Din florile de soc proaspăt culese se prepară renumita băutură numită socată, dar și siropul de soc. Florile de soc sunt bogate în substanțe cu efect antioxidant, antiinflamator, antiviral, dar și anticancerigen. Acestea conțin pigmenți organici, tanin, aminoacizi, carotenoide, flavonoide, vitaminele A şi B şi o cantitate mare de vitamina C.
În plus, din florile uscate de soc poți prepara ceaiuri aromate și cataplasme.
Dacă te-am convins cu proprietățile miraculoase ale florilor de soc, îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara cea mai gustoasă băutură răcoritoare din flori de soc.
Socată – Ingrediente
- 4,5 litri apă
- 12 flori mari de soc, bine înflorite
- 400 gr de zahăr tos
- 4 lămâi mari, bio
- drojdie proaspătă, cât un bob de orez.
Băutură răcoritoare din flori de soc – Mod de preparare
Începe cu pregătirea recipientelor în care vei pune florile de soc la macerat. Ideal ar fi să folosești un borcan de sticlă cu capacitatea de 5 litri sau două borcane cu capacitatea de 2,5 litri. Este necesar ca sticla să fie transparentă pentru a putea fi pătrunsă de razele soarelui. Spală bine borcanul sau borcanele și sterilizează-le. Când ai recipientele pregătite, te poți ocupa de pregătira florilor de soc.
Cum pui la macerat florile de soc pentru socată
Alege cele mai deschise flori de soc pentru ca efectul să fie maxim. Scutură florile ușor pentru a cădea din ele eventualele mici insecte sau impurități. Apoi, clătește bine florile în apă rece pentru a te asigura că sunt perfect curate. Așază florile la baza borcanului sau a borcanelor. Stoarce sucul de la două lămâi peste flori, apoi adaugă zahărul.