Reclamă

Cât timp se păstrează ouăle proaspete. Cum să verifici dacă sunt încă sigure pentru a fi mâncate

Cumpărătorii au văzut creșteri semnificative ale prețurilor la ouă în ultimul timp. Din moment ce toată lumea vrea să profite la maximum de banii câștigați cu greu, există câteva reguli și trucuri simple pe care ar trebui să le cunoaști pentru a preveni aruncarea prematură sau risipirea proteinelor de bază. Află cât timp se păstrează ouăle proaspete și cum să le verifici dacă mai sunt sigure pentru consum.

Publicat: 5 martie 2023, 7:08

Majoritatea cutiilor de ouă vândute în magazine sunt ștampilate cu o dată, iar acela este punctul de referință pentru consumatori. El indică calitatea ouălor până la data respectivă. Data de expirare e tipărită acolo, astfel încât consumatorii să știe cât timp vor fi ouăle la cea mai înaltă calitate și au cel mai bun gust atunci când sunt păstrate în condiții ideale.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cât timp se păstrează ouăle proaspete

Datele „Utilizați până la” arată cumpărătorilor în cât timp trebuie să consume ouăle înainte ca prospețimea lor să se diminueze. Potrivit USDA, data de „utilizare până la nu poate depăși 45 de zile, inclusiv ziua în care ouăle au fost ambalate în cutie”.

Cu toate acestea, în multe cazuri, ouăle pot fi consumate în siguranță după această dată dacă nu sunt stricate. Ouăle pot rezista până la cinci săptămâni după ce au fost ambalate, atunci când sunt depozitate în condiții adecvate, potrivit The American Egg Board.

Sfaturi pentru consumul, gătitul și depozitarea ouălor în siguranță

Ouăle cumpărate de la magazin trebuie aduse direct acasă și puse imediat la rece, recomandă USDA. „Păstrează-le în cutia lor și pune-le în partea cea mai rece a frigiderului, nu pe ușă”. De obicei, partea cea mai rece a frigiderului se referă la rafturile inferioare și la partea din spate a unității frigorifice.

Reclamă

Din cauza riscului de creștere a bacteriilor și a salmonelei, nu lăsa ouăle cumpărate din magazin afară din frigider mai mult de 2 ore. Orice bacterie prezentă într-un ou se poate multiplica rapid la temperatura camerei, conform USDA. Atunci când un ou rece transpiră la temperatura camerei, poate determina mutarea bacteriilor în ou. Acest mediu contribuie la răspândirea lor mult mai ușor.

Cât timp sunt bune ouăle sparte

Deoarece bacteriile pot intra în ouă prin crăpăturile din coajă, USDA spune să nu cumperi niciodată un ou crăpat.

Reclamă

„Dacă ouăle se sparg în drum spre casă de la magazin, sparge-le într-un recipient curat. Acoperă-l ermetic, păstrează-le la frigider și folosește-le în două zile”, afirmă agenția. „Dacă ouăle crapă în timpul fierberii, ele sunt bune pentru consum. Amintește-ți că toate ouăle ar trebui să fie bine gătite”.

Cum să folosești apa pentru a testa dacă ouăle sunt încă proaspete

În ciuda unei date de expirare înscrise pe ambalaj, acest test de apă sau de plutire este o bază bună pentru a stabili dacă un ou este încă proaspăt.

Mai întâi, umple un castron cu suficientă apă rece pentru a acoperi oul și coboară ușor oul. Dacă se scufundă și rămâne pe o parte, oul este foarte proaspăt, potrivit The Spruce Eats. Un ou care se scufundă, dar plutește în unghi sau în poziție verticală este puțin mai vechi, dar totuși sigur de mâncat.

Ouăle care plutesc complet ar trebui aruncate. Sunt prea vechi pentru a fi consumate în siguranță, notează The Spruce Eats.

Pe măsură ce ouăle se învechesc, coaja devine mai poroasă. Mai mult aer poate crea un buzunar de aer mai mare între membrana oului și coajă. Acel mic sac de aer, odată suficient de mare, este ceea ce face oul să plutească.

În cât timp trebuie să consumi ouăle gătite

Ouăle fierte și felurile de mâncare făcute cu ouă trebuie consumate imediat după gătire. De asemenea, pot fi depozitate într-un recipient de mică adâncime pentru răcire rapidă. Apoi ele pot fi refrigerate pentru utilizare ulterioară în decurs de trei până la patru zile.

USDA recomandă ca ouăle fierte tare să fie refrigerate în două ore de la gătire și folosite în decurs de o săptămână.

Congelează ouăle crude pentru a le folosi mai târziu

Da, poți îngheța ouăle, doar nu în coajă pentru că se se vor sparge. Deci, dacă știi că nu vei termina o cutie întreagă înainte de expirare, aceasta este o modalitate excelentă de a reduce risipa alimentară.

Potrivit The American Egg Board, există o modalitate simplă de a îngheța ouăle.

Sparge ouăle într-un castron. Bate ușor până când albușurile și gălbenușurile sunt combinate și toarnă ouăle într-o tavă pentru cuburi de gheață pentru a le îngheța în porții individuale. Un cub este aproximativ jumătate de ou. Odată ce cuburile sunt înghețate, transferă-le din tavă într-o pungă de plastic etanșă, care poate fi înghețată.

Bucătarul Jürgen David, director de cercetare și dezvoltare în domeniul patiseriei la Institutul de Educație Culinară, a declarat pentru „Good Morning America” că sugerează să se separe albușurile de gălbenușuri „deoarece multe preparate de patiserie necesită doar gălbenușuri sau o cantitate inegală de gălbenușuri și albușuri”.

În acest caz, se bat ușor gălbenușurile până se formează un lichid și se îngheață. Se păstrează așa cum este explicat în prima metodă. Un cub este egal cu două gălbenușuri de ou.

Albușurile se toarna direct într-o tavă pentru cuburi de gheață, apoi se congelează și se păstrează corespunzător. Ouăle congelate se păstrează până la trei luni, dar pot rezista până la un an în congelator.

Când ești gata să folosești ouăle congelate, dezgheață-le la frigider peste noapte sau sub jet de apă rece.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×