Reclamă

Brânzoaice cu stafide și aluat pufos. Plăcințele cu brânză ca la bunica

Dacă îți este dor de gustul deserturilor așa cum le prepara bunica, încearcă rețeta de brânzoaice cu stafide și aluat pufos. Sunt plăcințele cu brânză dulce, aromate și delicioase, care te ademeneau cu mirosul lor în copilărie.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 15 martie 2023, 6:04

Gustul dulciurilor din copilărie este inconfundabil și, cu siguranță, îți amintești de el cu profundă nostalgie. Chiar dacă pare mai greu de egalat astăzi, pentru că ingredientele sunt diferite, încercăm să-l redăm cât de bine putem.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Plăcintele cu mere și cele cu brânză sunt printre cele mai populare deserturi cu aromă de copilărie. Dacă și tu te-ai răsfățat cu ele în vacanțele petrecute la bunici, nu ezita să transmiți mai departe rețetele clasice, care te-au bucurat în primii ani de viață.

Descoperă aici și rețeta plăcintei cu mere și scorțișoară, nelipsită de pe mesele weekendurilor de vară sau de iarnă. Mai jos, descoperă lista de ingrediente și pașii necesari preparării plăcințelelor cu brânză ca la bunica.

Brânzoaice cu stafide și aluat pufos – Ingrediente

Chiar dacă lista de ingrediente este puțin mai mare, nu sunt ingrediente complexe și nu au nici costuri ridicate. O parte dintre acestea le regăsești pe raftul din cămară, iar altele în frigider.

Reclamă

Pentru aluat:

  •  2 ouă
  •  100 g unt
  •  50 g zahăr vanilat
  •  50 g zahăr obișnuit
  •  600 g făină
  •  250 ml de lapte
  •  3 g drojdie uscată
  •  un vârf cuțit de sare
  •  4 ml esență de vanilie.

 Pentru umplutură:

  •  550 g brânză de vaci proaspătă
  •  75 g zahăr
  •  50 g zahăr vanilat
  •  1 ou + 1 albuș
  •  2 linguri griș
  •  50 g stafide
  •  un vârf de cuțit de sare
  •  4 ml esență de vanilie.
Reclamă

 Pentru uns și decor:

  • 1 gălbenuș
  • 1 linguriță lapte
  • zahăr pudră cu aromă de vanilie.

Brânzoaice cu stafide și aluat pufos – Mod de preparare

Pentru prepararea aluatului pufos, mai întâi adună toate ingredientele pe masa de lucru și lasă-le un timp la temperatura camerei, la fel ca în cazul rețetei de cozonac. Și aluatul pentru brânzoaice este unul dospit, iar reușita acestuia este influențată de modul de folosire a ingredientelor. Când ouăle și făina au ajuns la temperatura camerei, poți începe frământarea aluatului.

Cum prepari aluatul pentru plăcințelele cu brânză

Trece prin sită 500 gr de făină în bolul de frământare. Creează o adâncitură la mijlocul ei și adaugă acolo drojdia amestecată cu o lingură de zahăr.

Încălzește laptele și toarnă puțin peste drojdie și zahăr, amestecând cu o spatulă, pentru a forma maiaua. Acoperă bolul și lasă drojdia să se activeze timp de 12-15 minute.

Într-un alt bol, amestecă ouăle cu puțină sare, restul de zahăr și zahărul cel vanilat, esența și untul moale. Adaugă acest amestec peste drojdia activată, apoi începe amestecarea ingredientelor, adăugând treptat și făina din bol, dar și restul de lapte călduț.

Frământă aluatul mai întâi în bol, apoi răstoarnă-l pe masa presărată cu făină. Mai frământă-l și pe masă, până când nu va mai fi lipicios. Acoperă-l cu un ștergar și lasă-l să se dospească aproximativ o oră sau până când își dublează volumul. Descoperă și o rețetă de plăcinte împletite cu brânză și fructe confiate.

Între timp, pregătește compoziția de brânză pentru umplutură. Hidratează stafidele în puțină apă, iar brânza amestec-o cu zahărul, zahărul vanilat, esența, un praf de sare, oul întreg și un albuș. Gălbenușul îl vei folosi pentru uns aluatul. La final, adaugă grișul, în funcție de cât de suculentă este brânza. Scurge bine stafidele, înainte de adăugare.

Cum formezi și coci brânzoaice cu stafide și aluat pufos

Când aluatul este dospit, împarte-l în 10-12 părți aproximativ egale. Întinde fiecare parte de aluat în formă pătrată și adaugă câte o lingură de brânză și presară stafide peste ea.

Femeie formând brânzoaicele
Stafidele se hidratează în apă caldă înainte de a le adăuga peste brânză / Shutterstock

Adună colțurile aluatului peste umplutură, lipindu-le două câte două prin presare. Apoi, așază brânzoaicele în tava tapetată cu hârtie de copt, la distanțe de cel puțin 2 cm unele față de altele.

Mai lasă-le să se dezvolte în tavă pentru15-20 de minute, timp în care încălzești cuptorul la 180 de grade Celsius. Apoi, unge-le pe deasupra cu gălbenuș de ou amestecat cu lapte. Pune tava cu brânzoaice în cuptor și coace-le pentru 35-40 de minute, la 180 de grade Celsius sau până când se rumenesc frumos la suprafață.

Tavă cu brânzoaicele coapte
Brânzoaicele se coc la temperatură medie, până când sunt bine rumenite / Shutterstock

Servește-le calde, decorate cu zahăr pudră. Sunt delicioase și după răcire și pot fi servite la mic dejun, alături de un iaurt bun.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Două porții de salată de dovlecei copți
Rețete
Salată de dovlecei copți. Rețetă asemănătoare cu salata de vinete
Această rețetă de salată de dovlecei copți este similară cu salata de vinete, având o textură cremoasă și un gust savuros. Este o alternativă excelentă pentru cei care caută o variantă diferită, dar la...
2
dragon cu bănuți în gură pe un fond deschis la culoare
Horoscop
5 zodii chinezești care au noroc săptămâna aceasta. Vezi dacă te numeri printre ele
Astrologii anunță că mulți dintre nativi vor reuși să-și găsească ferestrele de oportunitate în următoarea perioadă. Aceste 5 zodii chinezești care au noroc săptămâna aceasta sunt totuși mult mai active. Adevăruri vor ieși la...
3
Familia Regală la Trooping the Colour 2024
Familia Regală
Kate Middleton i s-a alăturat Regelui Charles pe balconul Palatului Buckingham. Familia regală s-a reunit pentru a urmărit demonstrația aeriană de la Trooping the Color 2024
Kate Middleton i s-a alăturat Regelui Charles pe balconul Palatului Buckingham. Familia regală s-a reunit pentru a urmărit demonstrația aeriană de la Trooping the Color 2024. A fost prima reuniune a Prințesei și a...
4
O femeie care își notează în jurnal
Horoscop
Afirmații care pot atrage norocul în viața ta, potrivit unui astrolog
Afirmațiile sunt un truc care ne poate schimba pentru totdeauna soarta. Ne petrecem tot timpul cu noi înșine, ascultându-ne gândurile. Mentalitatea pe care o ai modelează și colorează fiecare experiență din viață. Ai mai...
5
Țuspais sau ciuspais de dovlecel cu iaurt în bol alb, alături de mărar verde
Rețete
Țuspais sau ciuspais de dovlecel cu iaurt. Rețetă tradițională din Banat
Țuspais sau ciuspais de dovlecel cu iaurt este un fel de mâncare tradițională din bucătăria românească, simplu de preparat și foarte gustos. Este o rețetă bănățeană simplă și extrem de gustoasă, preparată din dovlecei...
PARTENERI
×