Reclamă

Dulceață de trandafiri preparată după o rețetă veche. Iese aromată ca pe vremuri

Dacă adori parfumul trandafirilor de grădină, te poți bucura de el și conservându-l la borcan într-o dulceață delicioasă. Prepară o dulceață de trandafiri după rețeta veche, care iese aromată ca pe vremuri.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 12 mai 2023, 6:41

Rețeta are o vechime de peste 100 de ani și o preparau gospodinele din zona Moldovei. Poți prepara dulceață din petalele oricărui tip de trandafir. Dar, dacă vrei să obții o aromă deosebită și gust delicios, optează pentru trandafirii cu petale intens colorate și foarte parfumate, recunoscuți drept trandafiri pentru dulceață sau trandafiri de mai.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Indiferent de soiul lor, pentru ca petalele acestora să se transforme într-o dulceață delicioasă, trebuie parcurse mai multe etape.

Dacă dorești ca petalele trandafiriilor să își păstreze savoarea și proprietățile, nu prepara dulceață din mai mult de un kilogram de petale. Prin fierbere îndelungată, aroma se evaporă, iar petalele își pierd și proprietățile și culoarea.

Această dulceață nu este doar delicioasă, ci are nenumărate beneficii pentru sănătatea organismului.

Urmărește mai jos rețeta detaliată pentru a prepara și tu una dintre cele mai delicate și mai aromate dulcețuri.

Reclamă

Dulceață de trandafiri după rețeta veche – Ingrediente

  • 500 gr petale de trandafiri
  • 1 litru de apă
  • 1kg de zahăr tos
  • 1 plic sare de lămâie.

Rețeta dulceții de trandafiri – Mod de preparare

Înainte de a începe procesul de preparare a dulceții, înarmează-te cu multă răbdare. Ai nevoie de aceasta pentru a separa petalele de trandafiri atât de impurități, cât și de partea albă.

Reclamă

După ce aduni florile parfumate, apuci fiecare floare în parte, ținând cu vârfurile degetelor toate petalele. Cu o foarfecă de bucătărie tai partea albă de la baza petalelor. Apoi clătești bine petalele cu apă rece și le lași la scurs într-o sită.

După scurgere, pune petalele de trandafiri într-un bol și presară peste ele sarea de lămâie. Freacă-le bine cu sarea până când acestea își lasă seva și se formează puțin lichid.

Sarea de lămâie are rolul de a intensifica culoarea dulceții. În același timp, mai are și rolul de conservant pentru dulceață. Sarea de lămâie era folosită pe vremuri la multe rețete de dulceață din fructe pentru că le ajuta să rămână ferme. În zilele noastre, sarea de lămâie a fost înlocuită cu zeama de lămâie proaspătă.

Descoperă și o rețetă de dulceață de de nuci verzi, așa cum o preparau bunicile odinioară.

Cum prepari dulceață de trandafiri după rețeta veche

După ce ai pregătit petalele de trandafiri, următorul pas constă în prepararea siropului.

Pune apa cu zahărul la fiert într-o cratiță cu baza dublă. Fierbe siropul până când devine foarte consistent. Trebuie să fie foarte lipicios când îl testezi între degete. Apoi, adaugă petalele de trandafiri împreună cu lichidul care s-a format.

Fierbe delicioasa dulceață din petale de trandafiri până când siropul trece testul biluței picurate în apă.

Ia puțin sirop într-o linguriță și picură-l într-un pahar cu apă rece. Dacă se formează o biluță, înseamnă că dulceața este gata. Dacă siropul se împrăștie în apă, mai lasă dulceața de trandafiri să fiarbă 7-8 minute.

Dulceață de trandafiri după rețeta veche în cratiță și în polonic
Dulceața de trandafiri se fierbe puțin pentru a-și păstra proprietățile / Shutterstock

Între timp, pregătește borcanele care necesită spălare și sterilizare.

Pune delicioasa dulceață de trandafiri preparată după o rețetă veche fierbinte în borcanele sterilizate. Închide-le ermetic cu capacele aferente și acoperă-le cu o pătură. Lasă-le acolo până când se răcesc definitiv.

Două borcane cu dulceață preparată din petale de trandafiri
Dulceața se pune fierbinte în borcanele sterilizate / Shutterstock

Este delicioasă dulceața de trandafiri servită la micul dejun, dar și transformată în jeleuri pentru prăjituri.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Cele 12 semne zodiacale, dispuse în cercuri concentrice, cu un soare stilizat în interior, pe un fundal în nuanțe de mov și albastru.
Horoscop lunar
Horoscopul lunii iunie 2025. Soarta se schimbă radical pentru acești nativi
Horoscopul lunii iunie 2025 spune că nativii din zodiac au parte de o perioadă fantastică. Nu trebuie să se teamă de ceea ce le-ar putea rezerva astrele. Fiecare nouă apariție aduce cu sine transformări...
2
Dakota Johnson la Cannes 2025 pe un fundal deschis la culoare
CaTine
Dakota Johnson a purtat o rochie mulată la Festivalul de film de la Cannes. Vedeta a surprins cu o siluetă de invidiat
Dakota Johnson a purtat o rochie mulată la Festivalul de film de la Cannes, fiind una dintre cele trei ținute alese. Nu au lipsit accesoriile de lux și bretonul deja cunoscut. Zâmbetul nu i-a...
3
O femeie frumoasă care poartă o rochie verde și reprezintă una dintre acele zodii pentru care perioadele dificile se încheie pentru ele în ziua de 25 mai 2025
Horoscop
Perioadele dificile se încheie pentru aceste semne zodiacale în ziua de 25 mai 2025. Nativii care au parte de o schimbare
Perioadele dificile se încheie pentru aceste semne zodiacale în ziua de 25 mai 2025. Astrologii anunță că ziua de 25 mai 2025 aduce o schimbare importantă pentru trei semne zodiacale. Acești nativi vor avea...
4
Jennifer Lopez într-o rochie roz pal pe un fundal închis la culoare
Divertisment
Jennifer Lopez a avut parte de un accident vestimentar din cauza rochiei prea decoltate. Cum arată ținuta care i-a jucat feste
Jennifer Lopez a avut parte de un accident vestimentar din cauza rochiei prea decoltate. Totul s-a întâmplat la Teatrul Stephen Sondheim din New York, cu ocazia aniversării a 98 de ani ai compozitorului John...
5
Nicole Kidman poartă o rochie roșie și păr lung pe un fundal închis la culoare
Divertisment
Nicole Kidman a făcut o gafă de proporții la Cannes. Peruca i-a trădat noua coafură surprinzătoare chiar pe covorul roșu
Vedeta nu se dezice de la aparițiile surprinzătoare. Nicole Kidman a făcut o gafă de proporții la Cannes. A ținut să poarte o perucă, însă aceasta nu a ajutat-o prea mult. Invitată în cadrul...
PARTENERI
×