Reclamă

Beneficiile rubarbei pentru sănătatea organismului. Cum se consumă și la ce trebuie să fii atentă

Rubarba este o legumă pe care majoritatea o folosește ca în preparate culinare și în deserturi. Originară din Asia, aceasta crește și în alte părți ale lumii, inclusiv în Statele Unite ale Americii. Popularitatea ei a crescut în ultimul timp, așa că iată care sunt beneficiile rubarbei pentru sănătatea organismului.

Publicat: 7 mai 2022, 6:59

Rubarba preferă zonele cu temperaturi mai scăzute. Planta cu frunze mari roșiatice este o legumă de primăvară, care răsare la jumătatea lunii aprilie. Doar tulpinile plantei sunt comestibile. Frunzele conțin toxine și concentrații mari de acid oxalic. Tulpina este cărnoasă, acrișoară și acidă. Deși acestea se pot consuma și crude, mulți le preferă gătite, scrie webmd.com.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Rubarba are o istorie lungă, cu rădăcini în medicina chinezească antică. A fost de asemenea folosită în Grecia și în Roma Antică. În zilele noastre se folosește cel mai adesea în gemuri, plăcinte, compoturi și chiar și în băuturi răcoritoare.

Care sunt beneficiile rubarbei pentru sănătate

Rubarba este o sursă însemnată de vitamina K, care este o vitamină esențială pentru sănătatea oaselor și circulația sângelui. Vitamina A din rubarbă te poate ajuta să lupți împotriva radicalilor liberi care pot afecta pielea și îmbătrânirea prmatură. Conține de asemenea cantități însemnate de antioxidanți, dar și alte vitamine și minerale importante pentru buna funcționare a organismului.

Îmbunătățește sănătatea oaselor

Vitamina K din rubarbă te va ajuta să ai oase puternice și sănătoase. Aceasta este importantă pentru formarea oaselor și poate ajuta la prevenirea osteoporozei. Acesta este doar un punct de pe lista cu beneficiile rubarbei pentru sănătatea organismului.

Reclamă

Află în continuare de ce e recomandat să o introduci în alimentația zilnică.

Protejează sănătatea inimii

Această legumă este o sursă excelentă de fibre, care te pot ajuta să scazi colesterolul din organism. Studiile au arătat de-a lungul timpului că rubarba poate elimina colesterolul rău din organism. Scădera nivelului de colesterol poate preveni afecțiunile inimii. Antioxidanții din rubarbă au efecte anti inflamatorii care ajută la sănătatea inimii.

Reclamă

Ajută digestia

Fibrele din rubarbă ajută la funcționarea normală a sistemului digestiv, prevenind constipația. De asemenea, conține compuși numiți sennozide, care acționează ca laxative naturale. Taninele din rubarbă oferă și efecte anti-diareice.

Reduce inflamația

De asemenea, antioxidanții din rubarbă te ajută să lupți împotriva inflamației din organism. Aceste proprietăți sunt de mare ajutor pentru cei care au un sistem imunitar slăbit. Un alt studiu a constatat că proprietățile antiinflamatorii ale extractului de rubarbă pot ajuta la îmbunătățirea vindecării rănilor.

Rubarba este bogată în antioxidanți, în special antociani (care îi conferă culoarea roșie) și proantocianidine. Acești antioxidanți au proprietăți antibacteriene, antiinflamatorii și anticancerigene, care te pot ajuta să te protejezi de multe probleme legate de sănătate, cum ar fi bolile de inimă, cancerul și diabetul.

Iată aici o listă cu alimente care produc inflamația în organism. Află ce spun specialiștii despre ele și de ce trebuie să le eviți.

Alți nutrienți din rubarbă

  • Calciu;
  • Vitamina A;
  • Vitamina C;
  • Vitamina K;
  • Potasiu;
  • Folat;
  • Mangan;
  • Magneziu.

La ce trebuie să fii atentă când consumi rubarbă

Rubarba este bogată în oxalat de calciu. În timp ce substanța se află în principal în frunze, se găsește și în tulpini. Prea mult oxalat de calciu în dieta ta poate duce la hiperoxalurie, care înseamnă acumularea de cristale de oxalat în diferite organe. Aceste cristale pot provoca formarea de pietre la rinichi și pot crește riscul de insuficiență renală.

Conținutul de vitamina K al rubarbei poate interfera, de asemenea, cu warfarina, medicamentul care subțiează sângele. Poate reduce eficacitatea medicamentului, așa că asigură-te că discuți cu medicul dacă vrei să incluzi rubarba în dieta ta și ai un tratament de urmat.

Cum se poate consuma rubarba

Poți găsi rubarbă proaspătă pe rafturile magazinelor atunci când legumele sunt în sezon, din aprilie până în iunie.

Când alegi rubarba, caută tulpini care sunt ferme și crocante. Evită-le pe cele care sunt moi sau care au pete. Caută unele cu frunze mici, care indică faptul că planta este tânără, dar asigură-te că îndepărtezi frunzele înainte de a le găti sau mânca.

Nu tăia tulpinile până când nu ești gata să folosești rubarba, altfel legumele se pot usca. Pentru a le păstra mai mult timp, pune tulpini întregi într-o pungă de plastic sigilată în frigider. Folosește-le în decurs de o săptămână. Dacă vrei să vă păstrezi rubarba pentru o o perioadă mai mare de timp, pune bucăți în congelator până când ești gata să le pregătești.

Poți mânca rubarba în mai multe moduri, inclusiv crudă, amestecată într-un smoothie sau gătită într-o dulceață.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
fete care se îmbrățișează și zâmbesc pe un fundal alb
Horoscop
Zodii care știu să mențină prietenii de durată. De la cel mai fidel la cel mai absent nativ
Pentru cei mai mulți, relațiile care trec testul timpului sunt cele mai importante pentru fericire. Citește despre acele zodii care știu să mențină prietenii de durată și care este valoarea acestora. Există nativi care...
2
O femeie care poartă o rochie frumoasă și aleargă pentru a ilustra modul în care lasă trecutul în spate
Horoscop
Zodii care lasă trecutul în spate în săptămâna 11 martie – 17 martie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Astrologii au dezvăluit care sunt cele trei zodii care lasă trecutul în spate în săptămâna 11 martie – 17 martie 2024. Acești nativi sunt pregătiți să deschidă un nou capitol în viața lor. Astrele...
3
Brânzoaice trandafir, cu brânză de vaci și stafide
Rețete
Brânzoaice trandafir, cu brânză de vaci și stafide
Pentru momentele în care ai mai mult timp de petrecut în bucătărie și dorești să prepari plăcinte cu brânză, îți recomandăm rețeta de brânzoaice trandafir, cu brânză de vaci și stafide. Chiar dacă petreci...
4
fată frumoasă îmbrăcată cu o pelerină pe un cal într-o pădure
Horoscop
3 zodii care își propun să câștige orice luptă în perioada următoare. Vezi dacă te numeri printre ele
Mulți nativi își doresc să aibă noroc și să fie veghiați de astre, indiferent de situație. Cu toate acestea, 3 zodii care își propun să câștige orice luptă în perioada următoare chiar vor reuși....
5
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 11 martie – 17 martie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Astrologii au pregătit surprize inedite pentru toții nativii din zodiac. Fiecare zi a săptămânii va avea un punct intens pe care zodiile îl vor simți din plin. Horoscopul săptămânii 11 martie – 17 martie...
PARTENERI
×