Reclamă

Dulceață de trandafiri preparată după o rețetă veche. Iese aromată ca pe vremuri

Dacă adori parfumul trandafirilor de grădină, te poți bucura de el și conservându-l la borcan într-o dulceață delicioasă. Prepară o dulceață de trandafiri după rețeta veche, care iese aromată ca pe vremuri.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 12 mai 2023, 6:41

Rețeta are o vechime de peste 100 de ani și o preparau gospodinele din zona Moldovei. Poți prepara dulceață din petalele oricărui tip de trandafir. Dar, dacă vrei să obții o aromă deosebită și gust delicios, optează pentru trandafirii cu petale intens colorate și foarte parfumate, recunoscuți drept trandafiri pentru dulceață sau trandafiri de mai.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Indiferent de soiul lor, pentru ca petalele acestora să se transforme într-o dulceață delicioasă, trebuie parcurse mai multe etape.

Dacă dorești ca petalele trandafiriilor să își păstreze savoarea și proprietățile, nu prepara dulceață din mai mult de un kilogram de petale. Prin fierbere îndelungată, aroma se evaporă, iar petalele își pierd și proprietățile și culoarea.

Această dulceață nu este doar delicioasă, ci are nenumărate beneficii pentru sănătatea organismului.

Urmărește mai jos rețeta detaliată pentru a prepara și tu una dintre cele mai delicate și mai aromate dulcețuri.

Reclamă

Dulceață de trandafiri după rețeta veche – Ingrediente

  • 500 gr petale de trandafiri
  • 1 litru de apă
  • 1kg de zahăr tos
  • 1 plic sare de lămâie.

Rețeta dulceții de trandafiri – Mod de preparare

Înainte de a începe procesul de preparare a dulceții, înarmează-te cu multă răbdare. Ai nevoie de aceasta pentru a separa petalele de trandafiri atât de impurități, cât și de partea albă.

Reclamă

După ce aduni florile parfumate, apuci fiecare floare în parte, ținând cu vârfurile degetelor toate petalele. Cu o foarfecă de bucătărie tai partea albă de la baza petalelor. Apoi clătești bine petalele cu apă rece și le lași la scurs într-o sită.

După scurgere, pune petalele de trandafiri într-un bol și presară peste ele sarea de lămâie. Freacă-le bine cu sarea până când acestea își lasă seva și se formează puțin lichid.

Sarea de lămâie are rolul de a intensifica culoarea dulceții. În același timp, mai are și rolul de conservant pentru dulceață. Sarea de lămâie era folosită pe vremuri la multe rețete de dulceață din fructe pentru că le ajuta să rămână ferme. În zilele noastre, sarea de lămâie a fost înlocuită cu zeama de lămâie proaspătă.

Descoperă și o rețetă de dulceață de de nuci verzi, așa cum o preparau bunicile odinioară.

Cum prepari dulceață de trandafiri după rețeta veche

După ce ai pregătit petalele de trandafiri, următorul pas constă în prepararea siropului.

Pune apa cu zahărul la fiert într-o cratiță cu baza dublă. Fierbe siropul până când devine foarte consistent. Trebuie să fie foarte lipicios când îl testezi între degete. Apoi, adaugă petalele de trandafiri împreună cu lichidul care s-a format.

Fierbe delicioasa dulceață din petale de trandafiri până când siropul trece testul biluței picurate în apă.

Ia puțin sirop într-o linguriță și picură-l într-un pahar cu apă rece. Dacă se formează o biluță, înseamnă că dulceața este gata. Dacă siropul se împrăștie în apă, mai lasă dulceața de trandafiri să fiarbă 7-8 minute.

Dulceață de trandafiri după rețeta veche în cratiță și în polonic
Dulceața de trandafiri se fierbe puțin pentru a-și păstra proprietățile / Shutterstock

Între timp, pregătește borcanele care necesită spălare și sterilizare.

Pune delicioasa dulceață de trandafiri preparată după o rețetă veche fierbinte în borcanele sterilizate. Închide-le ermetic cu capacele aferente și acoperă-le cu o pătură. Lasă-le acolo până când se răcesc definitiv.

Două borcane cu dulceață preparată din petale de trandafiri
Dulceața se pune fierbinte în borcanele sterilizate / Shutterstock

Este delicioasă dulceața de trandafiri servită la micul dejun, dar și transformată în jeleuri pentru prăjituri.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×