Majoritatea cutiilor de ouă vândute în magazine sunt ștampilate cu o dată, iar acela este punctul de referință pentru consumatori. El indică calitatea ouălor până la data respectivă. Data de expirare e tipărită acolo, astfel încât consumatorii să știe cât timp vor fi ouăle la cea mai înaltă calitate și au cel mai bun gust atunci când sunt păstrate în condiții ideale.
Cât timp se păstrează ouăle proaspete
Datele „Utilizați până la” arată cumpărătorilor în cât timp trebuie să consume ouăle înainte ca prospețimea lor să se diminueze. Potrivit USDA, data de „utilizare până la nu poate depăși 45 de zile, inclusiv ziua în care ouăle au fost ambalate în cutie”.
Cu toate acestea, în multe cazuri, ouăle pot fi consumate în siguranță după această dată dacă nu sunt stricate. Ouăle pot rezista până la cinci săptămâni după ce au fost ambalate, atunci când sunt depozitate în condiții adecvate, potrivit The American Egg Board.
Sfaturi pentru consumul, gătitul și depozitarea ouălor în siguranță
Ouăle cumpărate de la magazin trebuie aduse direct acasă și puse imediat la rece, recomandă USDA. „Păstrează-le în cutia lor și pune-le în partea cea mai rece a frigiderului, nu pe ușă”. De obicei, partea cea mai rece a frigiderului se referă la rafturile inferioare și la partea din spate a unității frigorifice.
Din cauza riscului de creștere a bacteriilor și a salmonelei, nu lăsa ouăle cumpărate din magazin afară din frigider mai mult de 2 ore. Orice bacterie prezentă într-un ou se poate multiplica rapid la temperatura camerei, conform USDA. Atunci când un ou rece transpiră la temperatura camerei, poate determina mutarea bacteriilor în ou. Acest mediu contribuie la răspândirea lor mult mai ușor.
Cât timp sunt bune ouăle sparte
Deoarece bacteriile pot intra în ouă prin crăpăturile din coajă, USDA spune să nu cumperi niciodată un ou crăpat.