Reclamă

Cum îți dai seama că un ou este stricat. Trucuri rapide pentru a testa ouăle expirate

Când ai mâncare pe cale să se strice înainte s-o gătești simți frustrare, indiferent de produs. În același timp, poate fi periculos dacă nu ești atentă și o consumi, mai ales în cazul ouălor. Află ce trucuri rapide pentru a testa ouăle expirate există. Nu numai că te ajută să economisești bani, dar te protejează de potențialele intoxicații alimentare.

Publicat: 23 mai 2023, 7:28

Specialiștii avertizează cu privire la consumul de ouă crude în aluatul de prăjituri sau consumul de ouă care au fost sparte. Infecția cu salmonella reprezintă unul dintre motivele principale de îngrijorare atunci când se vorbește despre ouăle alterate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Trucuri rapide pentru a testa ouăle expirate

Există mai multe moduri prin care poți afla dacă un ou s-a stricat. Alegerea ta depinde de cât timp ai la dispoziție și care îți este mai la îndemână.

Specialiștii spun că, în comparație cu alimente ​​precum carnea și laptele, ouăle tind să aibă o perioadă de valabilitate mult mai lungă. Ouăle congelate în coajă ar trebui să reziste între trei și cinci săptămâni.

Dacă fierbi un ou tare, acesta ar trebui să se păstreze bun pentru consum aproximativ o săptămână. Iar în cazul în care ai albușuri sau gălbenușuri crude fără coajă, acestea vor rezista în medie între două până la patru zile.

Observă dacă plutește

Reclamă

Testul plutirii este una dintre metodele clasice și recomandate pentru a testa dacă un ou încă se poate consuma. Doar umple un vas cu apă și pune oul în el.

Ouăle proaspete se vor scufunda, în timp ce ouăle mai vechi vor pluti. Dimensiunea celulei de aer crește în interiorul oului pe măsură ce acesta îmbătrânește.

Totuși, un ou care plutește este mai vechi, dar nu înseamnă neapărat că s-a stricat. Doar dacă spargi oul și eliberează un miros neplăcut, poate însemna că trebuie aruncat.

Reclamă

Miroase oul și examinează-l vizual

Mirosul și aspectul vizual sunt două trucuri rapide pentru a testa ouăle expirate.

Mirosul este întotdeauna o modalitate de a verifica dacă mâncarea s-a alterat. Ouăle proaspete nu ar trebui să aibă miros. Dacă un ou miroase urât sau a sulf, cel mai bine ar fi să-l arunci.

De asemenea, uneori poți spune dacă un ou s-a stricat folosind indicii vizuale. Sparge oul pe o suprafață plană. Gălbenușul unui ou proaspăt va fi strălucitor și rotund, iar albușul nu se va întinde prea mult.

Înainte de a sparge ouăle, verifică să nu existe crăpături sau o consistență moale pe coaja de ou. Odată crăpat, orice culoare roz din ou poate arăta că bacteriile au început să se înmulțească.

Verifică oul și după ce l-ai gătit

În cazul în care încă nu te simți sigură după ce ai gătit oul, poți căuta trucuri rapide pentru a testa ouăle expirate. De exemplu, le poți mirosi sau le poți observa textura. Un ou stricat miroase neplăcut, iar textura este lipicioasă ori precum cea de cretă.

Ia în considerare data de expirare

Data „de consum” de pe o cutie de ouă înseamnă că utilizarea în această perioadă îți asigură cea mai bună calitate și aromă. După ce ai verificat alte semne de deteriorare a ouălor, teoretic, ar trebui să le poți consuma și după această dată. Pe de altă parte, o dată de expirare marchează data după care ouăle sunt considerate mai puțin proaspete.

O dată ,,de vânzare”, scrisă și ca EXP., nu indică o perioadă sigură, dar înseamnă că nu ar trebui vândută cutia după 30 de zile de la ambalarea ouălor. Aceasta nu ar trebui să fie singura ta metodă de a ști dacă un ou s-a stricat. Cu toate acestea, te poate ajuta să înțelegi că, la data „de vânzare”, ouăle au stat în cutia lor aproximativ 4 săptămâni. În același timp, ouăle tale pot fi bune de mâncat pentru încă multe săptămâni.

Scutură oul

O altă metodă, însă nu foarte sigură, este să ții un ou la ureche și să-l scuturi. Dacă auzi un lichid care se mișcă înăuntru, s-a stricat. Pe de altă parte, când nu auzi niciun sunet, este un semn bun. Sunetul indică de obicei un gălbenuș vechi, apos.

Cum poți păstra ouăle cel mai bine

Înainte de a recurge la trucuri rapide pentru a testa ouăle expirate, cel mai bine ar fi să te asiguri că le depozitezi în condiții optime. Menținerea termenului de valabilitate și a prospețimii ouălor te poate ajuta să economisești bani și să te simți mai în siguranță. Potrivit specialiștilor, cel mai bun mod de a-ți păstra ouăle este să le pui în frigider imediat ce ajungi acasă.

De asemenea, se recomandă să eviți să le păstrezi în afara frigiderului mai mult de două ore. Specialiștii spun că odată ce un ou este congelat și apoi scos, acesta poate începe să transpire, ceea ce crește șansele ca bacteriile să intre în ou.

Cel mai sigur și mai rentabil mod de a te asigura că folosești ouăle înainte de a se strica, este să le pui în frigider și să le folosești între trei și cinci săptămâni.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 15 aprilie – 21 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
În această perioadă, mulți dintre nativi se vor reîntoarce la credințele din trecut. Există o singură zodie care va descoperi că suferă de oboseală cronică, iar aceasta va trebui să ia o pauză prelungită....
2
O femeie frumoasă care poartă o rochie roz și simbolizează una dintre acele zodii energice
Horoscop
Cele mai energice zodii. Ei sunt nativii cu o forță interioară de invidiat
Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai energice zodii? Acești nativi au o forță interioară de invidiat. Reușesc să facă față tuturor provocărilor și aduc zâmbetul pe buzele oamenilor din viața lor. Ei sunt...
3
fată îmbrăcată în culori deschise pe un fundal bleu
Horoscop
Culoarea zodiei Gemeni. Nuanțele care îți poartă noroc dacă ești în această zodie
Fiecare nativ în parte are trăsături specifice, dar și lucruri care îi plac în mod deosebit și i se potrivesc mănușă. Află care este culoarea zodiei Gemeni și vezi cum poți să o porți...
4
Jennifer Lopez într-un crop top verde în timp ce își ascunde abdomenul cu ajutorul unei poșete
Divertisment
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Cum și-a pus timpul amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Timpul pare că și-a pus amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez. Vedeta latino a făcut spectacol atunci când a apărut pe străzile din New York. Totul s-a...
5
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și ține într-un cerc armonios mai multe frunze aurii
Horoscop
Zodii care iubesc liniștea. Ei sunt nativii care evită situațiile dramatice
Există unele zodii care iubesc liniștea și evită pe cât se poate situațiile dramatice. Acești nativi se feresc de persoanele care tind să fie vampiri energetici. Ei au nevoie de oameni sinceri în viața...
PARTENERI
×