Reclamă

Gem de zmeură fără zahăr, foarte aromat și plăcut colorat

Dacă adori zmeura și vrei să te bucuri de gustul și aroma ei și mai târziu, îți recomandăm să o transformi într-un gem de zmeură fără zahăr, foarte aromat și plăcut colorat.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 30 iunie 2022, 6:59 / Actualizat: 12 iunie 2023, 14:56

Da, ai înțeles bine, fără zahăr, pentru că acesta este înlocuit cu un sirop natural de arțar. Poți achiziționa siropul de la orice magazin alimentar și te vei bucura de multe beneficii și proprietăți ale acestuia.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este siropul de arțar

Siropul de arțar își are originile în Canada, unde arborii de arțar sunt foarte apreciați. Frunza de arțar reprezintă un simbol al acestei țări. Este imprimată atât pe monede, cât și pe steagul național.

Se povestește că siropul de arțar a fost descoperită de o femeie dintr-un trib indian. Aceasta a adunat lichidul scurs din coaja unui arțar și l-a folosit la mâncare, crezând că este apă. Când a gustat mâncarea și a văzut că este dulce și-a dat seama că este „un elixir” produs de acest arbore.

Reclamă

În prezent siropul de arțar este folosit în bucătărie pentru prepararea dulciurilor. Este de fapt un îndulcitor natural cu numeroase beneficii asupra sănătății organismului. Unul dintre cele mai importante fiind faptul că are un indice glicemic scăzut. În plus, are un conținut bogat de vitamine și minerale precum calciu, fier, magneziu, fosfor sodic, potasiu, zinc.

Consumul acestui sirop are efecte antioxidante, ajută la întărirea sistemul imunitar și la prevenirea bolilor cardiovasculare. Medicii recomandă consumul acestui sirop și persoanelor diabetice pentru că are un indice glicemic scăzut. De asemenea, are un număr scăzut de calorii și poate fi utilizat în diete și în regimurile alimentare fără zahăr.

Dacă te-am convins cu aceste minime informații despre siropul de arțar, îți oferim mai jos și rețeta de gem în care îl poți folosi, cu listă completă de ingrediente și pași de urmat.

Gem de zmeură fără zahăr – Ingrediente

  • 1 kg zmeură bine coaptă
  • sucul de la 1/2 lămâie
  • 100 ml sirop de arțar
  • 1 baton de vanilie, opțional.
Reclamă

Rețetă de gem de zmeură fără zahăr – Mod de preparare

Nu ai nevoie de foarte mult sirop de arțar. Este atât de dulce și aromat încât îi vei simți gustul și adăugând o cantitate mai redusă. De obicei, zmeura are gust preponderent acrișor, dar îți recomandăm să adaugi zmeură foarte coaptă pentru a echilibra gustul.

Începe prin a curăța foarte bine fructele de codițe și de impurități. Clătește apoi zmeura cu apă rece și las-o într-o sită să se scurgă bine. După ce este bine scursă de apă, pune zmeura într-o cratiță cu pereți groși, sau într-un ceaun, dacă deții unul. Sunt recomandate cratițele cu pereți groși pentru ca transferul de căldură de la flacăra aragazului în interiorul acesteia să se facă lent. Astfel, gemul nu se va găti rapid și nu se va lipi de pereții cratiței.

Peste zmeura din cratiță adaugă sucul de lămâie și siropul de arțar. Adaugă și batonul de vanilie, dacă optezi și pentru aroma acestuia. Pune cratița pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate medie, pentru început. Fierbe gemul de zmeură până când se formează spumă.

Vezi mai multe imagini cu gemul de zmeură în GALERIA FOTO!

Gemul de zmeură cu spumă deasupra în cratiță cu paletă de lemn
Spuma care se formează deasupra gemului se va îndepărta cu o sită deasă / Shutterstock

Înlătură spuma cu o sită deasă, apoi poți să reduci intensitatea focului la minim. Din acest moment, mai fierbe gemul de zmeură pentru aproximativ 30 de minute.

Pune deliciosul gem de zmeură fără zahăr fierbinte în borcanele sterilizate. Închide borcanele ermetic cu capacele din dotare, apoi acoperă-le cu o pătură. Lasă-le acolo să se răcească lent, înainte de a le trece în cămară.

Iar dacă îți lipsește totuși siropul de arțar, poți folosi suc de mere dulci, procedând ca la rețeta de dulceață de cireșe fără zahăr. Află și care sunt beneficiile consumului de zmeură și de ce e recomandat să o incluzi în dieta ta.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 15 aprilie – 21 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
În această perioadă, mulți dintre nativi se vor reîntoarce la credințele din trecut. Există o singură zodie care va descoperi că suferă de oboseală cronică, iar aceasta va trebui să ia o pauză prelungită....
2
O femeie frumoasă care poartă o rochie roz și simbolizează una dintre acele zodii energice
Horoscop
Cele mai energice zodii. Ei sunt nativii cu o forță interioară de invidiat
Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai energice zodii? Acești nativi au o forță interioară de invidiat. Reușesc să facă față tuturor provocărilor și aduc zâmbetul pe buzele oamenilor din viața lor. Ei sunt...
3
fată îmbrăcată în culori deschise pe un fundal bleu
Horoscop
Culoarea zodiei Gemeni. Nuanțele care îți poartă noroc dacă ești în această zodie
Fiecare nativ în parte are trăsături specifice, dar și lucruri care îi plac în mod deosebit și i se potrivesc mănușă. Află care este culoarea zodiei Gemeni și vezi cum poți să o porți...
4
Jennifer Lopez într-un crop top verde în timp ce își ascunde abdomenul cu ajutorul unei poșete
Divertisment
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Cum și-a pus timpul amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Timpul pare că și-a pus amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez. Vedeta latino a făcut spectacol atunci când a apărut pe străzile din New York. Totul s-a...
5
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și ține într-un cerc armonios mai multe frunze aurii
Horoscop
Zodii care iubesc liniștea. Ei sunt nativii care evită situațiile dramatice
Există unele zodii care iubesc liniștea și evită pe cât se poate situațiile dramatice. Acești nativi se feresc de persoanele care tind să fie vampiri energetici. Ei au nevoie de oameni sinceri în viața...
PARTENERI
×