Reclamă

De ce te trezești mai devreme pe măsură ce înaintezi în vârstă, explicațiile specialiștilor

Te-ai întrebat vreodată de ce pur și simplu nu mai poți dormi? Experții dezvăluie adevăratul motiv pentru care acest lucru se întâmplă. Află de ce te trezești mai devreme pe măsură ce înaintezi în vârstă.

Publicat: 4 mai 2023, 8:42

Există multe glume care se fac pe seama adulților în vârstă care se trezesc înainte de răsăritul soarelui. Chiar și mai multe despre obiceiurile de somn ale adolescenților. Se dovedește că există un adevăr în toate acestea. Timpul în care corpul nostru doarme în mod natural și se trezește nu este doar o parte din genetica noastră. El reprezintă și o parte a procesului natural de îmbătrânire.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De ce te trezești mai devreme pe măsură ce înaintezi în vârstă

Pe măsură ce îmbătrânim, corpurile se schimbă atât intern, cât și extern. Acest aspect este un factor major în spatele schimbărilor de somn care apar mai târziu în viață. „La fel ca majoritatea lucrurilor care se schimbă odată cu vârsta, nu există un singur motiv și toate sunt interconectate”, a spus Cindy Lustig, profesor de psihologie la Universitatea din Michigan.

Lustig și alți experți au mai detaliat și principalele motive pentru care se întâmplă acest lucru. DE asemenea, ei au vorbit și despre ce poți face dacă vrei să dormi mai mult.

Orele de trezire fac parte din procesul de îmbătrânire

Orele de trezire fac parte din procesul natural de îmbătrânire. La fel ca și alte aspecte ale sănătății noastre fizice și mentale, creierul devine mai puțin receptiv pe măsură ce înaintăm în vârstă.

Reclamă

„Cablajul creierului probabil nu simte și nu răspunde la intrări așa cum ar trebui. Este un creier îmbătrânit”, a spus dr. Sairam Parthasarathy, directorul Centrului pentru Somn și Științe Circadiene de la Universitatea de Științe ale sănătății din Arizona. Aceste intrări includ apusul, lumina soarelui, mesele, indicațiile sociale și activitatea fizică. Ele ajută la marcarea locului în care ne aflăm într-o zi.

„Aceștia sunt toți ceea ce numim dătători de timp, sau ei dau timp creierului”, a mai spus el. Cu alte cuvinte, ele ajută creierul să simtă unde se află în ciclul circadian de 24 de ore.

Deci, pentru o persoană mai tânără, ora cinei poate ajuta creierul să înțeleagă că ora de culcare este în câteva ore. Pentru cineva mai în vârstă, această conexiune poate să nu se întâmple.

Reclamă

Nervii care ar trebui să ofere creierului semnale de timp au suferit aceeași cantitate de degenerare ca și creierul, a spus Parthasarathy. Această incapacitate de a simți indicii de timp este o parte din motivul pentru care persoanele în vârstă au tendința de a obosi înaintea copiilor sau nepoților lor.

Lumina afectează și ea ritmul circadian

Lumina pe care o resimt ochii face parte și din ea din tot acest proces. „Interesant, unul dintre motive pare să fie că modificările de vedere care vin odată cu vârsta reduc intensitatea gradului de stimulare luminoasă pe care o primește creierul nostru, care joacă un rol important în „setarea” ceasului nostru circadian și menținerea acestuia”, a mai completat Lustig.

Parthasarathy a explicat că acest lucru este valabil mai ales pentru persoanele cu cataractă. E o boală obișnuită a ochilor care afectează mai mult de 50% dintre oamenii cu vârsta de 80 de ani și peste, potrivit National Institutes of Health. Cataracta cauzează vedere încețoșată, vedere dublă și probleme generale de vedere.

Deoarece intră mai puțină lumină în ochi din cauza problemelor de vedere cauzate de cataractă, organismul începe să elibereze melatonină (hormonul somnului) mai devreme decât ar trebui. Pentru persoanele mai tinere, melatonina „începe să crească după apusul soarelui”, a spus Parthasarathy. Din acest motiv, te simți obosit la câteva ore după.

Pentru persoanele cu cataractă al căror creier crede că apusul a fost mai devreme, apusul lor perceput este mai devreme, ceea ce îi face să obosească mai repede spre seară. Și să te culci mai devreme înseamnă să te trezești mai devreme.

Ce poți face pentru a dormi mai bine

Potrivit lui Parthasarathy, dacă te confrunți cu această problemă, ar trebui să ignori sfaturile de a pune ecranele deoparte și de a te expune la lumină puternică seara târziu. Acest lucru poate însemna să mergi la o plimbare afară înainte de apusul soarelui, să citiți o carte pe un iPad luminos, să ai lumini artificiale în casă sau să te uiți la televizor pe un ecran luminos.

Aceste lumini strălucitoare vor spune creierului că soarele nu a apus încă, ceea ce va menține producția de melatonină, a spus el. Pentru a te ajuta să stai trează mai târziu, Parthasarathy a spus că ar trebui să încerci aceste lucruri cu 30 până la 60 de minute înainte de apus. Acest indice de timp poate varia în funcție de perioada anului și de locul în care locuiești.

Durata exactă în care ar trebui să te expui la lumină puternică variază și ar putea fi nevoie de câteva încercări și erori, dar el a spus că ar trebui să urmezi aproximativ două ore de expunere. Tot el mai spune că ar trebui să păstrezi lumina aprinsă după apusul soarelui.

Lustig a adăugat că ar trebui să eviți alcoolul înainte de culcare. În plus, ea a spus că exercițiile fizice te pot ajuta să dormi mai bine. Soarele de dimineață îți poate ajuta ceasul circadian să urmărească răsăritul soarelui și să stabilească indicii.

Una peste alta, schimbările în tiparele de somn fac parte din viață. În timp ce unii dintre acești factori sunt în afara controlului tău, îi poți schimba treptat prin obiceiuri sănătoase. Doar așa poți începe să te odihnești cât mai bine.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Prințul Harry într-o cămașă albastră în timpul unei conferințe
Divertisment
Prințul Harry a declarat că reședința sa se află în Statele Unite ale Americii. Anunțul a fost făcut după ce s-a aflat că va merge în vizită în Londra
Prințul Harry a declarat că reședința sa se află în Statele Unite ale Americii. Anunțul a fost făcut după ce s-a aflat că va merge în vizită în Londra. Acesta a declarat pentru prima...
2
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
3
David și Victoria Beckham la un eveniment public din 2003
Divertisment
Dovada transformării Victoriei Beckham. Cum arăta chipul ei la începutul relației cu David și cum arată acum, la 50 de ani
Aceasta este dovada transformării victoriei Beckham. Chipul ei s-a schimbat de-a lungul relației sale cu David Beckham. Femeia de afaceri a împlinit vârsta de 50 de ani, iar soțul ei a celebrat-o în mediul...
4
O femeie care vorbește la telefon și vinde anumite lucruri
Horoscop
Zodii care sunt foarte bune la vânzări. Nativii care au latura comercială în natura lor
Anumite trăsături asociate cu diferite semne zodiacale pot influența cât de bine performează în diferite profesii. Când vine vorba de vânzări, unele semne strălucesc mai puternic decât altele. Ai mai jos lista cu zodii...
5
Kim Kardashian într-un costum de baie roz în timp ce este urmată de o întreagă echipă de fotografi pe plajă
Divertisment
Kim Kardashian s-a pus într-o situație penibilă. Cum a reușit diva să ajungă virală în mediul online
Kim Kardashian s-a pus într-o situație penibilă. Diva a ajuns ținta glumelor din mediul online după ce a postat în mediul online mai multe imagini în costum de baie. Vedeta s-a pozat în timp...
PARTENERI
×