologie este relativ nouă, în prezent nu avem date pe termen lung care să-i determine efectele potențiale asupra sănătății în timp”, spune Shapiro. „Nici impactul asupra mediului ale culturilor modificate genetic nu sunt pe deplin cunoscute. Procesul de polenizare încrucișată poate provoca daune altor organisme care prosperă în acel mediu.”

Este produs prin monocultură

Modificarea genetică nu este singura problemă de mediu a uleiului de porumb. De obicei, porumbul este cultivat folosind procesul de monocultură sau creșterea aceleiași culturi în fiecare an pe același teren, spre deosebire de practica tradițională de rotație a tipurilor de culturi în fiecare an. Din punct de vedere al mediului, monocultura poate avea efecte dăunătoare în timp. Solul se poate epuiza cu ușurință de nutrienți, necesitând mai multe îngrășăminte și pesticide în timp.

Poate contribui la rezistența la insulină

Cercetările au descoperit că uleiul de porumb poate contribui la rezistența la insulină.

Un studiu clinic a arătat că uleiul de porumb ar putea declanșa rezistența la insulină și poate reduce activitatea locomotorie. Un altul a arătat că uleiul de porumb poate declanșa rezistența la insulină în același grad ca uleiurile bogate în grăsimi saturate, cum ar fi untura.

Uleiul de porumb poate fi consumat și să fie sănătos în funcție de modul în care îl folosești. Cu toate acestea, majoritatea experților, inclusiv Shapiro, recomandă să cauți alte variante.

Deși uleiul de porumb nu este intrinsec rău, este extrem de procesat. Din păcate, adesea folosit în tipuri de gătire nesănătoase precum prăjirea. La fel ca uleiurile vegetale populare, cum ar fi uleiul de canola, este, de asemenea, bogat în acizi grași omega-6. În timp, consumul în exces poate deveni proinflamator și poate face mai mult rău decât bine.

Specialiștii recomandă utilizarea mai rar a tuturor uleiurilor rafinate, inclusiv a uleiului de canola. Dacă ești în căutarea unui ulei sănătos, cu gust neutru, e recomandat uleiul de avocado.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat pentru a ilustra una dintre cele patru zodii care sunt atente la curățenie
Horoscop
Zodii care sunt atente la curățenie. Nativii care se preocupă întotdeauna de aspectul casei lor
Există anumite zodii care sunt foarte atente la curățenie. Acești nativi au o adevărată obsesie pentru ordine și disciplină. Pentru ei o locuință dezorganizată devine un adevărat coșmar, mai ales dacă lucrurile nu sunt...
2
Cele 12 semne zodiacale, dispuse în cercuri concentrice, cu un soare stilizat în interior, pe un fundal în nuanțe de mov și albastru.
Horoscop lunar
Horoscopul lunii iunie 2023. Berbecii, Leii și Săgetătorii vor fi apreciați la locul de muncă
Horoscopul lunii iunie 2023 aduce noi schimbări pe plan profesional și sentimental pentru majoritatea semnelor zodiacale. Semnele solare și tranziturile planetelor îți vor arăta calea cea bună pentru a ieși din situații dificile și...
3
O femeie îmbrăcată în zână care stă singură într-o pădure
Horoscop
Cel mai nesuferit semn zodiacal, potrivit astrologilor. Sunt șanse mari să nu primească niciodată o invitație la o petrecere
Unii oameni nu sunt făcuți pentru a-și face prieteni. Ei preferă să se concentreze pe ei înșiși și pe obiectivele lor și nu simt nevoia să fie în centrul atenției. E de înțeles că...
4
Jennifer Lopez a purtat ochelari de soare în timpul sesiunii de cumpărături
Divertisment
Jennifer Lopez și fiica sa au fost surprinse în apropierea casei lui Jennifer Garner. Ce relație are artista cu fosta soție a lui Ben Affleck
Jennifer Lopez și fiica sa au fost surprinse în apropierea casei lui Jennifer Garner. Vedeta latino are o relație bună cu fosta soție a lui Ben Affleck. JLo a dus-o pe Emme acasă la...
5
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 29 mai – 4 iunie 2023. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 29 mai – 4 iunie 2023 aduce noi strategii de evaluare a vieții nativilor din zodiac. Cei mai mulți își doresc liniște și stabilitate și vor încerca să-și cultive aceste planuri. Se...
PARTENERI
×