Există o multitudine de fructe care au în conținutul lor mult zahăr. Pe acestea le poți conserva sub formă de gem sau dulceață fără adaos de zahăr. Din păcate, căpșunile nu fac parte din categoria acestor fructe. Însă, se pot adăuga îndulcitori naturali pentru a obține același gust delicios, dar cu un plus de sănătate.
Căpșunile se pot asocia și cu alte fructe cu conținut ridicat de zaharuri. Rezultatul va fi peste așteptări. Un astfel de exemplu îți oferim în rețeta de gem pe care ți-o propunem spre testare. Urmărește cu atenție lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru a găti și tu gem de căpșuni fără zahăr.
Gem fără zahăr, din căpșuni – Ingrediente
- 1 kg de căpșuni foarte coapte și suculente
- 3 mere mari, foarte dulci
- sucul de la 1/2 lămâie
Rețetă de gem de căpșuni fără zahăr – mod de preparare
Ca pentru orice rețetă de dulceață sau de gem, începe cu pregătirea fructelor. Spală bine căpșunile, fără a le curăța de frunze și codițe. Lasă-le într-o sită să se scurgă. Spală și merele, chiar dacă ulterior le îndepărtezi coaja. Alege fructe foarte coapte, suculente și cu gust dulce. Gustul gemului va depinde doar de dulceața fructelor alese.
Ia o cratiță cu bază dublă sau un ceaun, dacă deții unul. Curăță căpșunile de codițe, taie-le în jumătăți sau în bucăți mai mici și adaugă-le în cratiță. Curăță merele de coajă, dă-le pe răzătoare și adaugă-le în cratița cu căpșuni. Stropește imediat merele cu suc de lămâie proaspăt stors, pentru a nu oxida. Apoi amestecă-le cu căpșunile.
Vezi mai multe imagini din timpul preparării gemului de căpșuni în GALERIA FOTO!