Reclamă

Preparate care produc inflamația în organism. Acestea îți pot afecta ADN-ul

Corpul tău folosește inflamația pentru a lupta împotriva bolilor și a vindeca rănile, dar inflamația cronică, pe termen lung, poate fi periculoasă. Iată o listă cu preparate care produc inflamația în organism.

Publicat: 13 martie 2022, 7:00 / Actualizat: 13 martie 2022, 13:59

Mâncărurile care produc inflamația în organism deteriorează ADN-ul celular, ceea ce poate duce la cancer. Acestea cresc rezistența la insulină, ce poate duce la diabet. Ele pot declanșa cheaguri de sânge pe artere și poți ajunge să te confrunți cu boli de inimă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Preparate care produc inflamația în organism

Riscul de inflamație cronică poate fi mai mare în funcție de dieta alimentară pe care o adopți. Zahărul, carnea procesată și alimentele prăjite pot provoca inflamații cronice în organism. Limitarea acestor alimente poate ajuta la reducerea inflamației și la reducerea riscului de boli cronice, scrie insider.com.

Iată patru tipuri comune de alimente care provoacă inflamație. Iată și o listă cu băuturi care cresc inflamația în organism. Ce spun nutriționiștii despre ele.

Alimente cu zahăr

Alimentele bogate în zahăr, cum ar fi băuturile carbogazoase și produsele de patiserie, pot declanșa inflamația în două moduri.

Reclamă

Zahărul stimulează producția de acizi grași în ficat. Când organismul digeră acești acizi grași, compușii rezultați pot declanșa procese inflamatorii, spune Velonda Anderson, nutriționist și CEO al Sweet Potato Delights.

Consumul de alimente cu zahăr determină organismul să producă mai multă insulină, care, la rândul său, poate crește grăsimea corporală. Aceasta este o problemă, deoarece celulele adipoase pot produce în organism substanțe chimice care duc la inflamație, spune și Diane Javelli, dietetician la Centrul Medical al Universității din Washington și proprietarul Belly by Javelli.

Limitarea cantității de alimente bogate în zahăr, cum ar fi prăjiturile, bomboanele și băuturile carbogazoase poate ajuta la menținerea unui procent sănătos de grăsime corporală și la reducerea riscului de inflamație.

Reclamă

Carnea roșie și carnea procesată

Carnea procesată este reprezentată de cărnurile care au fost modificate prin sărare, afumare sau adăugare de substanțe chimice pentru conservare, a spus Anderson.

Câteva exemple de carne procesată sunt:

  • Slănină;
  • Mezeluri;
  • Hot dog;
  • Pastramă de vită;
  • Aripioare de pui.

Atât carnea procesată, cât și cea roșie tind să fie bogate în grăsimi saturate. Studiile au descoperit că consumul de carne grasă procesată și carne roșie poate provoca creștere în greutate și inflamația în organism.

Uleiurile de gătit

Multe uleiuri de gătit obișnuite conțin un tip de grăsime. Aceștia sunt acizi grași Omega-6. Grăsimile Omega-6 nu sunt neapărat rele, corpul tău le folosește pentru energie și dezvoltarea musculară.

Dar grăsimile omega-6 trebuie să fie într-un echilibru atent cu grăsimile omega-3 pe care le poți obține din alimente precum somonul, macroul și semințele de in. Dacă mănânci prea multe grăsimi omega-6, se poate distruge acest echilibru, ceea ce declanșează inflamația.

Unele uleiuri de gătit care conțin grăsimi omega-6 sunt:

  • Ulei de porumb;
  • Ulei de rapiță;
  • Ulei de floarea soarelui;
  • Ulei de șofrănel;
  • Ulei de arahide.

Mâncarea prăjită

Alimentele prăjite precum nuggets de pui, gogoși și cartofi prăjiți sunt vinovați de inflamație din mai multe motive:

Alimentele prăjite tind să aibă un nivel ridicat de acizi grași omega-6. Acestea conțin adesea grăsimi trans. Mâncărurile prăjite produc compuși în organism numiți produse finale de glicație avansată, cunoscuți și sub denumirea de AGE. Acești compuși stimulează în mod direct inflamația în organism.

Alimente anti-inflamatoare

Există, de asemenea, multe alimente anti-inflamatoare care pot ajuta la combaterea inflamației cronice din organism. Aceste alimente sunt bogate în compuși cheie, cum ar fi antioxidanții și acizii grași omega-3, care acționează pentru a reduce nivelul de proteine inflamatorii.

Unele alimente anti-inflamatoare cheie pe care trebuie să le adaugi în dieta a sunt:

  • Pește gras;
  • Ulei de măsline extra virgin;
  • Fructe și legume precum portocale, broccoli și ardei.;
  • Nuci;
  • Fructe de pădure;
  • Roșiile.

Inflamația este o problemă majoră de sănătate, iar dieta ta poate avea un efect uriaș asupra nivelurilor de inflamație din corp. Evitarea alimentelor precum zahărul, gustările ambalate și carnea roșie te poate ajuta să controlezi inflamația și să reduci riscul de boli cronice precum cele de inimă.

Conținutul general al dietei tale este mai important decât orice masă. Cu alte cuvinte, dacă dieta ta este bogată în fructe, legume și cereale integrale, cu cantități moderate de proteine slabe, consumul ocazional de dulce sau gustare sărată preferată sau chiar o masă bogată în grăsimi nu va fi o problemă.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×