De-a lungul anilor, ouăle au fost văzute în mai multe feluri. De la un exemplu de hrană perfectă până la un temut vestitor al bolilor de inimă. Și chiar dacă acum știința pare să confirme că ouăle sunt, de fapt, un aliment sănătos în general, există totuși efecte secundare periculoase ale consumului exagerat de ouă.
Efecte secundare periculoase ale consumului exagerat de ouă
Ouăle sunt un aliment puțin procesat, cu conținut scăzut de calorii. Are 6 grame de proteine în compoziție, o cantitate surprinzător de mare de grăsimi mononesaturate, colină care stimulează creierul, precum și luteină și zeaxantina. Acestea din urmă sunt doi antioxidanți cunoscuți pentru susținerea sănătății ochilor, scrie eatthis.com.
Cu toți acești nutrienți, ar fi greu de justificat integrarea lor pe lista alimentelor nesănătoase. Unele cercetări arată chiar că oamenii care mănâncă ouă au mai multe șanse să țină o dietă sănătoasă. Poț obține o varietate de nutrienți importanți, cum ar fi fibre, vitamine și minerale.
Pe scurt, ouăle nu sunt nesănătoase. Dar consumul exagerat de ouă poate prezenta anumite riscuri pentru unele persoane, în special pentru cei cu anumite afecțiuni. Mai exact, persoanele cu risc de boli cardiovasculare sau diabet ar putea avea nevoie să-și limiteze consumul de ouă. Pentru a afla mai multe despre posibilele efecte ale consumului unei porții standard de ouă asupra corpului tău, asigură-te că discuți cu medicul care îți știe istoricul.
Câte ouă sunt considerate prea multe
O porție de ouă este formată dintr-un ou sau două albușuri. Asociația Americană a Inimii sugerează o limită de o porție pe zi. Dar cu greu te poți simți pe deplin satisfăcută dintr-un singur ou. Potrivit Mayo Clinic Health System, majoritatea oamenilor sănătoși pot mânca până la șapte ouă pe săptămână. Acestea nu le pot afecta sănătatea inimii.
Un studiu din 2018 din American Journal of Clinical Nutrition a constatat chiar că consumul a până la 12 ouă pe săptămână timp de trei luni nu a afectat factorii de risc cardiovascular la persoanele cu prediabet și diabet de tip 2. Cu toate acestea, merită remarcat faptul că persoanele din studiu urmau o dietă concepută pentru pierderea în greutate.
Diferiți factori pot afecta câte ouă sunt prea multe pentru fiecare persoană în parte. Dacă ai boli de inimă sau diabet, discută cu medicul pentru a determina cea mai bună limită.