Reclamă

Beneficiile rubarbei pentru sănătatea organismului. Cum se consumă și la ce trebuie să fii atentă

Rubarba este o legumă pe care majoritatea o folosește ca în preparate culinare și în deserturi. Originară din Asia, aceasta crește și în alte părți ale lumii, inclusiv în Statele Unite ale Americii. Popularitatea ei a crescut în ultimul timp, așa că iată care sunt beneficiile rubarbei pentru sănătatea organismului.

Publicat: 7 mai 2022, 6:59

Rubarba preferă zonele cu temperaturi mai scăzute. Planta cu frunze mari roșiatice este o legumă de primăvară, care răsare la jumătatea lunii aprilie. Doar tulpinile plantei sunt comestibile. Frunzele conțin toxine și concentrații mari de acid oxalic. Tulpina este cărnoasă, acrișoară și acidă. Deși acestea se pot consuma și crude, mulți le preferă gătite, scrie webmd.com.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Rubarba are o istorie lungă, cu rădăcini în medicina chinezească antică. A fost de asemenea folosită în Grecia și în Roma Antică. În zilele noastre se folosește cel mai adesea în gemuri, plăcinte, compoturi și chiar și în băuturi răcoritoare.

Care sunt beneficiile rubarbei pentru sănătate

Rubarba este o sursă însemnată de vitamina K, care este o vitamină esențială pentru sănătatea oaselor și circulația sângelui. Vitamina A din rubarbă te poate ajuta să lupți împotriva radicalilor liberi care pot afecta pielea și îmbătrânirea prmatură. Conține de asemenea cantități însemnate de antioxidanți, dar și alte vitamine și minerale importante pentru buna funcționare a organismului.

Îmbunătățește sănătatea oaselor

Vitamina K din rubarbă te va ajuta să ai oase puternice și sănătoase. Aceasta este importantă pentru formarea oaselor și poate ajuta la prevenirea osteoporozei. Acesta este doar un punct de pe lista cu beneficiile rubarbei pentru sănătatea organismului.

Reclamă

Află în continuare de ce e recomandat să o introduci în alimentația zilnică.

Protejează sănătatea inimii

Această legumă este o sursă excelentă de fibre, care te pot ajuta să scazi colesterolul din organism. Studiile au arătat de-a lungul timpului că rubarba poate elimina colesterolul rău din organism. Scădera nivelului de colesterol poate preveni afecțiunile inimii. Antioxidanții din rubarbă au efecte anti inflamatorii care ajută la sănătatea inimii.

Reclamă

Ajută digestia

Fibrele din rubarbă ajută la funcționarea normală a sistemului digestiv, prevenind constipația. De asemenea, conține compuși numiți sennozide, care acționează ca laxative naturale. Taninele din rubarbă oferă și efecte anti-diareice.

Reduce inflamația

De asemenea, antioxidanții din rubarbă te ajută să lupți împotriva inflamației din organism. Aceste proprietăți sunt de mare ajutor pentru cei care au un sistem imunitar slăbit. Un alt studiu a constatat că proprietățile antiinflamatorii ale extractului de rubarbă pot ajuta la îmbunătățirea vindecării rănilor.

Rubarba este bogată în antioxidanți, în special antociani (care îi conferă culoarea roșie) și proantocianidine. Acești antioxidanți au proprietăți antibacteriene, antiinflamatorii și anticancerigene, care te pot ajuta să te protejezi de multe probleme legate de sănătate, cum ar fi bolile de inimă, cancerul și diabetul.

Iată aici o listă cu alimente care produc inflamația în organism. Află ce spun specialiștii despre ele și de ce trebuie să le eviți.

Alți nutrienți din rubarbă

  • Calciu;
  • Vitamina A;
  • Vitamina C;
  • Vitamina K;
  • Potasiu;
  • Folat;
  • Mangan;
  • Magneziu.

La ce trebuie să fii atentă când consumi rubarbă

Rubarba este bogată în oxalat de calciu. În timp ce substanța se află în principal în frunze, se găsește și în tulpini. Prea mult oxalat de calciu în dieta ta poate duce la hiperoxalurie, care înseamnă acumularea de cristale de oxalat în diferite organe. Aceste cristale pot provoca formarea de pietre la rinichi și pot crește riscul de insuficiență renală.

Conținutul de vitamina K al rubarbei poate interfera, de asemenea, cu warfarina, medicamentul care subțiează sângele. Poate reduce eficacitatea medicamentului, așa că asigură-te că discuți cu medicul dacă vrei să incluzi rubarba în dieta ta și ai un tratament de urmat.

Cum se poate consuma rubarba

Poți găsi rubarbă proaspătă pe rafturile magazinelor atunci când legumele sunt în sezon, din aprilie până în iunie.

Când alegi rubarba, caută tulpini care sunt ferme și crocante. Evită-le pe cele care sunt moi sau care au pete. Caută unele cu frunze mici, care indică faptul că planta este tânără, dar asigură-te că îndepărtezi frunzele înainte de a le găti sau mânca.

Nu tăia tulpinile până când nu ești gata să folosești rubarba, altfel legumele se pot usca. Pentru a le păstra mai mult timp, pune tulpini întregi într-o pungă de plastic sigilată în frigider. Folosește-le în decurs de o săptămână. Dacă vrei să vă păstrezi rubarba pentru o o perioadă mai mare de timp, pune bucăți în congelator până când ești gata să le pregătești.

Poți mânca rubarba în mai multe moduri, inclusiv crudă, amestecată într-un smoothie sau gătită într-o dulceață.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×